ADAMON retard kemény kapszula

1. Milyen típusú gyógyszer az Adamon retard kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Adamon retard kemény kapszula hatóanyaga - a tramadol - központilag ható opiát típusú fájdalomcsillapító. Hatását a gerincvelő és az agy speciális idegsejtjeire hatva fejti ki.

Ez azt jelenti, hogy az Adamon nem szünteti meg a fájdalom okát, de segít elviselhetővé tenni azt.

Az Adamon SR kapszula a mérsékelten súlyos-súlyos fájdalom kezelésére szolgáló gyógyszer.

ADAMON retard kemény kapszula GYÓGYSZERINFÓK

Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
Gyártó:
Meda Pharma Hungary

Kiszerelések

 • 100 mg
 • 150 mg
 • 200 mg
 • 50 mg

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Adamon retard kemény kapszula szedése előtt

Ne szedje az Adamon retard kemény kapszulát

 • ha túlérzékeny (allergiás) a hatóanyagra vagy a Adamon retard kemény kapszula egyéb összetevőjére;
 • az alkohollal, altatószerekkel, fájdalomcsillapítókkal vagy egyéb pszichoaktív gyógyszerekkel (a hangulatot, az értelmi és az érzelmi állapotot befolyásoló gyógyszerek) történt akut mérgezés esetén;
 • ha MAO-gátlókat (a kórosan nyomott hangulat (depresszió) javítására szolgáló bizonyos gyógyszerek) szed vagy szedett az Adamon retard kapszulával történő kezelés megkezdése előtti 14 napon belül (lásd: "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek");
 • ha kezeléssel kellően nem uralt epilepsziában szenved;
 • helyettesítő gyógyszerként detoxikálás alatt opioid függőség esetén.

Az Adamon retard kemény kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható a következő esetekben:

 • Gyógyszerfüggőség.
 • Ismeretlen eredetű tudatzavarok.
 • Fejsérülések vagy központi idegrendszeri betegségek.
 • Légzőközpont és légzésfunkció zavara.
 • Epilepszia vagy rohamra való hajlam.
 • Súlyos máj- és veseelégtelenség.
 • 12 év alatti gyermekek.

Figyelmeztetés

A gyógyszerfüggőség kialakulásának veszélye tramadolra kicsi. Főleg tartós alkalmazás során alakulhat ki tolerancia, pszichés és fizikai függőség. Gyógyszerfüggő vagy gyógyszert mértéktelenül szedő betegeknél ezért csak rövid ideig alkalmazható, szigorú orvosi ellenőrzés mellett. Ritka esetben, terápiás dózisban a tramadol okozhat elvonási tüneteket.

Egyéb gyógyszerek és az Adamon retard kemény kapszula

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Csak a kezelőorvos által Önnek felírt kapszulát használja. Ezt soha ne adja másoknak, még akkor sem, ha ugyanolyan panaszaik vannak.

 • A más opioid (petidin) alkalmazása előtt 14 napon belül MAO-gátlókkal kezelt betegek esetében életveszélyes kölcsönhatásokat tapasztaltak, amelyek a központi idegrendszeri, keringési és légzési funkciókat érintették. Ugyanezen mellékhatások bekövetkezése a MAO -gátlókkal az Adamon retard kemény kapszula esetében sem zárható ki.
 • A központi idegrendszerre ható más szerekkel (beleértve az alkoholt is) együtt adva a központi depressziós hatás erősödhet.
 • A mellékhatások kockázata növekszik ha Ön olyan gyógyszereket szed, amelyek görcsrohamokat (konvulziót) okozhatnak, mint pl. a depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek vagy egyes antipszichotikumok. A görcsök előfordulásának kockázata növekszik, ha Ön ezekkel egyidejűleg Adamon-t használ. Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy az Adamon megfelelő-e az Ön számára.
 • A mellékhatások kockázata növekszik ha Ön bizonyos antidepresszáns gyógyszereket szed. Az Adamon kölcsönhatásba léphet ezekkel a gyógyszerekkel és Önnél az alábbi tünetek alakulhatnak ki: az izmok, beleértve a szem mozgását irányító izmok akaratlan, ritmusos összehúzódásai, izgatottság, bőséges verejtékezés, remegés, túlzott mértékű reflextevékenység, fokozott izomfeszülés, 38 °C-nál magasabb testhőmérséklet.
 • Az Adamon karbamazepinnel történő együttes alkalmazása esetén a tramadol szérumkoncentrációja jelentősen csökken, ami csökkentheti a fájdalomcsillapító hatás mértékét és időtartamát.
 • Tramadol és kumarin származékok (pl. warfarin) együttes alkalmazásakor egyes betegeknél megemelkedett INR és véraláfutás fordult elő ezért, óvatosan kell eljárni.
 • Bizonyos fájdalomcsillapítókkal (pl. nalbufin, buprenorfin, pentazocin) való kombinálása nem javasolt, mivel ezen szerek fájdalomcsillapító hatása ilyen körülmények között csökkenhet.

Az Adamon retard kemény kapszula egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Az ételekkel nem lép kölcsönhatásba.

Viszont az Adamon retard kapszulával történő kezelés alatt kerülje az alkoholfogyasztást, mert az alkohol fokozhatja az Adamon kapszula hatását.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Az Adamon SR nem alkalmazható terhesség alatt, mivel a tramadol biztonságosságára terhes nőkben nincs megfelelő bizonyíték. A szülés előtt vagy közben alkalmazott tramadol nem befolyásolja a méhösszehúzódást. Újszülöttekben változást hozhat létre a légzési frekvenciában, ennek általában nincs klinikai jelentősége.

Szoptatás

Az Adamon retard kemény kapszula nem adható szoptatás idején, mivel a tramadolt és metabolitjait kimutatták az anyatejben. Az anya által bevett tramadol 0,1%-a kiválasztódhat a tejjel.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Adamon retard kemény kapszula álmosságot okozhat, ezt a hatást alkohol, antihisztaminok vagy más központi idegrendszeri depresszánsok használata erősítheti.

Az érintett betegek esetén járművezetés vagy baleseti veszéllyel járó munkavégzés tilos.

Az Adamon retard kemény kapszula répacukrot (szacharózt) tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni az Adamon retard kemény kapszulát?

A gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az adagolást a fájdalom erőssége és az Ön egyéni fájdalom-érzékenysége szerint kell meghatározni. Általában a legkisebb fájdalomcsillapító adagot kell alkalmazni.

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek és 12 év feletti serdülők egyszeri adagja 1-2 kapszula Adamon 50 mg retard kemény kapszula (50-100 mg tramadol-hidroklorid) naponta kétszer, reggel és este. Súlyos fájdalom esetén, amikor a megfelelő fájdalomcsillapítás ezzel az adaggal nem érhető el, az adag naponta kétszeri 150-200 mg-ra emelhető.

Néhány esetben más gyógyszerformára való áttérés válhat szükségessé.

Amennyiben a megbetegedés jellege és súlyossága hosszantartó fájdalomcsillapítást igényel, figyelmes és rendszeres ellenőrzés szükséges (ha szükséges kezelési szünetekkel), a további kezelés szükségességének és az adagolási előírás újbóli megállapítása céljából.

Általában a tramadol-hidroklorid napi adagja nem haladhatja meg a 400 mg-ot. Az adagok közti időintervallum ne legyen kevesebb 6 óránál.

A kapszulákat elegendő mennyiségű vízzel, egészben kell bevenni. Az étkezésektől függetlenül bevehető.

Gyermekek

12 éven felül: adagolás mint a felnőtteknek.

Az Adamon retard kemény kapszulát nem vizsgálták gyermekekben, emiatt biztonságossága és hatásossága nem ismert, így a készítmény nem adható 12 év alatti gyermekeknek.

Idősek

Idős betegeknél (75 év felett) a tramadol szervezetből való eltávolítása elhúzódhat. Ha ez az Ön esetében is fennáll, akkor lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.

Máj- vagy vesebetegség (-elégtelenség) / dializált betegek

A súlyos máj- és/vagy veseelégtelenségben szenvedő betegek nem alkalmazhatják a Adamon retard kemény kapszulát. Amennyiben az Ön esetében az elégtelenség enyhe vagy középsúlyos, lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni

Nyelési nehézséggel küzdő betegek

Az Adamon retard kemény kapszula óvatosan kinyitható. A kapszula teljes tartalmát egy kanálba téve elegendő vízzel kell leöblíteni. Tilos a kapszulát szétrágni vagy összetörni.

Megjegyzés:

Az ajánlott adagok tájékoztató jellegűek. A betegeknek mindig a hatásos fájdalomcsillapítást nyújtó legkisebb adagot kell kapniuk. Az idült fájdalomcsillapítás lehetőleg rögzített adagolási rend szerint történjen.

Az Adamon retard kemény kapszula soha nem használható hosszabb ideig, mint amennyit a fájdalomcsillapítás feltétlenül megkövetel. Amennyiben a megbetegedés jellege és súlyossága hosszantartó fájdalomcsillapítást igényel, figyelmes és rendszeres ellenőrzés szükséges (ha szükséges, kezelési szünetekkel), a további kezelés szükségességének és az adagolási előírás újbóli megállapítása céljából.

Amennyiben Ön túl erősnek vagy túl gyengének érzi az Adamon retard kemény kapszula hatását, akkor forduljon kezelőorvosához.

Ha az előírtnál több Adamon retard kemény kapszulát vett be

A tramadol mérgezés tünetei jellegzetesek az opioid fájdalomcsillapítókra: hányás, pupillaszűkület, görcsök, aluszékonyság, kiterjedt epilepsziás görcsök, elégtelen légzés és alacsony vérnyomás, keringési elégtelenséggel és eszméletvesztéssel.

Amennyiben e tünetek bármelyikét észleli, haladéktalanul hívja a legközelebbi orvost!

Ha elfelejtette bevenni az Adamon retard kemény kapszulát

Minél előbb vegye be az elmaradt adagot és térjen vissza a szokásos adagolási rendjéhez!

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Ha idő előtt abbahagyja az Adamon retard kemény kapszula szedését

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését orvosi engedély nélkül. Orvosa javasolhatja az adag fokozatos csökkentését a teljes abbahagyás előtt.

Elsősorban hosszas alkalmazás után a következő elvonási tünetek jelentkezhetnek: izgatottság, szorongás, idegesség, álmatlanság, fokozott mozgékonyság, remegés és gyomor-bélrendszeri tünetek.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek néha súlyosak, de az esetek többségében nem azok. Néhány mellékhatás előfordulása orvosi kezelést igényelhet. Ne ijedjen meg az alábbi lehetséges mellékhatások listájától. Lehet, hogy Ön egyiket sem fogja tapasztalni. További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

A mellékhatások előfordulásának gyakoriságát az alábbiak szerint adtuk meg:

nagyon gyakori: 10-ből 1 beteget érinthet

gyakori: 100-ból 1-10 beteget érinthet

nem gyakori: 1 000-ből 1-10 beteget érinthet

ritka: 10 000-ből 1-10 beteget érinthet

nagyon ritka: 10 000 -ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet

Az Adamon retard kemény kapszulával végzett kezelés alatt jelentkező leggyakoribb mellékhatások az émelygés és a szédülés, ezek 10 beteg közül több, mint egynél fordulnak elő.

Nagyon gyakori:

 • hányinger, hányás
 • szédülés

Gyakori:

 • fejfájás,
 • álmosság, fáradtság
 • székrekedés, szájszárazság
 • verejtékezé

Nem gyakori

 • hatással lehet a szív- és keringésszabályozásra (szívdobogás-érzés, szapora szívverés (tachikardia), testhelyzetváltozást (hirtelen felülés, felállás) követő vérnyomásesés vagy ájulás). Ezek a mellékhatások főleg intravénás alkalmazásánál fordulnak elő, valamint fokozott fizikai megterhelés esetében
 • bőrreakciók (pl. viszketés, csalánkiütés)
 • öklendezés, gyomor- és bélbántalmak (nyomásérzés a gyomorban, puffadás)

Ritka

 • étvágyváltozás
 • pszichés hatások, amelyek erőssége és természete egyénenként különbözik (a személyiségtől és a kezelés időtartamától függően). Ezek magukba foglalnak: kedélyállapot változást (általában emelkedett hangulat, esetenként rossz közérzet), aktivitásváltozást (általában csökkent, néha fokozott), változásokat az észrevevés-érzékelés, élményvilág kialakításának képességében (pl. határozott viselkedésmód, érzékelési zavarok) hallucináció, zavarodottság, alvási zavarok, félelemérzéses álmok.
 • epileptiform görcsök. Ezek főleg nagy tramadol adagok alkalmazása után fordultak elő vagy olyan gyógyszerek egyidejű alkalmazása során, amelyek csökkentik a görcsküszöböt vagy maguk is agyi görcsöket idéznek elő (pl. antidepresszánsok, antipszichotikumok).
 • kóros érzések a bőrben (pl. bizsergés, tűszúrás érzés, zsibbadás), reszketés is.
 • lelassult szívverés (bradikardia), vérnyomás-emelkedés
 • izomgyengeség
 • vizeletürítési rendellenesség vagy a normálisnál kevesebb vizelet
 • homályos látás
 • tartós alkalmazásakor gyógyszerfüggőség előfordulhat
 • allergiás reakció (pl. nehézlégzés, hörgőgörcs, asztmás légzés, érbeidegzési eredetű ödéma) és anafilaxia.

Nagyon ritka

 • forgó jellegű szédülés (vertigo)
 • asztma rosszabbodását szintén jelentették, habár ok-okozati összefüggést nem mutattak ki.
 • légzési elégtelenség. Az előírt adagok nagyfokú túllépése és más központi idegrendszeri működést gátló vegyületek egyidejű alkalmazása előidézhet légzési elégtelenséget.
 • a májenzimek átmeneti emelkedése
 • kipirulás

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Legfeljebb 25 C°-on, nedvességtől védve tartandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Adamon retard kemény kapszulát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Adamon retard kemény kapszula?

ADAMON 50 mg retard kemény kapszula:

A készítmény hatóanyaga: 50 mg tramadol-hidroklorid retard kapszulánként.

Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, sellak, etilcellulóz, talkum, szacharóz + kukoricakeményítő = Sugar spheres.

Kapszulahéj: Indigotin E 132, sárga vas-oxid E 172, titán-dioxid E 171, zselatin.

Felirat: Sellak, fekete vas-oxid E 172, ammónium-hidroxid.

ADAMON 100 mg retard kemény kapszula:

A készítmény hatóanyaga: 100 mg tramadol-hidroklorid retard kapszulánként.

Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, sellak, etilcellulóz, talkum,

szacharóz + kukoricakeményítő = Sugar spheres.

Kapszulahéj: Titán-dioxid E 171, zselatin.

Felirat: Sellak, fekete vas-oxid E 172, ammónium-hidroxid,

ADAMON 150 mg retard kemény kapszula:

A készítmény hatóanyaga: 150 mg tramadol-hidroklorid retard kapszulánként.

Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, sellak, etilcellulóz, talkum,

szacharóz + kukoricakeményítő = Sugar spheres.

Kapszulahéj: Indigotin E 132, sárga vas-oxid E 172, titán-dioxid E 171, zselatin.

Felirat: Sellak, fekete vas-oxid E 172, ammónium-hidroxid,

ADAMON 200 mg retard kemény kapszula:

A készítmény hatóanyaga: 200 mg tramadol-hidroklorid retard kapszulánként.

Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, sellak, etilcellulóz, talkum,

szacharóz + kukoricakeményítő = Sugar spheres.

Kapszulahéj: Sárga vas-oxid E 172, titán-dioxid E 171, zselatin.

Felirat: Sellak, fekete vas-oxid E 172, ammónium-hidroxid

Milyen az Adamon retard kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

ADAMON 50 mg retard kemény kapszula:

4-es számú, átlátszatlan zöld, a felső részén fekete "T 50 SR" jelzéssel ellátott kemény zselatin kapszulába töltött, kb. 78 mg töltettömegű fehér vagy enyhén szürkés pelletek.

ADAMON 100 mg retard kemény kapszula

3-es számú, átlátszatlan fehér, a felső részén fekete "T 100 SR" jelzéssel ellátott kemény zselatin kapszulába töltött, kb. 155 mg töltettömegű fehér vagy enyhén szürkés pelletek.

ADAMON 150 mg retard kemény kapszula

2-es számú, átlátszatlan zöld, a felső részén fekete "T 150 SR" jelzéssel ellátott kemény zselatin kapszulába töltött, kb 233 mg töltettömegű fehér vagy enyhén szürkés pelletek.

ADAMON 200 mg retard kemény kapszula

1-es számú, átlátszatlan sárga, a felső részén fekete "T 200 SR" jelzéssel ellátott kemény zselatin kapszulába töltött, kb. 311 mg töltettömegű fehér vagy enyhén szürkés pelletek.

10 db, 30 db, 50 db kapszula PVC/PVDC/ALU buborékcsomagolásban és dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) fájdalomcsillapító kategóriában