Diabetikus beigli diós töltelékkel
Hozzávalók:
- tésztához: 35 dkg liszt
- ? ráma margarin
- 2 dkg élesztő
- 1 csapott evőkanál canderel édesítőpor
- 2 tojássárgája
- 0,5 dl tej
- csipetnyi só
- töltelékhez: 25 dkg darált dióbél
- 5 csapott evőkanál canderel édesítőpor
- 1 reszelt jonathán alma
- 1 púpozott evőkanál diabetikus sárgabarack lekvár
- 2 evőkanálnyi diabetikus meggybefőtt kimagozva és apróra vágva
- 1 csapott evőkanál canderel kakaópor
- csipetnyi só
- 1 tojásfehérje a bekenéshez
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Az ugyancsak elmorzsolt élesztőt a meglangyosított tejbe belekeverjük az édesítőporral együtt, kb. 5 percig hagyjuk ?felfutni?, majd a margarinos liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és jól összedolgozzuk. A tésztát két cipóba osztjuk. A cipókat lisztezett nyújtódeszkára tesszük, a cipók tetejét is belisztezzük, konyharuhával letakarjuk és langyos helyen kelesztjük legalább egy órán keresztül. Közben elkészítjük a diós tölteléket: kb. 0, 5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az édesítőport, amikor együtt felforrt, hozzáöntjük a darált dióhoz. Ezután még hozzáadjuk a reszelt almát, a sárgabarack lekvárt, az apróra vágott meggyet, a kakaóport és a sót, együtt jól összedolgozzuk. A megkelt cipót lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kinyújtjuk (négyszögletes formára), s rákenjük a diós töltelék felét. Feltekerjük, a két végét kissé benyomkodjuk és kikent tepsibe tesszük. A két rúd közt hagyjunk távolságot. A kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a tetejüket és egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezután újra megkenjük a tojásfehérjével és fél óráig szobahőmérsékleten tartjuk. Előmelegített, forró, gőzös sütőben barnás-pirosra megsütjük. (Akkor lesz gőzös a sütő, ha egy kis lábost teletöltünk vízzel és a sütő aljára tesszük, ami sütés ideje alatt párolog.) Csak akkor szedjük ki a tepsiből, ha már teljesen kihűlt. Az ünnep előtt akár egy héttel korábban is megsüthetjük, a rudakat alufóliába csomagolva hűvös helyen jól eltarthatjuk.
Hasonló receptek
Citromos joghurthab sült ananásszal
Desszert, Könnyű
Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Diós-mandulás-kekszes csokikenyér
Desszert, Könnyű
Csontritkulás, Epebetegség, Gyomorfekély, Hízókúra, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes
Bögrés mákos
Desszert, Könnyű
Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes