Vascotasin 35 mg módosított hatóanyagleadású tabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vascotasin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Vascotasin hatóanyagként trimetazidint tartalmaz, ami az úgynevezett egyéb szívgyógyszerek osztályába tartozik. Ez a gyógyszer más készítményekkel kombinálva felnőtteknél előforduló angina pektorisz (szívkoszorúér‑betegség által okozott mellkasi fájdalom) kezelésére szolgál.

Vascotasin 35 mg módosított hatóanyagleadású tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Actavis Group
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (60x)
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Vascotasin szedése előtt

Ne szedje a Vascotasin‑t

  • ha allergiás a trimetazidin‑dihidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha Parkinson‑kórban szenved: ez az agy betegsége, ami a mozgásokat befolyásolja (remegéssel, merev testtartással, meglassult mozgással, csoszogó, bizonytalan járással együtt jelentkezhet), vagy parkinzonos tünetei, végtagremegése (tremor), nyugtalan láb szindrómája vagy bármilyen egyéb mozgászavarai vannak.
  • ha súlyos vesebetegsége van.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Vascotasin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Vascotasin nem alkalmazható a mellkasi fájdalommal (angina pektorisz) jelentkező rohamok kezelésére, illetve az instabil mellkasi fájdalom (instabil angina pektorisz) vagy szívroham kezdeti kezelésére. A Vascotasin nem adható a kórházba kerülés előtt, valamint a kórházi kezelés első napjaiban.

Ha a Vascotasin‑nal végzett kezelés során mellkasi fájdalommal járó rohamot (angina pektorisz) tapasztal, forduljon orvosához, aki szükség esetén egyéb kezelést is fel fog írni.

Ez a gyógyszer főként idős betegeknél előidézheti vagy ronthatja az olyan tüneteket, mint a remegés, merev testtartás, meglassult mozgás, csoszogó, bizonytalan járás, amiről a kivizsgálás érdekében tájékoztatni kell a kezelőorvost, aki ilyen esetben felülvizsgálhatja a kezelést.

Mondja el kezelőorvosának, ha csökkent veseműködésben szenved.

Mondja el kezelőorvosának, ha súlyos májbetegsége van, ebben az esetben a Vascotasin alkalmazása nem ajánlott.

Gyermekek és serdülőkorúak

A Vascotasin nem ajánlott 18 év alatti gyermekek számára.

Egyéb gyógyszerek és a Vascotasin

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Nem számoltak be egyéb gyógyszerekkel létrejövő kölcsönhatásokról.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ne szoptassa csecsemőjét, amíg a Vascotasin‑t szedi.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ez a gyógyszer szédülést és álmosságot okozhat, ami befolyásolhatjaa gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Vascotasin nátriumot tartalmaz

Ez a gyógyszer 54,5 mg nátriumot tartalmaz (a konyhasó fő összetevője) tablettánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 2,7 %-ának felnőtteknél.

3. Hogyan kell szedni a Vascotasin‑t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A Vascotasin 35 mg ajánlott adagja naponta kétszer egy tabletta, amit étkezés közben, reggel és este kell bevenni.

Amennyiben veseproblémái vannak vagy Ön 75 évesnél idősebb, kezelőorvosa módosíthatja az Ön adagját.

Előfordulhat, hogy a WC-ben vagy a székletében egész tablettának tűnő gyógyszermaradványt vesz észre. Ez teljesen normális, ilyenkor a tabletta nem emészthető külső héja látható.

Alkalmazása gyermekeknél

A trimetazidin biztonságosságát és a hatékonyságát gyermekek esetében nem igazolták. A Vascotasin alkalmazása gyermekeknél nem ajánlott.

Ha az előírtnál több Vascotasin‑t vett be

Kérjük, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, ha az előírtnál több tablettát vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Vascotasin‑t

Ha elfelejti bevenni a Vascotasin tablettát, vegye be a következő adagot a szokásos időben. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (10‑ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek): szédülés, fejfájás, hasi fájdalom, hasmenés, emésztési zavarok, hányinger, hányás, bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, gyengeség érzet.

Ritka mellékhatások (1000‑ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):szapora vagy rendszertelen szívverés (más néven palpitáció), extra szívdobbanások, gyorsabb szívverés, felálláskor jelentkező vérnyomásesés, ami szédülést okoz, bizonytalanság‑ vagy ájulásérzés, általános rosszullét, szédülés, elesés, bőrpír.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg): úgynevezett extrapiramidális tünetek (szokatlan mozgások, többek között a kezek és az ujjak remegése, a test tekergő mozgása, csoszogó járás és a karok, illetve lábak merevsége), amelyek a kezelés befejezésekor általában rendeződnek.

Alvászavarok (álmatlanság, aluszékonyság), székrekedés, súlyos, az egész testre kiterjedő, hólyagosodással járó vörös bőrkiütés, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok vizenyős duzzanata, ami nyelési nehézséget vagy nehézlégzést okozhat.

Forgó érzés (forgó jellegű szédülés, vertigo).

A fehérvérsejtek számának nagymértékű csökkenése, aminek következtében nagyobb valószínűséggel fordulnak elő fertőzések, a vérlemezkék számának csökkenése, ami a vérzés, illetve véraláfutások keletkezésének fokozott kockázatával jár.

Májbetegség (hányinger, hányás, étvágytalanság, általános rosszullét, láz, viszketés, a bőr és a szemfehérjék besárgulása, híg széklet, sötét színű vizelet).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Vascotasin‑t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Vascotasin?

  • A hatóanyag: trimetazidin‑dihidroklorid. 35 mg trimetazidin‑dihidrokloridot tartalmaz tablettánként.
  • Egyéb összetevők: nátrium‑klorid, povidon (PVK K-30), magnézium‑sztearát, cellulóz‑acetát, hipromellóz.

Milyen a Vascotasin külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Módosított hatóanyagleadású tabletta.

Fehér vagy törtfehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, 7,6 mm x 3,0 mm méretű módosított hatóanyagleadású tabletta, az egyik oldalán apró lyukkal.

A tabletták 60 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kaphatók.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group PTC ehf., Reykjavikurvegur 76-78. Hafnarfjordur 220, Izland

Gyártó: Balkanpharma -Dupnitsa AD, 3 Samokovsko Shosse Str. 2600 Dupnitsa Bulgária

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Észtország Trimetazidine Actavis
Bulgária Vascotasin
Csehország Trimetazidin Actavis 35 mg
Lengyelország Vascotasin
Lettország Trimetazidine Actavis
Litvánia Trimetazidine Actavis 35 mg modifikuoto atpalaidavimo tablets
Szlovákia Vascotasin 35 mg
 
OGYI-T-21590/01 60x  buborékcsomagolásban 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. október.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal