CORTEF 10 mg tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CORTEF TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Cortef tabletta hatóanyaga, a hidrokortizon a mellékvesekéreg természetes, gyulladáscsökkentő hatású hormonja, ún. kortikoszteroid (vagy glükokortikoid).

Erős hatású gyógyszer, melyet elsődlegesen a mellékvesekéreg elégtelen működése miatt fellépő anyagcserezavarok gyógyításában hormonpótlásra alkalmaznak. Ezen kívül számtalan gyulladásos megbetegedés pl. reumás-, kollagén-, bőr-, szem-, légzőszervi-, allergiás-, vérképzőszervi-, gyomor-bélrendszeri-, idegrendszeri- és egyéb megbetegedések kezelésére alkalmazható gyógyszer.

CORTEF 10 mg tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Pfizer
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (100x HDPE tartályban)
  • (100x üvegben)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A CORTEF TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Cortef-et

- ha allergiás (túlérzékeny) a hidrokortizonra vagy a Cortef tabletta egyéb összetevőjére,

- ha az egész szervezetet érintő, ún. szisztémás gombafertőzésben szenved.

A Cortef tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- ha a Cortef-kezelés alatt szokatlan stressz (például baleset vagy műtéti beavatkozás) éri. Ilyen esetben feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, aki megemelheti a Cortef adagját.

- ha fertőzésben szenved, mert ez a gyógyszer csökkentheti a szervezet védekezőképességét és elfedheti a fertőzések tüneteit.

- ha kórtörténetében nem szerepel bárányhimlő vagy kanyaró, illetve az ezek elleni oltás. A kezelés alatt ne érintkezzen bárányhimlős vagy kanyaró fertőzött betegekkel, még akkor sem, ha már átesett ezeken a fertőzéseken vagy korábban megkapta az ezek elleni oltást. Ha mégis kapcsolatba kerülne ezekben a fertőzésben szenvedő beteggel, vagy olyan személlyel, akinél pár nappal később alakul ki a betegség, azonnal keresse fel kezelőorvosát. Ebben az esetben ugyanis a fertőzés kialakulásának megelőzése céljából kezelést kell kapnia.

- ha tüdőgümőkórban (TBC-ben) szenved vagy korábban TBC-s volt,

- ha a közelmúltban védőoltásban részesült vagy a közeljövőben tervezik annak beadását, tájékoztassa erről kezelőorvosát.

- szürkehályogja van,

- ha zöldhályogja (glaukóma) van,

- ha herpes simplex vírus okozta szemfertőzése van,

- ha pangásos szívelégtelenségben vagy magas vérnyomás betegségben szenved,

- ha pajzsmirigy-alulműködése van (hipotireózis),

- ha cukorbeteg; kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti vércukorszintjét és vizeletét, valamint szükséges lehet a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagjának emelése,

- ha csontritkulása van (oszteoporózis),

- növekedésben lévő gyermekeknél, mert a tartós glükokortikoid-kezelés gátolhatja a gyermekek növekedését,

- ha zsírembóliája van (pl. hosszú csöves csontok törését kísérő),

- ha pszichiátriai betegségben szenved vagy hajlama van ezekre a betegségekre,

- ha fekélyes vastagbélgyulladása (kólitisz ulceróza) van,

- ha a közelmúltban hasi műtéten esett át,

- ha heveny vagy idült fekélybetegsége van (gyomor- vagy nyombélfekély),

- ha veseelégtelenségben szenved,

- ha májbetegsége van (májcirrózis, zsírmáj),

- ha heveny szívrohama (infarktus) van,

- ha Önnek vérrögképződési hajlama (korábbi trombózis) van,

- ha Ön kóros izomgyengeséggel és fáradékonysággal járó izombetegségben, az ún. miaszténia gráviszban szenved,

- ha Önnek alacsony a protrombinszintje a vérben (ún. hipoprotrombinémia), ebben az esetben az acetilszalicilsav és a Cortef tabletta csak megfelelő körültekintéssel alkalmazható egyidejűleg.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Különösen fontos, hogy felhívja kezelőorvosa figyelmét, ha az alább felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi:

- fenobarbitál (altató, nyugtató, görcsgátló gyógyszer),

- fenitoin (epilepszia kezelésére),

- glükokortikoidok (gyulladáscsökkentők),

- rifampicin, troleandomicin (antibiotikum),

- ketokonazol (gombafertőzések kezelésére),

- véralvadásgátló gyógyszerek, ebben az esetben szükség lehet a véralvadási paraméterek rendszeres ellenőrzésére,

- szájon át szedett vércukorcsökkentő gyógyszerek,

- nem szteroid gyulladáscsökkentők,

- acetilszalicilsav (gyulladáscsökkentő, vérlemezke összecsapzódást gátló gyógyszer),

- digoxin, digitoxin (szívelégtelenség kezelésénél alkalmazott gyógyszer),

- vízhajtók.

A Cortef tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A tablettát étkezés közben tanácsos bevenni, a gyomorbántalmak elkerülése miatt.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Megfelelő tapasztalatok nem állnak rendelkezésre a terhesség és szoptatás ideje alatt történő biztonságos alkalmazására vonatkozóan. Ezért a terhesség alatt, ill. terhességet tervező nőknek csak kivételesen, az anya és a magzat érdekeit figyelembe véve, a terápiás előny/kockázat szigorú mérlegelése után alkalmazható. A kezelés során a szoptatás kerülendő, mert a kortikoszteroidok kiválasztódnak az anyatejjel.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A kezelés során szédülés vagy egyéb olyan mellékhatások jelentkeznek, melyek hátrányosan befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Amennyiben ezeket tapasztalja, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

Fontos információk a Cortef tabletta egyes összetevőiről

A Cortef tabletta 231 mg laktózt és 4,44 mg szacharózt tartalmaz tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A CORTEF TABLETTÁT?

A Cortef tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény szokásos kezdő adagja a kezelendő betegségtől, annak súlyosságától, valamint az egyéntől függően 20 mg-240 mg/nap.

Szklerózis multiplex heveny súlyosbodásának kezelésére kezelőorvosa a szokásosnál magasabb adagot javasolhat Önnek.

Amennyiben a kezelés hatására bekövetkező reakció kedvező, kezelőorvosa fokozatosan fogja csökkenteni a gyógyszer adagját a legkisebb, még hatásos adag eléréséig. Kezelőorvosának valamennyi utasítását tartsa be!

Kezelőorvosa módosíthatja a gyógyszer adagját, ha az Ön állapota megváltozik, betegségében rosszabbodás következik be, ha megváltozik a gyógyszerre adott reakciója.

Fontos, hogy azonnal tájékoztassa orvosát váratlan stresszhelyzet, pl. baleset, műtéti beavatkozás esetén, mert ilyen esetekben kezelőorvosa emelheti a Cortef tabletta adagját vagy gyorsan ható kortikoszteroidot adhat be Önnek.

Gyermekkorú betegek: a hidrokortizon gyermekkorban a növekedést gátolhatja, ezért kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja a növekedés ütemét.

Ha Cortef tabletta alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Cortef tablettát vett be

Ha a javasoltnál nagyobb mennyiségű tablettát vett be forduljon kezelőorvosához, vagy menjen el a legközelebbi kórházi sürgősségi osztályára.

Ha elfelejtette bevenni a Cortef tablettát

Ha véletlenül kimarad egy adag, ezt mihamarabb pótolni kell, majd a tabletta szedését a szokott módon folytatni. Kerülje a rendszertelen szedést.

Ha idő előtt abbahagyja a Cortef tabletta szedését

Fontos, hogy orvosi utasítás nélkül ne hagyja abba a gyógyszer szedését! Kezelőorvosa fokozatosan csökkenti majd a Cortef tabletta adagját, mielőtt abbahagyná a gyógyszer szedését.

A gyógyszer hirtelen elhagyása esetén megvonási tünetek, mint pl. láz, fejfájás, étvágytalanság, gyengeség, izomfájdalom, ízületi fájdalom és keringési elégtelenség tünetei jelentkezhetnek.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Cortef tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Bizonyos betegségekben a Cortef és a hozzá hasonló gyógyszerek (szteroidok) szedését nem szabad hirtelen abbahagyni. Ha a következő tünetek bármelyike jelentkezik Önnél, AZONNAL kérjen orvosi segítséget, kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy kell-e folytatnia a gyógyszer szedését.

- Allergiás reakciók, melynek tünetei lehetnek a bőrkiütés, arcduzzanat, zihálás vagy nehézlégzés.

- Heveny hasnyálmirigy-gyulladás, melynek tünetei lehetnek az övszerű fájdalom, amely a hátba sugározhat, amit émelygés, hányás, vérnyomásesés és eszméletvesztés kísérhet.

- Perforáció vagy vérző fekély, melynek tünetei lehetnek a súlyos gyomorfájdalom, mely a hátba sugározhat, vérzés a végbélből, fekete vagy véres széklet és/vagy vérhányás.

- Fertőzések. Ez a gyógyszer elfedheti, vagy megváltoztathatja bizonyos fertőzések jeleit és tüneteit, vagy csökkentheti az Ön ellenállóképességét a fertőzésekkel szemben, melyeket így korai szakaszukban nehéz felismerni. A tünetek közé tartozhatnak a hőemelkedés, láz és rossz közérzet. Korábbi tbc fertőzés kiújulásának jele lehet vér a köpetben vagy mellkasi fájdalom. Ennek a gyógyszernek a szedése alatt Ön hajlamosabb a súlyos fertőzésekre.

- Emelkedett koponyaűri nyomás, melynek tünetei lehetnek a hányással járó fejfájás, gyengeség és álmosság. Ez a mellékhatás általában a kezelés abbahagyását követően jelentkezik.

- Trombózis (vérrögképződés), melynek tünete lehet a lábszár duzzanata, meleg, lilás-vörös bőr és fájdalom.

A Cortef tabletta alkalmazásakor a következő mellékhatásokról számoltak be:

- fertőzések elfedése, súlyosbodása, lappangó fertőzések fellángolása,

- a fehérvérsejtek számának emelkedése a vérben,

- a bőrpróbákra adott immunválasz csökkenése (pl. allergia vizsgálat esetén),

- allergiás reakciók,

- a mellékvesekéreg túlműködéséhez hasonló állapot, az ún. Cushingoid állapot kialakulása, holdvilágarc, a nyak hátsó részén történő zsírszövet-felhalmozódás, gyermekek növekedésének visszamaradása, másodlagos mellékvesekéreg-agyalapi mirigy elégtelenség (különösen stressz, baleset, betegség vagy műtét esetén),

- menstruációs zavarok,

- lappangó cukorbetegség egyértelművé válása, csökkent cukortolerancia, cukorbetegeknél az inzulinigény és/vagy a szájon át adható vércukorszint-csökkentő szerek iránti igény növekedése,

- nátrium- és folyadékvisszatartás miatti vérnyomásemelkedés és a pangásos szívelégtelenség tüneteinek rosszabbodása (ödéma), káliumürítés, a vér pH-jának lúgos irányba történő megváltozása, mely alacsony káliumszinttel jár, kalciumvesztés, fehérjebontás következményeként kialakult negatív nitrogénegyensúly,

- mentális betegségek, depressziós állapot, indokolatlan jókedv (eufória), alvászavar,

- megemelkedett koponyaűri nyomás látóidegfő vizenyővel (általában a kezelés után jelentkezik), epileptikus rángógörcs, forgó jellegű szédülés, fejfájás,

- a szemlencse hátsó részén kialakuló szürkehályog, megemelkedett szembelnyomás, zöldhályog, kidülledt szem, ideghártya károsodás az ideghártya és az érhártya között keletkező folyadékgyülem következtében, mely látáskárosodást okozhat,

- pangásos szívelégtelenség arra hajlamos betegeknél, vérnyomás-emelkedés,

- vérrögképződés (trombózis),

- gyomorfekély esetleges átfúródással vagy vérzéssel, hasnyálmirigy-gyulladás, puffadás,

nyelőcső-gyulladás, hasmenés, hányinger, hányás, gyomorfájdalom, gyomorégés, szájszárazság, megnövekedett étvágy,

- emelkedett májenzim értékek, zsírmáj,

- elhúzódó sebgyógyulás, vékony törékeny bőr, pontszerű bevérzések a bőrön, véraláfutások, kiütések az arcon, fokozott izzadás, pattanások, fokozott szőrnövekedés, a szőr elvékonyodása, a bőr elszíneződése, striák, a tenyér és a talp bőrén kialakuló viszkető kiütések, arcpír, a bőralatti zsírszövet gyulladása,

- izomgyengeség, izomfájdalom, szteroid okozta izombetegség, izomtömeg vesztés, csontritkulás, ízületi fájdalom, ínszakadás, különösen az Achilles-íné, a csigolyák összeroppanásos (ún. kompressziós) törése, a felkarcsont és a combcsont feji részének steril elhalása, kóros csonttörések a hosszú csontokban,

- szteroidok okozta vesebetegség,

- a hímivarsejtek számának és mozgékonyságának megváltozása,

- láz, fáradtság, testtömegnövekedés.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A CORTEF TABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Cortef tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Cortef tabletta

- A készítmény hatóanyaga 10 mg hidrokortizon tablettánként.

- Egyéb összetevők: szorbinsav, folyékony paraffin, kalcium-sztearát, szacharóz (4,44 mg), kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (231 mg).

Milyen a Cortef készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Cortef 10 mg tabletta kerek, fehér, kétszeresen domború tabletta, egyik oldalán törővonallal, másik oldalán "Cortef 10" jelzéssel ellátva. Törési felülete fehér színű. A törővonal csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy egyenlő adagokra ossza.

A Cortef 10 mg tabletta 100 db tablettát tartalmazó zárófóliával és csavaros műanyag-, vagy fémkupakkal lezárt, barna színű üvegben vagy biztonsági záras kupakkal lezárt HDPE tartályban kerül forgalomba, melyek az üres tér kitöltésére vattacsomót tartalmazhatnak. 1 üveg vagy tartály dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal