Diós-körtés-szőlős rétes
Hozzávalók:
- 2 rúdhoz: 50 dkg szőlő
- 2 nagyobb körte
- 20 dkg dió
- 10 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 10 evőkanál vaj
- 1 csomag réteslap
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 3 dl tejföl
Elkészítés:
A szőlőt megmossuk, lecsepegtetjük, majd a szemeket kettévágjuk és kimagozzuk. A körtét meghámozzuk, négyfelé vágjuk, kivágjuk a magházát, a húsát kb. fél cm-es szeletekre aprítjuk. A diót durvára vágjuk. A kristálycukrot összekeverjük a fahéjjal. A vajat felolvasztjuk. A réteslapokat lisztezett deszkán kiterítjük, két részre osztjuk, a két tekercshez. Laponként megkenjük olvasztott vajjal, majd a vajas lapok fél oldalára rászórjuk a zsemlemorzsát. A sütőt 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tepsit vajjal kikenjük. A töltelék hozzávalóit a cukros fahéjjal egy tálban összekeverjük, majd egy-egy csíkban elosztjuk a zsemlemorzsán. A tetejét megkenjük a tejföllel és óvatosan, de szorosan feltekerjük a rudakat. A tepsibe fektetjük, a tetejüket megkenjük a maradék olvasztott vajjal. A sütőben aranysárgára sütjük kb. 35-40 perc alatt. Kivesszük és a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni. Felszeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.
Hasonló receptek
Tiramisu
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Hízókúra, Epebetegség, Gyomorfekély, Crohn, Mogyorómentes
Pelyhes-túrós gyümölcskrém
Desszert, Könnyű
Csontritkulás, Keringési problémák, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Keksz rislisztből-lisztérzékenyek (10 személyre)
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes