Spenótos gnocchi

Ételtípus: Egytálétel Nehézség: Közepes

Diéta: Vashiány, Köszvény, Mogyorómentes, Cukormentes

Hozzávalók:

  • A tésztához: 45 dkg mélyhűtött
  • felengedett spenót
  • 25 dkg ricotta
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg finomliszt
  • 5 dkg parmezán vagy parmezán jellegű sajt (pl. grana padano)
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió#A gnocchi tetejére: 2 dl zsírszegény tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kemény
  • reszelhető juhsajt#A formázáshoz: kb. 5 dkg finomliszt#A tepsi előkészítéséhez: 5 dkg puha vaj.

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat), alaposan kivajazunk egy 20x30cm-es tepsit és egy nagy fazékban felforralunk bő 5 liter vizet a főzéshez. A tésztához a felengedett spenótot nagyon-nagyon alaposan kinyomkodjuk, hogy minél szárazabb legyen, majd hozzáadjuk a ricottát, a tojássárgáját és a lisztet, aztán a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a parmezánt. Megsózzuk-megborsozzuk, szerecsendióval megízesítjük és az egészet fakanállal összekeverjük. Viszonylag lágy tésztát kapunk és ez így van rendjén. Sütőpapírt terítünk egy tálcára, magunk mellé készítjük, aztán a tésztából alaposan meglisztezett kézzel gombócokat gyúrunk - mindegyikhez kb. 1 púpos teáskanálnyi mennyiséget veszünk. A gombócokból 2 cm hosszú, kétujjnyi vastag nudlikat készítünk és egymás mellé tesszük őket a tálcára. A lobogva forró főzővizet megsózzuk és megfőzzük a gnocchit, azaz a nudlikat. Először csak fél adagot teszünk bele a vízbe és ha ezek a darabok feljöttek a felszínre, adunk nekik 2 percet, hogy belül is átfőjenek. Szűrőlapáttal kihalásszuk őket, átpakoljuk a kivajazott tepsibe és jöhet a maradék, ugyanígy megfőzzük. A végén figyeljünk rá, hogy a gnocchik ne egymáson, hanem egymás mellett legyenek a tepsiben. A megfőtt gnocchira fokhagymás tejfölt öntünk: ehhez a fokhagymát megpucoljuk, aztán finomra zúzva belekeverjük a tejszínbe. Végül az ételre bőségesen ráreszelünk juhsajtot is és 20 perc alatt átsütjük a forró sütőben. Köszvény esetén a megfelelő étrend célja elsősorban a vér-húgysavszint csökkentése a purinfelvétel korlátozásával, valamint a belső purintermelődés mérséklése. A legtöbb purint a belsőségek, a húsok (főként a sertéshús) és a hüvelyes növények tartalmazzák.

Hasonló receptek

Sajttorta sonkával

Egytálétel, Közepes

Hízókúra, Csontritkulás, Mogyorómentes, Cukormentes

Csirke sajtbundában

Egytálétel, Közepes

Gluténmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Töltött sajtszeletek

Egytálétel, Nehéz

Hízókúra, Mogyorómentes, Cukormentes

Új keresés

Válasszon diétát: