EUTHYROX 100 µg tabletta

1. Milyen típusú gyógyszer az Euthyrox TABLETTA és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Euthyrox tabletták hatóanyaga, a levotiroxin, szintetikus pajzsmirigyhormon, amely a pajzsmirigy betegségeinek és működési zavarainak kezelésére szolgál. Hatása megegyezik a természetesen módon termelődő pajzsmirigyhormonokéval.

Az Eutyrox alkalmazandó:

 •  Jóindulatú golyva kezelésére normál müködésű pajzsmirigy esetén
 •  Golyva kiújulásának megelőzésére műtét után
 •  A természetes tireoid hormon pótlására, amikor az Ön pajzsmirigye nem termel megfelelő mennyiséget
 •  Pajzsmirigy daganat esetén, a daganat növekedésének megakadályozására

Az Euthyrox 50 mikrogramm, Euthyrox 75 mikrogramm, Euthyrox 100 mikrogrammtabletta alkalmazhatóak a tireiod hormonszint beállítására is, amikor a hormon túltermelődést antitireoid gyógyszerrel kezelik.

Az Euthyrox 100 mikrogramm, 150 mikrogramm tabletta a pajzsmirigy működés vizsgálatakor is használatos.

2. Tudnivalók az Euthyrox tabletta szedése előtt

Ne alkalmazza az Euthyrox tablettát, ha fennáll Önnél az alábbiakban felsorolt állapotok bármelyike:

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: levothyroxine

Kiszerelések és további adatok:

50x

Vényköteles: igen

Terhesek is szedhetik: igen

EUTHYROX

 •  az Euthyrox hatóanyagával vagy bármely egyéb összetevőjével szembeni allergia (túlérzékenység) (lásd 6. pont),
 •  a mellékvesekéreg, az agyalapi mirigy kezeletlen működészavara vagy a pajzsmirigyhormonok extrém fokú túltermelődése (ún. tireotoxikózis)
 •  akut szívbetegség (szívinfarktus vagy szívgyulladás)

Ne szedje együtt az Euthyroxot pajzsmirigyműködést gátló gyógyszerekkel, ha várandós (lásd később a Terhesség és szoptatás című pontot).

Az Euthyrox tabletta fokozott óvatossággal alkalmazandó, ha fennáll Önnél az alábbiakban felsorolt szívbetegségek bármelyike:

 •  elégtelen véráramlás a szívet ellátó vérerekben (angina pectoris)
 •  szívelégtelenség
 •  gyors és szabálytalan szívritmus (pulzus)
 •  magas vérnyomás
 •  zsírlerakódások az artériákban (arteriosclerosis).

Mielőtt Ön elkezdené az Euthyrox szedését, vagy ún. pajzsmirigy szuppressziós tesztet végeznének orvosi vizsgálaton kell átesnie. Az Euthyrox szedése során a pajzsmirigyhormonok szintjének gyakori ellenőrzése szükséges. Amennyiben kétségei vannak afelől, hogy a fenti állapotok valamelyike fennáll-e Önnél, vagy nem kap kezelést, forduljon kezelőorvosához.

Kezelőorvosa ellenőrzi, hogy fennáll-e Önnél

 •  a mellékvesekéreg vagy az agyalapi mirigy működészavara,
 •  a pajzsmirigy működészavara, melyhez a pajzsmirigyhormonok szabályozatlan túltermelődése társul (tireiod autonóm),

mert ezeket az állapotokat kezelni kell, mielőtt Ön elkezdené szedni az Euthyroxot, vagy pajzsmirigy szuppressziós teszt elvégzésére kerülne sor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Közölje orvosával, ha

 •  Ön menopauzában vagy menopauzát követő állapotban van, ilyenkor az orvosának rendszeresen kell ellenőriznie a pajzsmirigyműködését a csontritkulás veszélye miatt,
 •  Ön az egyik levotiroxin-tartalmú gyógyszer szedéséről egy másikra áll át. A készítmények hatása kissé eltérő lehet, így szorosabb ellenőrzésre és a dózis módosítására lehet szükség.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi, mert az Euthyrox befolyásolhatja ezek hatását:

 •  antidiabetikumok (vércukorszintet csökkentő gyógyszerek):

Az Euthyrox csökkentheti az Ön által szedett antidiabetikum hatását, ezért további vércukor-ellenőrző vizsgálatokra lehet szükség, különösen az Euthyrox-kezelés bevezetésekor. Az Euthyrox szedése során szükségessé válhat az Ön által szedett antidiabetikum adagjának módosítása.

 •  kumarinszármazékok (véralvadásgátló gyógyszerek):

Az Euthyrox fokozhatja ezeknek a gyógyszereknek a hatását, és ezáltal megnövelheti a vérzés előfordulását, különösen idős betegeknél. A véralvadási értékek ellenőrzésére lehet szükség Önnél, az Euthyrox-kezelés bevezetésekor és a kezelés alatt. Az Euthyrox szedése során szükségessé válhat az Ön által szedett kumarintartalmú gyógyszer adagjának módosítása.

Tartsa be a javasolt várakozási időt az alábbi gyógyszerek bármelyikének szedése esetén:

 •  az epesavak megkötésére és a magas koleszterinszint csökkentésére szolgáló gyógyszerek (például a kolesztiramin vagy a kolesztipol):

Az Euthyroxot feltétlenül ezen gyógyszerek alkalmazása előtt 4-5 órával vegye be, mert ezek gátolhatják az Euthyrox bélből való felszívódását.

 •  antacidumok (gyomorsavtúltermelés kezelésére adott gyógyszerek) , a szukralfát (gyomor- és nyombélfekély kezelésére alkalmazott szer), egyéb alumíniumtartalmú gyógyszerek, vasat tartalmazó gyógyszerek, kalcium karbonát:

Az Euthyroxot legalább 2 órával ezen gyógyszerek alkalmazása előtt vegye be, mert máskülönben ezek csökkenthetik az Euthyrox hatását.

Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi, mert ezek csökkenthetik az Euthyrox hatását:

 •  propiltiouracil (pajzsmirigyműködést gátló gyógyszer),
 •  glukokortikoidok (allergiaellenes és gyulladásgátló szerek),
 •  béta-blokkolók (vérnyomáscsökkentő szerek, melyeket a szívbetegségek kezelésében is alkalmaznak),
 •  szertralin (antidepresszáns),
 •  klorokin vagy proguanil (a malária megelőzésére vagy kezelésére alkalmas szer),
 •  bizonyos májenzimeket aktiváló gyógyszerek, például barbiturátok (nyugtatók, altatók), vagy karbamazepin (epilepszia kezelésére alkalmas gyógyszer ezeket használják bizonyos típusú fájdalmak esetén, illetve hangulat betegségek kezelésére is),
 •  ösztrogéntartalmú gyógyszerek, melyeket fogamzásgátlóként, illetve hormonpótló kezelésként alkalmaznak a klimax során vagy azt követően,
 •  Sevelamer (foszfát-kötő gyógyszer, amelyet krónikus vese-elégtelenség kezelésére is használnak),
 •  tirozin kináz-gátlók (daganatellenes- és gyulladásgátló szerek).
 • Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi, mert ezek fokozhatják az Euthyrox hatását:
 •  szalicilátok (fájdalom és láz csillapítására szolgáló gyógyszerek),
 •  dikumarol (véralvadásgátló gyógyszer),
 •  furoszemid nagy (250 mg) dózisokban (vízhajtó gyógyszer),
 •  klofibrát (vérzsírszintet csökkentő gyógyszer).
 • Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi, mert ezek befolyásolhatják az Euthyrox hatását:
 •  ritonavir, indinavir, lopinavir (proteázgátló HIV-fertőzés kezelésére használatos gyógyszerek),
 •  phenytoin (epilepszia kezelésére alkalmas gyógyszer).

Szükséges lehet a pajzsmirigy hormon szintjének rendszeres ellenőrzésére. Az Euthyrox adagjának átállítására lehet szükség.

Közölje orvosával, ha amiodaront (szívritmuszavar kezelésére alkalmas gyógyszer) szed, mert ez a gyógyszer befolyásolhatja a pajzsmirigy működését és aktivitását.

Amennyiben Önnél jódtartalmú kontrasztanyag alkalmazásával járó diagnosztikus tesztet vagy képalkotó vizsgálatot terveznek, tájékoztassa orvosát arról, hogy Euthyroxot szed, mert olyan injekciót kaphat, amely befolyásolja a pajzsmirigy működését.

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét arról, ha Ön bármely egyéb gyógyszert szed vagy szedett mostanában, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is.

A pajzsmirigyhormonok testsúlycsökkentésre nem alkalmasak. A pajzsmirigyhormonok szedése nem csökkenti a testsúlyt, ha az Ön pajzsmirigyhormon szintje a normál tartományban van. Amennyiben kezelőorvosa megkérdezése nélkül növeli a dózist, súlyos vagy akár életet veszélyeztető mellékhatások léphetnek fel.

Az Euthyrox egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Közölje orvosával, ha szóját tartalmazó élelmiszereket fogyaszt, különösen ha módosítja a fogyasztott adagot. A szójatartalmú termékek csökkenthetik az Euthyrox bélből való felszívódását, ezért az Ön által szedett Euthyrox adagjának módosítására lehet szükség.

Terhesség és szoptatás

Amennyiben Ön terhes, folytassa az Euthyrox szedését. Kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a gyógyszer adagjának módosítására lehet szükség.

Ha Ön egyszerre Euthyroxot és valamely, a pajzsmirigyműködést gátló gyógyszert szed a pajzsmirigyhormon-túltermelés gátlása érdekében, kezelőorvosa javasolni fogja Önnek, hogy hagyja abba az Euthyrox szedését, amennyiben Ön terhes lesz.

Amennyiben szoptat, orvosa tanácsának megfelelően folytassa az Euthyrox szedését. Az anyatejbe bejutó gyógyszer mennyisége annyira elenyésző, hogy semmilyen hatással nincs a csecsemőre.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Ugyanakkor, mivel a levotiroxin gyakorlatilag azonos a természetben előforduló pajzsmirigyhormonnal, az Euthyrox nagy valószínűséggel nem befolyásolja a gépjárművezetéshez, gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk az Euthyrox tabletta egyéb összetevőiről

Az Euthyrox tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell alkalmazni az Euthyrox tablettát?

Az Euthyrox tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az Ön által szedendő gyógyszeradagolást az orvos állapítja meg a klinikai vizsgálatok és a laboratóriumi tesztek eredményei alapján. Általában alacsony dózissal kell kezdeni, amelyet 2-4 hetenként emelni lehet az egyénileg meghatározott teljes adag eléréséig. A kezelés első heteiben laboratóriumi vizsgálatokon kell részt vennie a dózis beállítása céljából.

Amennyiben gyermeke pajzsmirigy alulműködéssel született, orvosa magas dózis ajánlhat, mert a gyors pótlás nagyon fontos.

A szokásosan alkalmazott dózisok az alábbi táblázatban láthatók. Alacsonyabb egyéni dózis is elegendő lehet,

 •  ha Ön idősebb korú,
 •  ha Ön szívbeteg,
 •  ha Önnél súlyos fokú vagy hosszantartó pajzsmirigy-alulműködés áll fenn,
 •  ha az Ön testsúlya alacsony vagy nagyméretű strúmája van.

Az Euthyrox 125 mikrogramm, 150 mikrogramm, 175 mikrogramm tabletták nem alkalmasak alacsonyabb dózisok adására; ilyenkor kezelőorvosa kisebb hatáserősségű Euthyrox tablettát ír fel.

Az alkalmazás módja

Az Euthyrox szájon át kell szedni. A teljes napi adagot reggel éhgyomorra, fél órával reggeli előtt, kevés folyadékkal (például fél pohár vízzel) kell bevenni.

Gyermekek az Euthyrox teljes napi dózisát legalább fél órával a napi első étkezés előtt kaphatják. Közvetlenül a felhasználás előtt törje össze a tablettát, keverje el kevés vízzel, majd további folyadékkal hígítva adja be a gyermeknek. A keveréket (oldatot) mindig frissen készítse el.

A kezelés időtartama

A kezelés időtartama a javallattól függően változhat. Ezért kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt arról, mennyi ideig kell szednie a készítményt. A legtöbb beteg esetében a kezelés élethosszig tart.

Ha az előírtnál több Euthyroxot vett be

Ha Ön az előírtnál nagyobb dózisban vette be a készítményt, az alábbi tüneteket tapasztalhatja: gyors szívverés, szorongás, izgatottság vagy akarattól független mozgások.

Azoknál a pácienseknél, akiknek a betegsége az idegrendszert érinti, mint például az epilepszia, nagyon ritka esetben görcsrohamok fordulhatnak elő. Ha ezek közül bárrmelyik előfordul Önnél, azonnal értesítse kezelőorvosát.

Ha elfelejtette bevenni az Euthyrox tablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben (következő nap).

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Euthyrox is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi mellékhatások közül egyet vagy akár többet is tapasztalhat, ha az előírtnál több Euthyroxot vett be, vagy ha Ön nem tolerálja az előírt adagolást (pl. ha gyorsan emelik az adagolást):

Rendszertelen vagy gyors szívverés, mellkasi fájdalom, fejfájás, izomgyengeség vagy izomgörcs, kipirulás (az arc kimelegedése vagy vörösödése), láz, hányás, menstruációs zavarok, agyi áldaganat, (szemnyomás fokozódással együttjáró megnövekedett nyomás a fejben), remegés, nyugtalanság, alvászavarok, izzadás, súlyvesztés, hasmenés.

Ha a felsorolt mellékhatások bármelyikét tapasztalja, forduljon kezelőorvosához. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy néhány napra felfüggeszti a kezelést, vagy csökkenti a napi dózist a mellékhatások megszűnéséig.

Előfordulhatnak allergiás reakciók az Euthyrox bármely összetevőjével szemben (lásd a 6. pontot: "Mit tartalmaz az Euthyrox tabletta"). Az allergiás reakciók együttjárhatnak az arc vagy a torok duzzanatával (torok ödéma). Ilyen esetben azonnal értesítse kezelőorvosát.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell az Euthyrox tablettát TÁROLNi?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ne használja fel az Euthyrox tablettát a buborékcsomagoláson, tablettatartályon vagy a külső dobozon a Felhasználható, illetve Felh.: felirat után feltüntetett lejárati időn túl. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25° C-on tárolandó.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásában tárolandó.

A tartály felbontása után a készítmény 3 hónapig használható fel.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Euthyrox tabletta

 •  A készítmény hatóanyaga levotiroxin-nátrium. Tablettánként 50 mikrogramm, 75 mikrogramm, 100 mikrogramm, 125 mikrogramm, 150 mikrogramm, illetve 175 mikrogramm levotiroxin-nátriumot tartalmaz.
 •  Egyéb összetevők: kukoricakeményítő, kroszkarmellóz-nátrium, zselatin, laktóz-monohidrát és magnézium-sztearát.

Milyen az Euthyrox tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Csaknem fehér színű, kerek, lapos felületű, metszett élű, mindkét oldalán felező bemetszéssel, egyik oldalán az alábbi jelzéssel ellátott tabletta.

Euthyrox 50 mikrogramm EM 50

Euthyrox 75 mikrogramm EM 75

Euthyrox 100 mikrogramm EM 100

Euthyrox 125 mikrogramm EM 125

Euthyrox 150 mikrogramm EM 150

Euthyrox 175 mikrogramm EM 175

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

50 db tabletta átlátszó, színtelen PP/Al vagy kemény PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Címkék: EUTHYROX, Pajzsmirigy hormon, Pajzsmirigy működési zavar

További gyógyszerek levothyroxine hatóanyaggal