• Kiütések, 8 hónapos csecsemő

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Bodnár Edina! 8 hónapos, természetes úton, komplikációmentesen született (9-10 apgar) kislányunkon különböző idöközönként, napi többször is jön elő 6-8-10 folt. A foltok pirosak, a közepükön fehér kiemelkedő, hólyagszerű dudorral. általában egy testtájon jelennek meg, és egyszerre 10nél nem több. 2-3 óra múlva spontán elmúlnak, de a fehér kiemelkedés sokszor akár napokig is megmarad. Van olyan hogy "csokorban" jelennek meg, van hogy egy vonalban. Sem ételhez, sem mosószerhez, sem ruhához, sem gluténhez nem tudjuk őket kötni, ilyen körülmények nem befolyásolják a megjelenésüket. Amit észrevettünk, hogy meleg, dörzsölés és stressz hatására fokozottabban jelennek meg valamint jellemzőbb az esti megjelenés. Egy vírusos megbetegedés miatt végzett vérvizsgálat alapján enyhén vérszegény, ezen kívül csak a CRP mutatott eltérést. Ezen a hányással járó 3 nap alatt probléma mentesen lezajló betegségen kívül csak enyhe náthája, és az 5. betegség/háromnapos láz neveken ismert betegsége volt (ez utóbbi is teljesen típusosan zajlott le) 4 hónapos koráig hasfájós-kólikás volt, 6. hónapig tisztán anyatejes, innentől vegyes táplálkozású. (Anyatej+ zöldség, gyümölcs, rizs, gabonák, csirke, hal). Ahogy említettem, bármelyik táplálékot is szüneteltetjük, a kiütéseket nem befolyásolja. fokozottan puffadós típus, erre édeskömény teát, valamint ESpumisan cseppet kap. Ezeken kívül és a D-vitamin cseppeken kívül egyebet nem szed. jelenleg fogzik, épp az első foga, a jobb alsó metszőfoga bújik. A fogzás miatt rengeteget nyáladzik. Melegben eléggé izzadni szokott. Igazából maguk a foltok nem okoznak panaszt, arra lennénk kiváncsiak, mi okozhatja őket. Egyszerű melegkiütésre is gondoltunk, de nem mindig csak melegben jön elő. Háziorvosunk bőrgyógyász felkeresését javasolta első körben. viszont mivel rendelési időben jellemzően nincsenek foltok rajta, ezért ezen a felületen tennénk fel a kérdést, szükséges-e a foltok miatt további kivizsgálás, és ha igen , milyen irányban? A kiütésekről mellékelek egy jellemző képet. Előre is köszönjük válaszát! R.M.T.

        Dr. Bodnár Edina válasza a Urticaria témában

        Kedves Kérdező! A kislányának csalánkiütése van, amit a meleg, nyomás is provokálhat. Érdemes megnézni, hogy nincs-e gócfertőzése, mert az fenttarthatja a problémát. Fenistil csepp segít a tünetmentesítésben. De ha a babának nem okoz panaszt, akkor nem is feltétlen kell gyógyszert adni. Vizes rázóval is tudják a tüneteket enyhíteni.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2019. március 27., 21:45; Megválaszolva: 2019. március 28., 10:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        üdv észleltem valami kinoveseket a szamban mi lehet ez?