PIMAFUCORT krém

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PIMAFUCORT KRÉM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Jellemző tulajdonságok

A készítmény az alábbi három aktív hatóanyagot tartalmazza:

  • hidrokortizon, gyulladásgátló és viszketést gátló tulajdonsággal;
  • neomicin, amely több baktériummal szemben aktív;
  • natamicin, amely aktív a gombával, különösen az élesztőgombákkal szemben.

A készítmény olyan esetekben alkalmazható, amikor másodlagos bakteriális vagy gombafertőzésre kell gyanakodni helyi szteroid kezelésre reagáló bőrelváltozások során.

A Pimafucort krém az előbb említett esetekben, heveny, vagy kevésbé heves lefolyású bőrbetegségek, a hajas fejbőrt és szőrös bőrfelületet érintő vagy a bőr hajlataiban megjelenő bőrpanaszok kezelésére javasolt.

2. TUDNIVALÓK A PIMAFUCORT KRÉM ALKALMAZÁSA ELŐTT

A Pimafucort krémmel történő kezelés rendszeres orvosi felügyeletet igényel, amelynek során ellenőrizhető a bőrrendellenesség gyógyulása.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: hydrocortisone
natamycin
neomycin

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(30 g) Pimafucort

Ne alkalmazza a Pimafucort krémet:

  • ha túlérzékeny (allergiás) a hidrokortizonra, neomicinre vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére. (Natamicinnel szembeni allergiát idáig még nem tapasztaltak.)
  • ha Önnek vírusok vagy paraziták által okozott bőrgyulladása van.
  • Nem szabad továbbá sebekre, fekélyekre felvinni, valamint kortikoszteroid által előidézett bőrpanaszok (pl.: száj körüli bőrgyulladás, striák /bőrön megjelenő csíkok/ vagy a felhám elvékonyodása) kezelésére használni. A készítmény nem alkalmazható közönséges akne vagy rozácea (az arc bőrének gyulladásos bővérűsége), a bőrerek törékenysége illetve bizonyos fiatalkori bőrbetegség (juvenilis plantáris dermatózis) kezelésére.
  • ha Önnél neomicinnek vagy egyéb aminoglikozid antibiotikumnak ellenálló baktérium által okozott bőrpanasz áll fenn.
  • A készítmény nem vihető bele olyan fülbe, ahol a dobhártya átfúródott, és nem vihető fel nyálkahártyákra, valamint a szem környékére sem, hogy elkerüljük annak esetleges kötőhártyára kerülését.

A Pimafucort krém fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

A készítmény hosszan tartó, nagy felületen, és/vagy gyermekeken való alkalmazásánál, záró kötés használatánál fokozott elővigyázatosság szükséges.(lásd 4. Lehetséges mellékhatások pontot)

A kezelés ideje alatt szedett vagy alkalmazott egyéb gyógyszerek

Jelenleg nem ismert olyan gyógyszerkölcsönhatás, mely a Pimafucort krémnél előfordulna, ezért más gyógyszerekkel egyidejűleg is alkalmazható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Mindazonáltal tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség, szoptatás

Terhesség és szoptatás alatt a készítmény orvosi felügyelet alatt használható.

A készítményt szükség esetén, orvosi mérlegelést követően terhes és szoptató nők is alkalmazhatják. Azonban terhes és szoptató nők nem vihetnek fel nagy bőrfelületre Pimafucort-ot, hosszú időn át vagy fedőkötés alatt. A készítmény hosszan tartó alkalmazását szoptató nők mellén kerülni kell.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs hatással az említett képességekre.

Fontos információk a Pimafucort krém egyes összetevőiről

A készítmény segédanyagként propil-parahidroxibenzoátot (0,5 mg), metil-parahidroxibenzoátot (2 mg) tartalmaz1 g krémben, ezért arra érzékeny egyénekben esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhat.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PIMAFUCORT KRÉMET?

A Pimafucort krémet mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Általában kis mennyiséget kell felvinni a sérült területre, naponta 2-4 alkalommal. A kezelés időtartama a legtöbb esetben kevesebb mint 14 nap.

Ha az előírtnál több Pimafucort krémet alkalmazott:

Egyszeri túladagoláskor toxikus mennyiségű neomicin felszívódása a gyakorlatban nem valószínű, hacsak nem a hallójáratokban, átlyukadt dobhártyán használják, közvetlen kapcsolatban a középfüllel. Egy kiszerelési egységnyi Pimafucort teljes tartalmának véletlen bevétele is valószínűleg mérgező hatások nélkül elviselhető. Mindazonáltal, ha a Pimafucort krémet egy gyermek véletlenül lenyeli, orvoshoz kell fordulni.

Hosszan tartó alkalmazásból eredő általános nemkívánatos hatások - különösen nagy felületeken, fedő kötés alkalmazásakor vagy gyermekeknél - elméletileg lehetségesek, de ilyen eseteket ezzel a készítménnyel kapcsolatban még nem írtak le. Az ilyen általános hatások közé tartozik az ödéma, a szomjúság és gyakori vizeletürítés, fáradtság, kimerültség, és étvágycsökkenés.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Pimafucort krém is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori (≥1/10): 100 kezelt betegből legalább 10-nél előfordul.

Gyakori (≥1/100 - <1/10): 100 betegből 1-10-nél fordul elő.

Nem gyakori (≥1/1000 - <1/100): 1000 betegből 1-10-nél fordul elő.

Ritka (≥1/10 000 - <1/1000): 10 000 betegből 1-10-nél fordul elő.

Nagyon ritka (<1/10 000): 100 000 betegből kevesebb, mint 10-nél fordul elő, ide értve az egyedi eseteket és az ismeretlen gyakoriságú eseteket is.

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei:

Ritka: A bőr sorvadása és elvékonyodása, hajszálértágulat, apró bőrvérzés, csíkok a bőrön (stria), rozácea (az arc bőrének gyulladásos bővérűsége), szájkörnyéki bőrgyulladás, elszíntelenedés, túlzott szőrzetnövekedés; visszaesés, lassúbb gyógyulás;

Ezek többnyire a hidrokortizon helyi mellékhatásai, általában kialakulásuk kockázata növekszik a kezelés időtartamával, zárókötés alkalmazásával, arcon, bőrhajlatokban, nemi szervek tájékán vagy hajas fejbőrön történő használattal, azaz a készítmény hosszan tartó vagy nagy mennyiségű gyógyszerrel történő használata eredményeként.

Endokrin betegségek és tünetek

Ritka (>1/10 000, <1/1000): mellékvesekéreg működésének gátlása.

Immunrendszeri betegségek és tünetek:

Ritka (>1/10 000, <1/1000): kontakt allergia a neomicinnel.

Szembetegségek és szemészeti tünetek:

nagyon ritka (<1/10 000): megnövekedett szembelnyomás, zöldhályog vagy szürkehályog.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A PIMAFUCORT KRÉMET TÁROLNI?

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza Pimafucort krémet. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalombahozatali engedély jogosultjához.

Mit tartalmaz a Pimafucort krém?

A készítmény hatóanyaga(i) hidrokortizon, mikronizált 10,0 mg, natamicin 10,0 mg, neomicin 3500 NE (nemzetközi egység) 1 g krémben.

Egyéb összetevők: propil-parahidroxibenzoát, metil-parahidroxibenzoát, vízmentes trinátrium-citrát, makrogol-sztearát 100, szorbitán-sztearát, cetil-észter viasz, "Emulgade F special",decil-oleát, tisztított víz.

Milyen a Pimafucort krém készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A gyógyszer világos, könnyen kenhető és vízzel lemosható krém. A belső oldalán védőlakkal bevont alumínium tubusba töltött Pimafucort krém 15 g tömegű..

Címkék: Gomba, Baktérium, Gombafertőzés

További gyógyszerek hydrocortisone;natamycin;neomycin hatóanyaggal