Mondeo 4 mg rágótabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Mondeo és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Mondeo?

A Mondeo egy úgynevezett leukotrién‑receptor‑antagonista, ami blokkolja a leukotriéneknek nevezett vegyületeket.

Hogyan hat a Mondeo?

A leukotriének a tüdő légútjainak beszűkülését és duzzadását okozzák. A leukotriének blokkolásával a Mondeo javítja az asztma tüneteit, és segít az asztma megfékezésében.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Mondeo?

A kezelőorvos a Mondeo‑t az Ön gyermekénél fennálló asztma kezelésére, valamint az asztma nappali és éjszakai tüneteinek megelőzésére írta fel.

  • A Mondeo olyan 2‑5 éves betegek kezelésére szolgál, akiknél az asztma nem tartható megfelelően egyensúlyban a jelenlegi asztma gyógyszerekkel, és kiegészítő kezelésre van szükségük.
  • A Mondeo belélegzett kortikoszteroidokat helyettesítő kezelésként is alkalmazható olyan, 2‑5 éves betegeknél, akik az asztmájukra a közelmúltban nem kaptak szájon át szedhető kortikoszteroidokat, és akiknél bebizonyosodott, hogy nem képesek a belégzéses (inhalációs) kortikoszteroidok használatára.
  • A Mondeo fizikai erőfeszítés által előidézett légúti szűkület megelőzését is segíti a 2 éves és annál idősebb betegeknél.

A Mondeo alkalmazásáról gyermeke kezelőorvosa dönt, az Ön gyermekénél fennálló asztma tüneteitől és azok súlyosságától függően.

Mi az asztma?

Az asztma egy hosszan tartó (krónikus) betegség.

Az asztma jellemzői közé tartozik:

  • a beszűkült légutak miatti nehézlégzés. A légutak szűkülete a körülményektől függően romlik vagy javul.
  • a légutak érzékenyen reagálhatnak sok dologra, pl. a cigarettafüstre, virágporra, hideg levegőre vagy fizikai megerőltetésre.
  • duzzanat (gyulladás) a légutak felületén.

Az asztma tünetei közé tartoznak: köhögés, zihálás és mellkasi szorítás.

Mondeo 4 mg rágótabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Actavis Group
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (28x)

A gyógyszermárka további termékei

Laktóz:
van
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Mondeo szedése előtt

Számoljon be a kezelőorvosnak minden olyan egészségügyi problémáról vagy allergiáról, amelyekben gyermeke szenvedett vagy jelenleg is szenved.

Ne adja gyermekének a Mondeo‑t:

  • ha gyermeke allergiás a montelukasztra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Mondeoalkalmazása előtt beszéljen gyermeke kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

  • Ha gyermeke asztmája vagy légzése rosszabbodik, azonnal tájékoztassa erről a gyermek kezelőorvosát.
  • A szájon át szedett Mondeo nem alkalmas a heveny asztmás rohamok kezelésére. Roham esetén pontosan kövesse a gyermek kezelőorvosa által adott utasításokat. Ellenőrizze, hogy mindig legyen a gyermeknél az asztmás roham gyors enyhítésére szolgáló, belélegezhető (inhalációs) gyógyszer.
  • Fontos, hogy gyermeke a kezelőorvos által felírt minden asztmagyógyszerét bevegye. A Mondeo nem használható a gyermek kezelőorvosa által felírt más asztmagyógyszerek helyettesítésére.
  • Ha gyermeke asztma elleni gyógyszereket szed, figyeljen a következő tünetek kombinációinak esetleges megjelenésére: influenzaszerű megbetegedés, zsibbadásérzet vagy érzéketlenség a lábakban, illetve a karokban, légzőszervi tünetek romlása és/vagy bőrkiütés, mert ilyenkor a kezelőorvoshoz kell fordulnia.
  • Gyermeke nem szedhet acetilszalicilsavat vagy más nem-szteroid gyulladásgátlót (NSAID), ha ezek a készítmények súlyosbítják az asztmáját.

A betegeknek tudni kell arról, hogy a Mondeo 4 mg rágótabletta alkalmazása során különféle neuropszichiátriai eseményeket (például: viselkedés- és hangulatbeli változásokat) jelentettek felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél (lásd 4. pont). Értesítse gyermeke kezelőorvosát, ha a Mondeo 4 mg rágótabletta alkalmazása során gyermekénél ilyen tünetek lépnek fel.

Gyermekek és serdülők

2 évesnél fiatalabb gyermeknek ez a gyógyszer nem adható.

18 év alatti gyermekek és serdülők részére a gyógyszer különböző, életkor alapján meghatározott, formákban áll rendelkezésre.

Egyéb gyógyszerek és a Mondeo

Feltétlenül tájékoztassa a kezelőorvost vagy gyógyszerészét azokról az egyéb gyógyszerekről, amelyeket a gyermeke jelenleg szed vagy nemrégiben szedett, valamint azokról, amelyeket esetleg szedni fog, beleértve a vény nélkül kaphatóakat is.  

Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Mondeo hatását, illetve a Mondeo is befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.

A Mondeo‑kezelés megkezdése előtt közölje a kezelőorvossal, ha gyermeke a következő gyógyszereket szedi:

  • fenobarbitál (epilepszia kezelésére szolgáló készítmény)
  • fenitoin(epilepszia kezelésére szolgáló készítmény),
  • rifampicin (tuberkulózis és bizonyos egyéb fertőzések kezelésére szolgáló készítmény)
  • gemfibrozil (a magas vérzsírszint kezelésére alkalmazott gyógyszer).

A Mondeo egyidejű bevétele étellel és itallal

A Mondeo 4 mg rágótabletta nem vehető be étellel együtt, a gyógyszert vagy legalább 1 órával az étkezés előtt vagy 2 órával az étkezés után kell bevenni.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ez az alpont nem értelmezhető a Mondeo 4 mg rágótabletta esetében, mivel a készítmény 2‑5 éves gyermekek kezelésére szolgál, az alábbi információk azonban vonatkoznak a hatóanyagra, a montelukasztra.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ez az alpont nem értelmezhető a Mondeo 4 mg rágótabletta esetében, mivel a készítmény 2‑5 éves gyermekek kezelésére szolgál, az alábbi információk azonban vonatkoznak a hatóanyagra, a montelukasztra.

A Mondeovárhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Az egyéni reakciók azonban eltérőek lehetnek. Bizonyos mellékhatások (pl. szédülés és álmosság), amikről beszámoltak a montelukasztalkalmazásával kapcsolatosan, befolyásolhatják egyes betegek gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Mondeo 4 mg rágótabletta aszpartámot tartalmaz.

Ez a gyógyszer 1,2 mg aszpartámot tartalmaz rágótablettánként.Az aszpartám egy fenilalanin forrás. Ezért ártalmas lehet, ha Ön a fenilketonuriának nevezett ritka genetikai rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.

A Mondeo 4 mg rágótabletta laktózt (tejcukor) tartalmaz.

Ha a gyermekorvos előzőleg figyelmeztette arra, hogy gyermeke érzékeny bizonyos cukrokra, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen a gyermek kezelőorvosával.

A Mondeo 4 mg rágótabletta nátriumot tartalmaz.

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz rágótablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

A Mondeo 4 mg rágótabletta szulfitokat tartalmaz.

A készítmény kevesebb, mint 0,001 % szulfitot tartalmaz az ízkomponensben rágótablettánként. Ritkán súlyos túlérzékenységi reakciókat és hörgőgörcsöt okozhat.

3.  Hogyan kell szedni a Mondeo‑t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos vagy a gyógyszerész által elmondottaknak megfelelően adja be gyermekének. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg a gyermek kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

  • Ezt a gyógyszert felnőtt felügyelete alatt kell beadni a gyermeknek. Azoknak a gyermekeknek a számára, akiknek problémát okoz a rágótabletta elfogyasztása, granulátum formában is elérhető a készítmény.
  • Az ajánlott adag naponta egy Mondeo 4 mg rágótabletta, ahogyan azt a kezelőorvos előírta.
  • A gyermeknek akkor is szednie kell a gyógyszert, ha nincsenek tünetei, illetve akkor is, ha heveny asztmás rohama van.

2‑5 éves gyermekek számára:

Az ajánlott adag naponta egy Mondeo 4 mg rágótabletta, amit este kell bevenni.

Ha gyermeke Mondeo‑t szed, győződjön meg arról, hogy a gyermek nem kap más, szintén montelukaszt hatóanyagot tartalmazó gyógyszert.

Más korcsoport számára

Más korcsoportba tartozó gyermekek számára a montelukaszt eltérő hatáserősségben és gyógyszerformában áll rendelkezésre.

A Mondeo 4 mg rágótabletta alkalmazása nem javasolt 2 év alatti gyermekeknél.

A tablettát szájon át kell bevenni.

A Mondeo 4 mg rágótabletta nem vehető be étellel együtt, a gyógyszert vagy legalább 1 órával az étkezés előtt vagy 2 órával az étkezés után kell bevenni.

Ha gyermeke az előírtnál több Mondeo‑t vett be

Azonnal forduljon tanácsért a gyermek kezelőorvosához.

A túladagolások jelentős részénél nem számoltak be mellékhatásokról. Túladagolással kapcsolatban mind felnőtteknél, mind gyerekeknél a jelentett leggyakoribb tünetek többek között a hasi fájdalom, aluszékonyság, szomjúság, fejfájás, hányás és hiperaktivitás.

Ha elfelejtette beadni gyermekének a Mondeo‑t

Próbálja meg a Mondeo‑t az előírás szerint adagolni. Ha azonban a gyermek mégis kihagy egy adagot, a szokásos rend szerint napi egy rágótablettával folytassa a kezelést.

Ne adjon be kétszeres adagot a kihagyott rágótabletta pótlására!

Ha gyermeke idő előtt abbahagyja a Mondeoszedését

A Mondeokizárólag folyamatos szedés mellett biztosítja a gyermek asztmájának kezelését.

Fontos, hogy a gyermek addig szedje a Mondeo‑t, amíg azt a kezelőorvosa előírja. Ez segíteni fog abban, hogy a gyermek asztmája kontrollálható legyen.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A montelukaszttal végzett klinikai vizsgálatok során a leggyakrabban (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet) a feltételezhetően montelukaszttal összefüggésben jelentett mellékhatások a következők voltak:

  • hasi fájdalom
  • szomjúság

Ezen felül a montelukaszt 10 mg‑os és 5 mg‑os rágótablettákkal végzett klinikai vizsgálatok során jelentett mellékhatás a következő volt:

  • fejfájás

Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék voltak, és nagyobb gyakorisággal jelentkeztek a montelukaszt esetében, mint a placebóval (hatóanyagot nem tartalmazó tabletta) kezelt betegek esetén.

Súlyos mellékhatások

Azonnal értesítse kezelőorvosát, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli gyermekénél, mivel ezek súlyosak lehetnek és emiatt gyermekének sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége.

Nem gyakori: a következők 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek

  • allergiás reakciók, beleértve az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanatát, amely légzési vagy nyelési nehézséget okozhat
  • viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: izgatottság, beleértve az agresszív viselkedést vagy ellenségességet, depressziót
  • görcsrohamok

Ritka: a következők 1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek

  • fokozott vérzékenység
  • remegés
  • szívdobogásérzés

Nagyon ritka: a következők 10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek

  • egy tünetegyüttes, amely a következőket foglalja magába: influenzaszerű tünetek, végtagzsibbadás vagy érzéketlenség, a tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy kiütések (Churg‑Strauss szindróma) (lásd 2. pont)
  • alacsony vörösvértestszám
  • viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: hallucinációk, dezorientáció, öngyilkos gondolatok és tettek
  • duzzanat (gyulladás) a tüdőben
  • súlyos bőrreakciók (eritéma multiforme), amelyek előzetes jel nélkül alakulhatnak ki
  • májgyulladás (hepatitisz)

Egyéb mellékhatások a forgalomba hozatalt követően

Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érinthet

  • felső légúti fertőzés

Gyakori: 10‑ből legfeljebb1 beteget érinthet

  • hasmenés, hányinger, hányás
  • bőrkiütés
  • láz
  • emelkedett májenzimszintek

Nem gyakori: 100‑ból legfeljebb 1 beteget érinthet

  • viselkedés‑ és hangulatváltozások (kóros álmok, beleértve a rémálmokat is, alvászavar, alvajárás, ingerlékenység, szorongásérzet, nyugtalanság, depresszió)
  • szédülés, aluszékonyság, zsibbadás/érzéketlenség, görcsrohamok
  • orrvérzés
  • szájszárazság, emésztési zavar
  • véraláfutás, viszketés, csalánkiütés
  • ízületi‑ vagy izomfájdalom, izomgörcs
  • gyermekeknél ágybavizelés
  • gyengeség/fáradtság, általános rosszullét, vizenyős duzzanat

Ritka: 1000‑ből legfeljebb 1 beteget érinthet

  • viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: figyelemzavar, feledékenység, végtagremegés

Nagyon ritka: 10 000‑ből legfeljebb 1 beteget érinthet

  • érzékeny, vörös bőr alatti duzzanatok, leggyakrabban a sípcsont alatt (eritéma nodózum)
  • viselkedés-, és hangulatbeli változások: kényszergondolatokkal járó és kényszercselekvéses tünetek, dadogás

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.  A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékbentalálható elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Mondeo‑t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz aMondeo?

  • A hatóanyag a montelukaszt. Egy rágótbletta 4 mg montelukasztnak megfelelő montelukaszt‑nátriumot tartalmaz.
  • Egyéb összetevők (segédanyagok): mikrokristályos cellulóz, hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz‑nátrium, laktóz‑monohidrát, vörös vas‑oxid (E 172), mannit, szilarom cseresznyearoma, (természetazonos aromák, ízesítőanyagok, természetes aromák, maltodextrin [burgonyából], gumiarábikum (akáciamézga) (E414), triacetin (E1518), etilmaltol, maltol, alfa‑tokoferol (E307), aszpartám (E951), magnézium‑sztearát.

Milyen a Mondeokülleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Mondeo 4 mg rágótabletta rózsaszín, pettyes, ovális, mindkét oldalán domború, 7,8 mm × 11 mmméretű rágótabletta, azegyik oldalán “M4” ” bemetszéssel ellátva.

Buborékcsomagolás az alábbi kiszerelésekben:

7, 10, 14, 28, 30, 56, 60, 98, 100 db rágótablettaOPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group PTC ehf. Reykjavikurvegur 76-78, 220 Hafnarfjordur, Izland

Gyártó: Actavis Ltd, BLB016 Bulebel Industrial Estate, Zejtun ZTN 3000, Málta

OGYI-T-21670/01 28× OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21670/02 30× OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21670/03 56× OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21670/04 60× OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Dánia

Actamone

Bulgária

Actamone

Ciprus

Actamone

Csehország

Montelukast Actavis 4 mg

Észtország

Montelukast Actavis

Lengyelország

Actamone, chewable tablets

Lettország

Montelukast Actavis

Litvánia

Montelukast Actavis 4 mg kramtomosios tabletės

Magyarország

Mondeo 4 mg rágótabletta

Málta

Actamone

Románia

Montelukast Teva 4 mg, comprimate masticabile

Szlovákia

Actamone 4 mg

Szlovénia

Actamone 4 mg žvečljive tablete

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021. november

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal