• Rovarcsípés allergia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Úr/Nő! Allergiás duzzanat keletkezik a bőrömön vmi kis rovar csípése nyomán, azt mondják kis fekete rovar, de lehet szúnyog is, még nem füleltem le a tettest. A végeredmény hatalmas, kemény, forró, piros, fájó, iszonyatosan viszkető duzzanat. Többször voltam már betegállományban e miatt, volt hogy az egész alkarom bedagadt. Kérdezném hogy van e vmi gyógyszer vagy inkább természetesebb kenőcs, rovarriasztó szer, amit állandóan lehetne szedni ill. kenni, mert már nem merek szinte kimenni, rovarok pedig mindenhol vannak. A duzzanat elég sokáig megmarad, kb egy hétig. Többször kaptam injekciót, kalciumot meg vmi mást, amikor nagy kiterjedésű volt a csípés helye. El szeretném kerülni az orvoshoz járást, szoktam ilyenkor kalcium-szandozt bevenni, de nem nagyon használ. Kérem segítségét!! Éva

        WEBBeteg szakértő válasza a rovarcsípés témában

        Tisztelt Éva!

        Amit elmond és panaszol az nem nevezhető allergiának. Sajnos egyre gyakrabban észlelünk hasonló panaszokat, melyet a rovarok által felszívott különböző anyagok (vegyszerek, fertőzések, növényvédő szerek) a csípés alatt a megcsípett szervezetébe bejutva okoznak helyi, lokális, gyakran kiterjedt fájdalmas gyulladást és duzzanatot. Ezek a csípések nem okoznak általános, szisztémás, egyre fokozódó életveszélyes tüneteket. Lokálisan jegelni, fájdalomcsillapítókat és helyileg gyulladáscsökkentő krémeket kell és lehet használni (Elocom, Hidrokortizon, stb). A tünetek eltarthatnak 3-4 napig is, de ismétlem a kellemetlen tüneteken kívül nem okoznak más eltérést.

        Tartok tőle, hogy nem tudja megelőzni a csípéseket. Esténként -mikor inkább csípnek a rovarok a szabadban- fel kell öltözni: ez ami védhet a csípések ellen. Ha bekövetkezik a csípés, akkor jegelni, krémet rátenni, borogatni. Amivel nyugtatni tudnám, az, hogy ősszel, télen és tavasszal ez a fajta baleset egészen ritka.

        Tisztelettel:

         Dr. Brugós László  pulmonológus-allergológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-02 20:15:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 11:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: