Fáj a tüdőm

Tisztelt Doktornő Három éve abba hagytam a dohányzást, ez 2013-ban történt! Azóta szinte rendszeressen erős fájdalmat érzek mindkét tüdömben a bordáim alatt 2-3 cm-re, ill bizonyos időközönként barna és fekete darabokat köhögök fel és amikor véletlen ráharapok olyan mintha homok szemcsékre harapnék. Gyakran érzek görcsöket továbbá homályossan látok. (Furcsa mód minden ásításnál kitisztul a kép 1-2 percre) amit nagyon bizarnak találok! 8 éven keresztül dohányoztam! Minden óra munka után kb 45-50 percet kell pihennem mert hamar és nagyon kifáradok. Így dolgozni se tudok, technikailag. A 3 év alatt egy db Ct vizsgálatra került sor: Eredmények: Az axillákban néhány 5-15mm átméröjű éles konturú, középen zsírdenzitást mutató, lágyrészdenzitásu képlet van. A pajzsmirigy nem nagyobb szerkezete homogén. A felső-elülső mediastinumban egy 25x15 mm átmérőjü, háromszög alaku lágyrészdenzitásu képlet van. A vena cava superior és a trachea között, az aorto-pulmonalis ablakban néhány 4-6 mm átméröjü, mindkét hilusban néhány 6-10mm nagyságú subcarinalisan egy 6mm és egy 10mm átméröjü éles konturú, lágyrészdenzitásu képlet figyelhető meg. A pleura, pericardium lemezei közt folyadék nincs. Mindkét tüdő csucsban néhány keskeny köteg az egyenletlenül megvastagodott pleurához csatlakozik. A középső lebenyben lingulában, mindkét alsó lebenyben szintén néhány keskeny köteg látható, melyek a pleurán kis kihuzottságot okoznak. A tüdö parenchyában elszortan föleg a kötegek körül néhány 5mm-nél kisebb emphysemás bulla van. A tüdő parechymában infiltrativ elváltozás nem látszik. A szív nem nagyobb. A máj mindkét lebenye kissé megnagyobodott szerkezete homogén. Mindkét oldali mellékvesében kifejezett meszesedés látható. A lép nagysága a normál érték felső határán van. (Pécsi dig központ) Kiegészítés 2013-ban volt amikor napi 2 dl barna és fekete anyagot köhögtem fel és volt amikor vért is. Asztma is diagnosztizálva van, gyermek korom óta. Gyogyszerek: ventolin xizal vizendo alvesco Pulzoxymetria 98% Vérnyomásom a normál értékbe esik de volt amikor a pulzusom csak ugy felment 110-re. Kérem szíveskedjék nagyjábol választ adni arra hogy ez mi lehet? Köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza háti fájdalom, köhögés témában

Kedves Kérdező!

Ne írta le, mivel foglalkozik, nincs-e kitéve rendszeresen káros anyagok belégzésének, nincs-e háziállata, mire allergiás?

Elsőként tüdőgyógyászati kontrollvizsgálatot, (légzésfunkciót, röntgent, és ha a CT 3 hónapnál régebbi, CT kontrollt) javaslok.

Az aszthma, okozhat olyan változást a tüdő szövetben, aminek a légzés fokozatos romlása a következménye. Mindenképpen alaposan utána kell járni a dolognak, akár hörgőtükrözés is szükséges lehet.

Panaszait részletesen beszélje meg tüdőgyógyászával.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. október 16., 01:58; Megválaszolva: 2015. október 18., 10:18
Kérdések és válaszok: Asztma
Asztma fokozatai, tünetei
Tisztelt Doktornő! Nem régiben felkerestem a helyi tüdőgyógyász szakrendelést. Ennek oka, hogy a közelmúltban a hajnali órákban volt kettő, mint...
Asztma és koronavírus oltás
Tisztelt Doktornő! 4 éve a tüdőgyógyász szakorvos Asthma-t állapított meg. Az értékeim: FVC 102%, FEV1 92%, FEV1/FVC 78 és FMF 65% voltak. Akkor...
Emfizéma panaszok
Richárd vagyok 25 éves 175 cm és 82 kg. Az utóbbi egy évben fogytam 15 kg-mot (lelki okokból is mert meghalt a nagymamám) illetve nagyon igyekszem...
Általanos k
Spirometria eredmény