Tibeti kefir gomba

Tisztel Doktor Úr/Nő! Sok jótékony hatását hallottam a tibeti gombának, amely tejből kefirt állít elő. A kefir önmagában is egészséges, tehát ha más jótékony hatása "mese" csupán, másért nem az élvezeti értéke miatt fogyasztanám! Azonban a kutatásom alatt kiderítettem, hogy ez a tibeti gomba antibiotikumot termel, ami sok gyulladást meggyógyíthat a szervezetben. Ezzel nem is lenne baj, csakhogy én (elvileg! ) penicillin allergiás vagyok és nem tudom vajon ez a tibeti gomba termel-e penicillin. És emiatt a bizonytalanság miatt nem merem fogyasztani az általa előállított kefirt. Allergia-tesztet soha nem végeztek rajtam, hogy biztosra mondják a penicillin érzékenységet, de régebben egy kórházi kezelés alkalmával a 3 fajta kiütésem közül az egyikre azt mondták, hogy penicillin-allergia. Tehát a kérdésem az, hogy vajon termel-e ez a gombafajta penicillint? Illetve van-e hatásos de biztonságos módja annak kiderítésére, hogy ehetem-e ezt a kefirt. Kaptam olyan tanácsot, hogy picit karcoljam meg a bőröm, annyira, hogy seb keletkezzen és oda kenjek a kefirből...ha pirosodást vagy viszketést érzek, akkor valószínűleg penicillint termel és én allergiás vagyok rá. Nagyon szeretném, ha ez kiderülne, mert már két hete öntögetem ki az elkészült kefirt, ahelyett, hogy megenném és élvezném jótékony hatását! Segítségüket előre is köszönöm, Ildikó

Dr. Csáki Csilla válasza gomba témában

Kedves Ildikó!

Sajnos, azt nem tudjuk, a kefirgomba termel-e penicillint. Nem valószínű, esetleg a forgalmazójánál érdeklődhet.

Vérvételből végeztethet penicillinallergia vizsgálatot. Ha ez negativ, akkor próbálkozhat a gombával, valóban javaslom a csukló bőrének bekenését egy kis kefirrel, alatta a bőr karcolását. A vérvétellel egyidejűleg szívesen elvégezzük Önnél rendelőnkben a karcolásos tesztet is, amennyiben hoz egy kicsit belőle. Maga a vérvétel penicillin allergia irányában kb. 5000 Ft-os költség. Részletesebb információt a talál!

Üdvözlettel:

Dr. Csáki Csilla

Kérdés: 2012. november 11., 15:11 ;Megválaszolva: 2012. november 17., 09:39
Kérdések és válaszok: Allergia
Hisztamin intolerancia
Tisztelt Dr. Keszthelyi Zsuzsanna! Tavasszal tej- és glutén intoleranciám alakult ki antbiotikum után. Pár hét múlva kemoterápiát kellett...
Normális-e a fogyásom
Tisztelt Doktornő! Augusztus végén derült ki, hogy tej-tojás intoleranciám/allergiám van. Dietetikus javaslatára teljesen mellőzöm a tej és...
Fém allergia kimutatása
Tisztelt Doktornő. Azt tapasztalom, hogy ha a szemüvegeim szára megkopik, kiütések jelennek meg az érintkezési felületeken. Úgy, mint fül...
Hisztaminintolerancia - Utrica
Bőrön megjelenő folt