Görög lepény
Hozzávalók:
- Hozzávaló a tésztához: 20 dkg finom liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 csipet só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 tojássárga
- 3-4 evőkanál hideg víz#A töltelékhez: 40 dkg mirelit
- felolvasztott spenót
- 2 egész tojás + 1 tojássárgája
- 1,5 dl tejszín
- 0,5 dl tej
- 5 dkg dió
- 10 dkg feta sajt
- 1 teáskanál szárított oregánó#A tészta lekenéséhez 1 tojásfehérje#A forma kikenéséhez kevés vaj.
Elkészítés:
Első lépésként elkészítjük a lepény tésztáját. A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, majd megborsozzuk és beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, aztán megnyomjuk a gombot és kb. fél-1 perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba. Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van. Gyorsan 25 cm hosszú, 4 cm vastag hurkává formáljuk, folpackba csomagoljuk és betesszük minimum 30 percre a hűtőbe. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 3-4 cm magasságú gyümölcstorta-formát. Ekkor az ízes spenótot az elősütött pitébe töltjük, majd visszatolva a sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük.
Hasonló receptek
Házi nudli eperlekvárral
Tésztaféle, Közepes
Hízókúra, Mogyorómentes, Cukormentes
Sajtos muffin
Tésztaféle, Könnyű
Csontritkulás, Gyomorfekély, Mogyorómentes, Cukormentes
Brokkolis-márványsajtos torta
Tésztaféle, Közepes
Csontritkulás, Cukormentes, Májproblémák, Epebetegség, Gyomorbetegségek, Mogyorómentes