HISTISYNT filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Histisynt 5 mg és milyen betegségek esetén alkalmazható!

A Histisynt hatóanyaga a levocetirizin, egy allergia elleni gyógyszer, amely allergiás megbetegedések olyan tüneteinek kezelésére szolgál, mint pl.:

  • a szénanátha, (beleértve a tartósan fennálló (perzisztens) szénanáthát is)
  • az idült csalánkiütés (krónikus idiopátiás urtikária).

HISTISYNT filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Actavis Group
Vényköteles?
vény nélküli
nem vényköteles
Megtalálható a gyógyszertárakban: Patikakereső

Kiszerelések

  • 5 mg (30x PVC/PVDC//Al buborékfóliában)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Histisynt 5 mg alkalmazása előtt

Ne szedje a Histisynt 5 mg-ot

  • ha allergiás a levocetirizinre, bármilyen rokon vegyületre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • ha súlyos veseelégtelenségben szenved (olyan súlyos veseelégtelenségben, amelyben az úgynevezett kreatinin-klírensz 10 ml/perc alatti érték).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Histisynt 5 mg szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével

A Histisynt 5 mg alkalmazása nem javasolt 6 éves kor alatti gyermekeknél, mivel a filmtabletták nem teszik lehetővé az adagok megfelelő beállítását.

Egyéb gyógyszerek és a Histisynt 5 mg

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az erre érzékeny betegeknél a Histisynt 5 mg-al együtt szedett központi idegrendszeri depresszánsok (pl. nyugtatók) fokozhatják a központi idegrendszerre gyakorolt hatásokat.

A Histisynt 5 mg egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

A levocetirizin étellel vagy anélkül is bevehető.

Elővigyázatosság szükséges, ha a levocetirizinnel együtt alkoholt is fogyaszt. Az erre érzékeny betegeknél az alkohol hatása fokozódhat.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Histisynt 5 mg-al kezelt betegek közül néhányan aluszékonyságot, fáradtságot és kimerültséget tapasztalhatnak. Ezért ha gépjárművet szándékozik vezetni, potenciálisan veszélyes tevékenységet szeretne folytatni vagy gépeket kezel, először tanácsos várnia és megfigyelnie, hogy a szervezete miként reagál a gyógyszerre. Az erre kidolgozott különleges vizsgálatok azonban nem találtak arra utaló bizonyítékokat, hogy az egészséges vizsgálati alanyoknál a levocetirizin az ajánlott adagban alkalmazva csökkentené a mentális éberséget, a reakciókészséget, illetve a gépjárművezetéshez szükséges képességeket.

A Histisynt 5 mg laktózt tartalmaz

Ha kezelőorvosa korábban arra figyelmeztette Önt, hogy érzékeny bizonyos cukrokra, forduljon orvosához, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell alkalmazni a Histisynt 5 mg-ot!

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek, illetve 6 éves vagy idősebb gyermekek ajánlott adagja naponta egy tabletta.

Vese- és májkárosodás

Ha Ön veseelégtelenségben szenved, kezelőorvosa a vesebetegség súlyosságától függően alacsonyabb adagot írhat fel.

A kizárólag májműködés károsodásban szenvedő betegek az ajánlott adagot szedhetik. A mind vese-, mind májkárosodásban szenvedő betegeknek a vesebetegség súlyosságától függően alacsonyabb adag adható. Gyermekek esetében az adagot a testtömeg alapján, a kezelőorvos fogja meghatározni.

A készítmény alkalmazása gyermekeknél

A Histisynt 5 mg nem ajánlott 6 év alatti gyermekek számára, mivel a filmtabletta nem teszi lehetővé az adagolás pontos beállítását.

Hogyan és mikor kell bevenni a Histisynt 5 mg-ot

A tablettát egészben, vízzel kell lenyelni, étkezés közben vagy anélkül.

Ha az előírtnál több Histisynt 5 mg-ot vett be

A jelentős túladagolás felnőtteknél álmosságot idézhet elő. A gyermekek először túlzott izgatottságot, nyugtalanságot, majd álmosságot érezhetnek. Ha úgy gondolja, hogy túladagolta a Histisynt 5 mg-ot, erről tájékoztassa kezelőorvosát, aki eldönti, hogy milyen kezelés szükséges az Ön számára.

Ha elfelejtette bevenni a Histisynt 5 mg-ot

Ha elfelejtette bevenni a Histisynt 5 mg-ot, vagy az orvos által előírtnál kisebb adagot vett be, ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett tabletta pótlására, hanem várja meg a következő tabletta bevételének időpontját és a szokásos időben vegye be az esedékes tablettát.

Ha idő előtt abbahagyja a Histisynt 5 mg szedését

Ha a levocetirizin-kezelést a tervezettnél korábban hagyja abba, ez valószínűleg nem okoz semmilyen mellékhatást. Azok a tünetek azonban, amelyekre a levocetirizint szedte visszatérhetnek, de nem súlyosabb formában, mint a Histisynt 5 mg alkalmazása előtt.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érintenek):

Szájszárazság, fejfájás, fáradtság, aluszékonyság.

Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érinthetnek):

Kimerültség, hasi fájdalom.

További mellékhatásokról is beszámoltak, ezek a következők:

Heves szívdobogás-érzés (palpitáció), görcsrohamok, látászavarok, vizenyő, viszketés (pruritusz), bőrkiütés, csalánkiütés (bőrduzzanat, bőrvörösség és visztetés), nehézlégzés, testtömeg-gyarapodás, izomfájdalom, agresszív vagy izgatott viselkedés, májgyulladás, kóros májműködés és émelygés.

Allegiás reakció legelső jeleinek fellépésekor hagyja abba a Histisynt 5 mg szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát. Az allergiás reakció tünetei lehet többek között: a száj, a nyelv az arc és/vagy a torok duzzanata, csalánkiütéssel együtt jelentkező nehézlégzés vagy nyelési nehézség (angioödéma), hirtelen vérnyomásesés, ami ájuláshoz vagy esetleg végzetes kimenetelű sokkhoz vezethet

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Histisynt 5 mg-ot tárolni!

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Histisynt 5 mg?

  • A készítmény hatóanyaga a levocetirizin. 5 mg levocetirizin-dihidroklorid filmtablettánként (ami 4,2 mg levocetirizinnek felel meg).
  • Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát (mag) és hipromellóz (E464), titán-dioxid (E171), illetve makrogol 400 (bevonat).

Milyen a Histisynt 5 mg külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér vagy csaknem fehér, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán "L9CZ", a másikon "5" jelöléssel.

1, 2, 4, 5, 7, 10, 14, 15, 20, 21, 28, 30, 40, 50, 56, 60, 70, 901, 100, 112 vagy 120 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Allergia gyógyszerek kategóriában