EZETIMIB-EGIS 10 MG TABLETTA adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer az Ezetimib-Egis és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Ezetimib-Egis az emelkedett koleszterinszint csökkentésére használatos gyógyszer.

Az Ezetimib-Egis a vér teljes koleszterinszintjét, a „rossz” koleszterin (LDL-koleszterin) szintjét és a triglicerideknek nevezett vérzsírok szintjét csökkenti. Emellett az Ezetimib-Egis emeli a „jó” koleszterin (HDL-koleszterin) szintjét. 

Az Ezetimib-Egis hatóanyaga, az ezetimib hatása azon alapul, hogy csökkenti a koleszterin vékonybélből történő felszívódását. 

Az Ezetimib-Egis kiegészíti a sztatinok (olyan gyógyszerek, amelyek a szervezet által előállított koleszterin szintjét csökkentik) koleszterincsökkentő hatását.

A koleszterin a véráramban található egyik fajta vérzsír. Az összkoleszterin főként LDL  és HDL koleszterinből tevődik össze.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Egis Gyógyszergyár Zrt.

Hatóanyag: ezetimibe

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Az LDL koleszterint gyakran nevezik „rossz” koleszterinnek, mert plakkot képezve felrakódhat a verőerek falában. Tulajdonképpen ez a plakk-felrakódás vezethet a verőerek szűkületéhez. A szűkület lelassíthatja, vagy meggátolhatja a véráramlást az életfontosságú szervekhez, mint például a szív vagy az agy. A véráramlás gátlása szívrohamhoz vagy szélütéshez vezethet.

A HDL koleszterint gyakran „jó” koleszterinnek nevezik, mert ez akadályozza meg a rossz koleszterin felrakódását a verőerekben és megvéd a szívbetegségektől.

A trigliceridek szintén vérzsírok, melyek megnövelhetik Önnél a szívbetegségek előfordulásának kockázatát.

Az Ezetimib-Egis olyan betegeknél használatos, akiknek a koleszterinszintje nem állítható be kizárólag koleszterincsökkentő diétával. A gyógyszer szedése alatt a koleszterincsökkentő diétát folytatni kell.

Az Ezetimib-Egis koleszterincsökkentő diéta mellett adva alkalmazható:

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek ezetimibe hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség