Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésKlór

Tipus: Makroelem

Alapvető tudnivalók
A klór a szervezetben két területen fordul elő jellemzően. A gyomorban a klór a gyomorsav egyik összetevőjeként, sósavként van jelen, és az emésztésben játszik szerepet. Másik előfordulási helyén, a sejteken kívüli terekben a nátrium- és a káliumionokhoz kötődik.

Miben játszik szerepet?
Legfontosabb feladata a gyomorsav-termelésben való részvétel és az emésztés. A sav-bázis egyensúly fenntartásához járul hozzá, illetve szerepet játszik a só- és vízháztartás szabályozásában.

Hiánya esetén
Napjaink általános táplálkozási szokásai mellett mellet hiányállapota nem alakulhat ki.

Túladagolása
A klórgáz belélegzésével azonnal súlyos mérgezés alakul ki. Ez azonban csak balesetként fordulhat elő, természetes úton nem alakul ki túladagolás. Elméletileg elképzelhető a túlzott klórbevitel a konyhasó extrém mértékű fogyasztásával, ám a só egyéb káros hatásai mellett elhanyagolhatóak maradnak a klór túladagolásával járó ártalmak.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
Mivel a legfőbb klórforrás a konyhasó, a klórfogyasztás szorosan összefügg a nátriumbevitellel is. Ezalapján a következő napi mennyiség bevitele javasolt: 0-6 hónap 300; 7-12 hónap 600; 1-3 év 800; 4-6 év 1100; 7-10 év 1400; 11-14 év 3000; 15-18 év 3000; 19-30 év 3000; 31-60 év 3000; 60 év felett 3000; Terhesség 3000; Szoptatás 3000; Nehéz fizikai munka 3500; Stressz 3000; Dohányzás 3000; Alkohol fogyasztás 3000; Menopauza 3000.

Milyen táplálékokban található meg?
Mivel a legfőbb klórforrás a konyhasó (amelynek tömegén belül nagyobb aránnyal rendelkezik a klór, mint a nátrium), kiegyensúlyozott sófogyasztás mellett megfelelő mennyiségű klór jut a szervezetbe.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés