Egyszerű túrós lepény

Ételtípus: Desszert Nehézség: Közepes

Diéta: Gyomorfekély, Mogyorómentes

Hozzávalók:

  • A tésztához: 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 4 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 kávéskanál só
  • töltelék: 50 dkg zsíros túró
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl tejföl
  • 3-4 evőkanál búzadara
  • (kenéshez) 1 dl tejföl
  • 1 tojássárgája

Elkészítés:

A hozzávalókból keményebb kelt tésztát készítünk. Letakarva 10 percig pihentetjük. Ezalatt egy legalább 2-2, 5 cm magas falú tepsit zsírral kikenünk. A tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk és a nyújtófára felsodorva a tepsibe helyezzük, egy kissé meglisztezzük, letakarva szobahőmérsékleten fél óráig kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, cukrot, reszelt citromhéjat, egy kis sót és nagyon jól kidolgozzuk. Végül hozzákeverjük a tojások felvert habját. A megkelt tésztát egyenletesen meghintjük a búzadarával, rákenjük a túrótölteléket, egyenletesen elsimítjuk. 1 dl tejfölt a tojássárgájával elhabarunk és kenőtollal rákenjük a töltelékre. A túró ráhelyezése után azonnal sütjük a tésztát. Középforró sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg a tepsi oldalától a tészta elválik és a túró szép aranyszínűre pirul. A megsült tésztát 8-10 percig a tepsivel együtt letakarva, gőz fölé helyezzük, majd 6 centiméteres négyzetekre felvágva, vaníliás cukorral megszórva melegen kínáljuk. Készíthetjük a lepényt kaprosan is, ekkor a túrót egy kissé jobban sózzuk, csak 2 dkg cukrot teszünk bele és egy evőkanál finomra vágott kaprot. Tálalásnál nem cukrozzuk meg, csészében vajas, melegített tejfölt adunk mellé.

Hasonló receptek

Berliner

Desszert, Nehéz

Mogyorómentes, Cukormentes

Pelyhes-túrós gyümölcskrém

Desszert, Könnyű

Csontritkulás, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Töltött barack leveles tésztában sütve

Desszert, Könnyű

Hízókúra, Mogyorómentes

Új keresés

Válasszon diétát: