Finomfőzelék
Hozzávalók:
- 30 dkg zöldborsó
- 30 dkg répa
- 30 dkg friss karalábé
- só
- petrezselyem
- kevés cukor
- bors
- szódabikarbóna#A besamelhez: 6-8 dkg margarin
- 4-5 evőkanál liszt
- zsírszegény tej
- ételízesítő
- só
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikára, a karalábét pedig kis hasábokra vágjuk. Kevés vajat felolvasztunk egy lábasban, megforgatjuk benne az összevágott petrezselyem felét, majd rátesszük a megmosott, összevágott zöldségeket, egy késhegynyi szódabikarbónát és megforgatjuk. Kb. 1 pohár vizet öntünk rá és fedő alatt 5-6 percig pároljuk. Megsózzuk és ha nagyon elfőtt a víz, pótoljuk annyira, hogy épp ellepje a zöldségeket, majd lassú tűzön puhára pároljuk. Ez alatt elkészítjük a besamelt egy kis lábasban. Felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és habzásig melegítjük. Felöntjük tejjel és habverővel csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű, tejet adunk hozzá. Krémes állagú, tejfölszerű masszát kell kapnunk. A besamelt a zöldségekre öntjük, jól elkeverjük és készre főzzük néhány perc alatt. Ételízesítővel ízesítjük és megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemmel. Köszvény esetén a megfelelő étrend célja elsősorban a vér-húgysavszint csökkentése a purinfelvétel korlátozásával, valamint a belső purintermelődés mérséklése. A legtöbb purint a belsőségek, a húsok (főként a sertéshús) és a hüvelyes növények tartalmazzák.
Hasonló receptek
Sonkás rakott karfiol
Egytálétel, Könnyű
Gluténmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Pirított csirkemellsaláta parajjal, retekkel
Egytálétel, Közepes
Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Túrógombóc kaprosan szójaliszttel, édes kefíres öntettel, pörkölt dióval
Egytálétel, Könnyű
Csontritkulás, Mogyorómentes, Cukormentes