XALUPRINE 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió (1x) adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Xaluprine és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Xaluprine merkaptopurint tartalmaz. Ez a gyógyszerek citotoxikumoknak nevezett csoportjába (kemoterápiaként is ismert) tartozik.

A Xaluprine akut limfoblasztos leukémia (vagy más néven akut limfocitás leukémia vagy ALL) esetén alkalmazható. Ez egy gyorsan növekedő betegség, amely során megnő az új fehérvérsejtek száma.

Ezek az új fehérvérsejtek éretlenek (nem teljesen érettek), így nem képesek normálisan növekedni és működni. Emiatt nem tudják felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben, és vérzést okozhatnak. Amennyiben erről a betegségről további felvilágosítást szeretne kapni, kérdezze meg kezelőorvosát.

2. Tudnivalók a Xaluprine alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Xaluprine-t, ha allergiás (túlérzékeny) a merkaptopurinra vagy a Xaluprine egyéb összetevőjére (lásd 6. pont).

Ne oltassa be magát sárgaláz elleni védőoltással, miközben Xaluprine-t szed, mert az végzetes lehet.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Pharmacenter Hungary Kft

Hatóanyag: mercaptopurine

Normatív TB támogatás: nem

Kiadhatóság: Szakorvos ellátás mellett

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Xaluprine alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha:

  • sárgaláz elleni védőoltást kapott,
  • vese- vagy májproblémája van, mert kezelőorvosának ellenőriznie kell azok megfelelő működését.
  • az Ön szervezete túl kevés TPMT (tiopurin-metiltranszferáz) enzimet termel, mert kezelőorvosának ennek megfelelően módosítania kell az adagján.
  • gyermekvállalást tervez. Ez férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik. A Xaluprine károsíthatja a hímivarsejteket/petesejteket (lásd alább a "Terhesség, szoptatás és termékenység" szakaszt).

Gyulladásos bélbetegségben szenvedő egyes olyan betegeknél, akik 6-merkaptopurint kaptak, egy ritka és agresszív ráktípus alakult ki, amelyet hepatoszplenikus T-sejtes limfómának hívnak (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások).

A Xaluprine ne érjen a bőréhez, ne kerüljön a szemébe vagy orrába. Ha véletlenül mégis a szemébe vagy az orrába kerül, vízzel öblítse le a területet.

Ha nem biztos abban, hogy a fentiek bármelyike vonatkozik-e Önre, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a Xaluprine alkalmazása előtt.

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek mercaptopurine hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség