Diabetikus beigli diós töltelékkel

Ételtípus: Desszert Nehézség: Nehéz

Diéta: Mogyorómentes, Cukormentes

Hozzávalók:

  • tésztához: 35 dkg liszt
  • ? ráma margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csapott evőkanál canderel édesítőpor
  • 2 tojássárgája
  • 0,5 dl tej
  • csipetnyi só
  • töltelékhez: 25 dkg darált dióbél
  • 5 csapott evőkanál canderel édesítőpor
  • 1 reszelt jonathán alma
  • 1 púpozott evőkanál diabetikus sárgabarack lekvár
  • 2 evőkanálnyi diabetikus meggybefőtt kimagozva és apróra vágva
  • 1 csapott evőkanál canderel kakaópor
  • csipetnyi só
  • 1 tojásfehérje a bekenéshez

Elkészítés:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Az ugyancsak elmorzsolt élesztőt a meglangyosított tejbe belekeverjük az édesítőporral együtt, kb. 5 percig hagyjuk ?felfutni?, majd a margarinos liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és jól összedolgozzuk. A tésztát két cipóba osztjuk. A cipókat lisztezett nyújtódeszkára tesszük, a cipók tetejét is belisztezzük, konyharuhával letakarjuk és langyos helyen kelesztjük legalább egy órán keresztül. Közben elkészítjük a diós tölteléket: kb. 0, 5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az édesítőport, amikor együtt felforrt, hozzáöntjük a darált dióhoz. Ezután még hozzáadjuk a reszelt almát, a sárgabarack lekvárt, az apróra vágott meggyet, a kakaóport és a sót, együtt jól összedolgozzuk. A megkelt cipót lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kinyújtjuk (négyszögletes formára), s rákenjük a diós töltelék felét. Feltekerjük, a két végét kissé benyomkodjuk és kikent tepsibe tesszük. A két rúd közt hagyjunk távolságot. A kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a tetejüket és egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezután újra megkenjük a tojásfehérjével és fél óráig szobahőmérsékleten tartjuk. Előmelegített, forró, gőzös sütőben barnás-pirosra megsütjük. (Akkor lesz gőzös a sütő, ha egy kis lábost teletöltünk vízzel és a sütő aljára tesszük, ami sütés ideje alatt párolog.) Csak akkor szedjük ki a tepsiből, ha már teljesen kihűlt. Az ünnep előtt akár egy héttel korábban is megsüthetjük, a rudakat alufóliába csomagolva hűvös helyen jól eltarthatjuk.

Hasonló receptek

Citromos joghurthab sült ananásszal

Desszert, Könnyű

Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes

Diós-mandulás-kekszes csokikenyér

Desszert, Könnyű

Csontritkulás, Epebetegség, Gyomorfekély, Hízókúra, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes

Bögrés mákos

Desszert, Könnyű

Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Új keresés

Válasszon diétát: