Újházy-tyúkleves
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kelkáposzta
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 10-15 szem egész fekete bors
- só
- 5 dkg csiperkegomba
- 5 dkg karfiol
- 10 dkg zöldborsó
- 5 dkg cérnametélt
- néhány szál petrezselyem
Elkészítés:
A tyúkot megmossuk egy nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi és fedő nélkül felforraljuk. Közben megtisztítjuk a leveszöldségeket, majd nagyobb hasábokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, egészben hagyjuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a borsot és a sáfrányos szeklicét, a zöldségekkel együtt a leveshez adjuk, kissé megsózzuk. Takarékra kapcsolunk és fedő alatt, éppen csak gyöngyöztetve, az egészet puhára főzzük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, a karfiolrózsákat elfelezzük-negyedeljük és a zöldborsóval együtt egy lábasba tesszük. 1-2 merőkanál húslevest szűrünk rá, fedő alatt puhára pároljuk, melegen tartjuk. A megfőtt tyúkhúst óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat és a bőrét eltávolítjuk, forró levest merünk rá. A levesben főtt vegyes zöldséget deszkára emeljük, vékony hasábokra vágjuk, a külön párolt zöldségekhez adjuk. A többi zöldségfélét és a teatojás tartalmát kidobjuk, illetve más célra elhasználjuk. A maradék levest hagyjuk leülepedni, leszedjük a tetejéről a zsírt, merőkanalanként leszűrjük. Külön edényben, kevés húslevesben megfőzzük a cérnametéltet. Mély leveses tálat forró vízzel kiöblítünk, beletesszük a húsdarabokat, a tésztát, a zöldségeket és rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, azonnal tálaljuk.
Hasonló receptek
Narancsos répakrémleves
Leves, Könnyű
Epebetegség, Gyomorfekély, Keringési problémák, Gluténmentes, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Fokhagymás camembert leves
Leves, Könnyű
Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Zöldborsópüré leves
Leves, Könnyű
Crohn, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes