VITAMIN B1 ZENTIVA 50 mg oldatos injekció

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VITAMIN B1 - Zentiva 50 mg OLDATOS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A B1-vitamin (tiamin) vízoldékony vitamin, számos táplálék tartalmazza (élesztő, gabonamagvak, hüvelyes termések, csonthéjasak, hús).

A szénhidrát-anyagcserében játszik jelentős szerepet, fontos szerepe van az idegszövet épségének megőrzésében is.

A B1-vitaminhiány klinikai tünetei az elégtelen tiaminbevitel kezdetét követő 2-3 héten belül válnak nyilvánvalóvá. A tiaminhiány elsősorban az idegrendszert, a szív-érrendszert és a gyomor-bélrendszert érinti. A B1-vitamin adása a szív-érrendszeri és a gyomor-bélrendszeri tüneteket teljesen megszünteti, míg az idegrendszeri tünetek javulása függ azok fennállásának idejétől és súlyosságától.

Alkalmazása javasolt B1-vitaminhiányos állapotok kezelésére és megelőzésére, illetve B1-vitamin függő enzimbetegségek kezelésére.

Emberben az enyhe tiaminhiány étvágytalanságot, ideggyengeséget, gyomor-bélrendszert érintő tüneteket okoz.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: thiamine (Vitamin B1)

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(5x1 ml)

A súlyos tiaminhiánynak többféle megnyilvánulása ismeretes:

  • krónikus B1-vitaminhiányos állapot, ún. beriberi (perifériás idegi rendellenességek, izomgyengeség, a vázizomzat tömegének csökkenése, bénulás).
  • Akut beriberi (szívelégtelenség, ödéma).
  • Ún. Wernicke-Korsakoff szindróma (szemizombénulás, szemrezgés, mozgáskoordinációs zavar, zavarodottság, a rövidtávú memória elvesztése, kóros meseszövés). Utóbbi tünetegyüttes különösen gyakori alkoholistáknál, ezenkívül előfordulhat egyes gyógyszerek hosszan tartó vagy nagy adagokkal történő intravénás adásakor(lásd alább); csillapíthatatlan hányás (terhességi) következtében, továbbá nagy mennyiségű glükóz intravénás alkalmazását követően amennyiben a glükóz mellé nem adnak tiamint.
  • Alkoholfüggő betegek jelentős részénél tiaminhiány alakul ki a nem megfelelő táplálkozás és idült alkoholfogyasztás következtében fellépő nem megfelelő felszívódásnak köszönhetően.
  • Azon személyek esetében, akik nagy mennyiségben fogyasztanak tiamint bontó enzimeket tartalmazó nyers halat, vagy a tiamin hatását ellensúlyozó anyagokat tartalmazó teát, a B1-vitaminhiány kialakulásának esélye nagyobb lehet.

2. TUDNIVALÓK A VITAMIN B1 - Zentiva 50 mg injekció alkalmazása ELŐTT

Nem adható a Vitamin B1 - Zentiva 50 mg injekció:

Ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a Vitamin B1 - Zentiva 50 mg injekció egyéb összetevőjére.

A Vitamin B1 - Zentiva 50 mg injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

Nagy adagok ismételt alkalmazása során érzékenységi reakción alapuló heveny, életveszélyes rosszullét fordulhat elő, ezért ilyenkor fokozott óvatosság ajánlott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Hosszan tartó fenitoin (bizonyos típusú epilepszia elleni készítmény), vagy nagy dózisú intravénás nitroglicerin (nitroglicerin-tartalmú értágító) kezelés tiaminhiányhoz és Wernicke-encephalopathiához (bizonyos típusú agyvelőbántalom) vezethet.

Terhesség, szoptatás

Terhesség alatt, illetve szoptatás idején történő alkalmazásának káros hatásairól nincsenek adatok, ilyen esetben azonban csak az orvos tudtával, orvosi utasításra alkalmazható. Szoptatás során a hatóanyag átjut az anyatejbe.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

3. HOGYAN KELL alkalmazNI A VITAMIN B1 - Zentiva 50 mg OLDATOS injekciót?

Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt adagban és ideig kaphatja. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja bőr alá, izomba vagy lassú infúzióban vénába adva:

Súlyos heveny hiányállapotban napi 100-600 mg (2-12 ampulla) is adható.

Wernicke-encephalopathiában (bizonyos típusú agyvelőbántalom) az adag legalább napi 100-200 mg (2-4 ampulla) tiamin lassú infúzióban vénásan 3 napig. Az első 12 órában szükség lehet nagyobb adagra, mely legfeljebb 1000 mg (20 ampulla) lehet. Majd ezt követően legalább 100-200 mg (2-4 ampulla) tiamin naponta lassú infúzióban vénásan.

Beriberi esetén 50 mg/nap (1 ampulla/nap) tiamin adandó izomba néhány napig. Ezt követően szájon át 5 mg tiamin adható.

Akut alkoholelvonás során alkalmazott intravénás szőlőcukor mellé tiamin adandó (100 mg tiamin/25 g szőlőcukor).

Tiamin-függő enzimbetegségekben 50-200 mg/nap (1-4 ampulla/nap) a szokásos adag.

Intravénás alkalmazás esetén infúzióban, lassan adandó. Nagy adagok ismételt injekciós (bőr alá, izomba, vagy lassú infúzióban vénásan) alkalmazása során fokozott óvatosság ajánlott. (lásd A Vitamin B1 - Zentiva 50 mg injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható című pontot)

Ha a Vitamin B1 - Zentiva 50 mg injekció alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Vitamin B1 - Zentiva 50 mg injekciót alkalmaztak

A túladagolás esetleges káros hatásairól nem számoltak be.

Ha elfelejtette alkalmazni a Vitamin B1 - Zentiva 50 mg injekciót:

A soron következő előírt adagolási időpontban ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott injekció pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Vitamin B1 - Zentiva 50 mg injekció alkalmazását:

A kezelés megszakításakor általában semmilyen káros hatás nem jelentkezik.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Vitamin B1 - Zentiva 50 mg injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Bőr: viszketés, fokozott izzadás. Kontakt dermatitis (a szerrel történő érintkezés helyén fellépő allergiás bőrgyulladás) előfordulhat foglalkozási betegségként.

Idegrendszer: napi 1 tablettánál nagyobb adagok 4-5 hónapon keresztül tartó folyamatos alkalmazása során fejfájás, ingerlékenység, álmatlanság, gyors pulzus és gyengeség léphet fel.

Egyéb: melegségérzés, hányinger, gyengeség, nyugtalanság, allergiás reakciók. Injekciós alkalmazásakor érzékenységen alapuló heveny, súlyos állapot előfordulhat (kísérheti légzészavar, viszketés, shock és hasi fájdalom), különösen ismételt, nagy adagok adását követően.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

5. HOGYAN KELL A VITAMIN B1 - Zentiva 50 mg OLDATOS INJEKCIÓT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Vitamin B1 - Zentiva 50 mg oldatos injekciót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Vitamin B1 - Zentiva 50 mg injekció

  • A készítmény hatóanyaga: 50 mg tiamin-hidroklorid ampullánként.
  • Egyéb összetevők: vízmentes nátrium-karbonát, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, injekcióhoz való víz.

Milyen a Vitamin B1 - Zentiva 50 mg injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás

1 ml sárgás színű, átlátszó, steril vizes oldat színtelen, I-es típusú OPC ampullába töltve.

5 db ampulla PVC tálcában és dobozban.

Címkék: Vitamin, Multivitamin

További gyógyszerek thiamine (Vitamin B1) hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában