CLINDAMYCIN ANFARM oldatos injekció vagy infúzió

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Clindamycin Anfarm és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Clindamycin Anfarm a klindamicin nevű hatóanyagot tartalmazza, amely egy antibiotikum. Az alábbi súlyos bakteriális fertőzések kezelésére javallott felnőttek, serdülők és 4 hétnél idősebb gyermekek számára:

  • csontfertőzések és ízületi fertőzések;
  • orrmelléküregek krónikus fertőzése;
  • alsó légúti fertőzések;
  • szövődményes hasi fertőzések;
  • nemi szervek fertőzései;
  • a bőr és a lágyrészek szövődményes fertőzései.

CLINDAMYCIN ANFARM oldatos injekció vagy infúzió GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Anfarm Hellas S.A.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 1 x 2 ml ampulla
  • 5 x 2 ml ampulla
  • 10 x 2 ml ampulla
  • 1 x 4 ml ampulla
  • 5 x 4 ml ampulla
  • 10 x 4 ml ampulla
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Clindamycin Anfarm alkalmazása előtt

A Clindamycin Anfarm nem alkalmazható:

  • ha allergiás a klindamicinre, a linkomicinre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Clindamycin Anfarm alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha

  • korábban a gyomor-bél rendszert érintő betegsége volt (például vastagbélgyulladás);
  • veseműködése vagy májműködése károsodott. Kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, ha májbetegsége vagy vesebetegsége van. A Clindamycin Anfarm benzil-alkoholt tartalmaz, amely felhalmozódhat a szervezetben és mellékhatásokat (úgynevezett „metabolikus acidózist”) okozhat;
  • bármilyen allergiája, például penicillin-túlérzékenysége van, mert egyes esetekben allergiás reakciókat jelentettek olyan betegeknél, akikről ismert volt, hogy penicillin-túlérzékenységben szenvedtek;
  • az izomműködésével problémák vannak, például tartósan fennálló, kóros izomgyengeséggel járó betegség (miaszténia grávisz) vagy Parkinson-kór (reszkető remegéssel járó gyengeség és mozgászavar) miatt;
  • korábban súlyosbőrkiütés vagy bőrhámlás, hólyagosodás és/vagy szájüregi fekély alakult ki Önnél a klindamicin vagy más antibiotikumok alkalmazása után.

Előfordulhatnak heveny vesebetegségek. Tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg szedett gyógyszereiről, illetve, ha már fennálló veseproblémái vannak. Ha csökkent vizeletürítést, a láb, a boka vagy a lábfej duzzanatát okozó folyadék-visszatartást, légszomjat vagy hányingert tapasztal, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Súlyos bőrreakciók

Súlyos bőrreakciókat jelentettek klindamicinnel kezelt betegeknél, mint például bizonyos típusú fehérvérsejtek, az eozinofilek számának emelkedésével (eozinofilia) és a szervezet egészét érintő (szisztémás) tünetekkel járó gyógyszer okozta reakció (DRESS-szindróma), Stevens–Johnson-szindróma (SJS), toxikus epidermális nekrolízis (TEN) és akut generalizált exantémás pusztulózis (AGEP).

  • A Stevens–Johnson-szindróma, illetve a toxikus epidermális nekrolízis kezdetben vöröses, céltáblaszerű vagy körkörös, középen gyakran hólyagos foltokkal jelentkezik a törzsön. Fekélyek is képződhetnek a szájban, a torokban, az orrban, a nemi szerveken és a szemeken (vörös és duzzadt szem). A súlyos elváltozások jelentkezését gyakran láz és/vagy influenzaszerű tünetek előzik meg. A kiütések súlyosbodhatnak, kiterjedt bőrhámlás és életveszélyes szövődmények léphetnek fel.
  • A DRESS-szindróma kezdetben influenzaszerű tünetekkel és arcon lévő bőrkiütéssel, majd kiterjedt bőrkiütéssel, magas testhőmérséklettel, a vérvizsgálatok során észlelt emelkedett májenzimszintekkel és eozinofíliával, valamint megnagyobbodott nyirokcsomókkal jelentkezik.
  • Az AGEP apró gennyhólyagokkal (a kis hólyagok fehér/sárga folyadékkal telítettek) járó bőrvörösségként jelentkezhet.

Ha súlyos bőrkiütés vagy ezen bőrtünetek bármelyike jelentkezik Önnél, a klindamicin alkalmazását abba kell hagyni, és azonnal kezelőorvosához kell fordulnia vagy orvosi segítséget kell kérnie.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti figyelmeztetések és óvintézkedések jelenleg vonatkoznak, vagy korábban vonatkoztak Önre.

Súlyos allergiás reakciók már a gyógyszer első alkalmazása után felléphetnek. Ha ez bekövetkezik, kezelőorvosa azonnal megszakítja a klindamicin-kezelést, és megteszi a megfelelő sürgősségi intézkedéseket.

Hosszú időtartamú (10 napnál hosszabb) kezelésnél lehetséges, hogy kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön vérképét, valamint májműködését és veseműködését.

A klindamicinnel végzett hosszú időtartamú vagy ismételt kezelés következtében a bőrön és a nyálkahártyákon olyan kórokozók által okozott fertőzés alakulhat ki, amelyek nem érzékenyek a klindamicinre. Ez gombafertőzés kifejlődését is okozhatja.

A klindamicin-kezelés kapcsán előfordulhat a vastagbél súlyos fertőzése (kolitisz), ezért azonnal értesítse kezelőorvosát, ha a kezelés során vagy az azt követő három hétben hasmenés jelentkezik, különösen, ha a székletben nyálka vagy vér található.

Gyermekek

A Clindamycin Anfarm nem adható újszülötteknek (4 hetes életkor alatt), hacsak nem feltétlenül szükséges, és különös figyelmet kell fordítani a 3 évesnél fiatalabb gyermekekre, mivel ez a gyógyszer benzil-alkoholt tartalmaz (lásd alább).

Egy év alatti gyermekeknél az orvos előírhatja a vérkép, valamint a májműködés és veseműködés ellenőrzését.

Egyéb gyógyszerek és a Clindamycin Anfarm

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélküli gyógyszereket is.

Néhány gyógyszer befolyásolhatja a Clindamycin Anfarmhatását, vagy maga a Clindamycin Anfarmbefolyásolhatja az egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerek hatékonyságát. Ezek az alábbiak:

  • a műtétek során alkalmazott izomlazítók. A klindamicin fokozhatja az izomlazítók hatását, ami váratlan, életveszélyes eseményekhez vezethet a műtét során;
  • warfarin vagy hasonló véralvadásgátló gyógyszerek. Ezekkel való együttes alkalmazáskor Önnek nagyobb valószínűséggel lehet vérzése. Ezért lehet, hogy kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatot fog elrendelni Önnél a véralvadás ellenőrzésére;
  • a májenzimek anyagcsere-funkcióját fokozó gyógyszerek (CYP3A4- vagy CYP3A5-induktorok), például rifampicin (a tuberkulózis kezelésére szolgáló antibiotikum), közönséges orbáncfüvet tartalmazó (depresszió kezelésére szolgáló) gyógynövénykészítmények és karbamazepin, fenitoin, fenobarbitál (gyógyszerek epilepszia kezelésére), mivel ezek a klindamicin antibakteriális hatásának elvesztését eredményezhetik;
  • olyan gyógyszerek, amelyek lassítják a májenzimek anyagcsere-funkcióját (CYP3A4-inhibitorok), például: itrakonazol, vorikonazol (gombás fertőzések kezelésére szolgálnak); klaritromicin és telitromicin (antibiotikumok); ritonavir és kobicisztát (HIV/AIDS kezelésére használt vírusellenes szerek), mivel ezek a klindamicin szintjének növekedését eredményezhetik a szervezetben, és mellékhatásokat okozhatnak.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a Clindamycin Anfarm alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

A szoptató nőknek csak akkor szabad adni a Clindamycin Anfarm-ot, ha az feltétlenül szükséges. Ennek a gyógyszernek a hatóanyaga átjuthat az anyatejbe. A szoptatott csecsemőnél hasmenés, gombás fertőzések (szájpenész) és allergiás reakciók léphetnek fel. A csecsemőt szoros megfigyelés alatt kell tartani a mellékhatások jeleit illetően, különös tekintettel a székletben nyomokban jelen lévő vérre vagy a hasmenésre (vastagbélgyulladás). Különös figyelemmel kell eljárni, ha a Clindamycin Anfarm-ot hosszabb ideig vagy nagy adagban alkalmazzák a szoptató anyánál.

Kezelőorvosa eldönti, hogy alkalmazza-e a Clindamycin Anfarm-ot, ha Ön terhes vagy szoptat.

Lásd még lent: „A Clindamycin Anfarm benzil-alkoholt tartalmaz”

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ez a gyógyszer enyhe vagy közepesen súlyos mellékhatásokat okozhat, amelyek befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Szédülést, fáradtságot vagy fejfájást érezhet a gyógyszer alkalmazása során. Ha ezek előfordulnak Önnél, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen szerszámokat vagy gépeket.

A Clindamycin Anfarm benzil-alkoholt tartalmaz

Ez a gyógyszer 9 mg benzil-alkoholt tartalmaz milliliterenként.

  • A benzil-alkohol allergiás reakciót okozhat.
  • Fiatal gyermekek esetében a benzil-alkoholt súlyos mellékhatások, beleértve légzési problémák (úgynevezett zihálás szindróma) kockázatával hozták összefüggésbe. Ne alkalmazza újszülött csecsemő esetében 4 hetes kor alatt, kivéve, ha a kezelőorvosa azt javasolta. Ne alkalmazza fiatal gyermekeknél (3 éves kor alatt) egy hétnél hosszabb ideig, kivéve, ha kezelőorvosa azt javasolta.
  • Ha Ön terhes vagy szoptat, kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát. Erre azért van szükség, mert a nagy mennyiségben alkalmazott benzil-alkohol felhalmozódhat a testében és mellékhatásokat okozhat (úgynevezett metabolikus acidózis).
  • Kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, ha májbetegségben vagy vesebetegségben szenved. Erre azért van szükség, mert a nagy mennyiségben alkalmazott benzil-alkohol felhalmozódhat a testében és mellékhatásokat okozhat (úgynevezett metabolikus acidózis).

A Clindamycin Anfarm nátriumot tartalmaz

Ez a gyógyszer legfeljebb 10,18 mg nátriumot tartalmaz az oldatban milliliterenként.

Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz 2 ml oldatban, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

Ez a gyógyszer legfeljebb 40,7 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz 4 ml oldatban, ami megfelel az ajánlott, táplálékkal bevitt maximális napi nátriummennyiség 2%-ának felnőtteknél.

3. Hogyan kell alkalmazni a Clindamycin Anfarm-ot?

Kezelőorvosa a Clindamycin Anfarm-ot vénába adott (intravénás) infúzióban vagy izomba adott (intramuszkuláris) injekcióként adja be. Ha vénába adják, alkalmazás előtt mindig felhígítják glükóz-oldattal vagy sóoldattal és cseppinfúzióban alkalmazzák, ami 10–40 percet vesz igénybe.

A Clindamycin Anfarm intravénás beadásakor kezelőorvosa megbizonyosodik arról, hogy a klindamicin koncentrációja nem haladja meg a 18 mg/ml-t, és beadási sebessége nem haladja meg a 30 mg/perc értéket.

Ha a Clindamycin Anfarm-ot túl gyorsan adják be, az ritkán szívrohamot okozhat. A Clindamycin Anfarm csak kórházban alkalmazható. Kezelőorvosa és a gondozását végző egészségügyi szakemberhez gondosan figyelemmel kíséri az Ön állapotát a kezelés alatt.

Felnőttek, serdülők és 12 évesnél idősebb gyermekek, valamint idősek

A Clindamycin Anfarm ajánlott adagja a fertőzés súlyosságától függ.

  • Kevésbé súlyos fertőzések esetében: napi 1200–1800 mg klindamicin (ami 8–12 ml Clindamycin Anfarm-nak felel meg) 3 vagy 4 egyenlő részre elosztva.
  • Súlyos fertőzések kezelésére: napi 1800–2700 mg klindamicin (ami 12–18 ml Clindamycin Anfarm-nak felel meg) 2–4 egyenlő részre elosztva.

A szokásos maximális napi adag felnőttek, serdülők és 12 évesnél idősebb gyermekek számára általában 2700 mg (ami 18 ml Clindamycin Anfarm-nak felel meg), kettő–négy egyenlő részre elosztva. Életveszélyes fertőzés esetén maximálisan napi 4800 mg is beadható.

Májkárosodásban és vesekárosodásban szenvedő betegeknél általában nincs szükség az adagolás módosítására. Javasolt a vér klindamicin-koncentrációjának folyamatos ellenőrzése.

A klindamicin nem távolítható el művesekezeléssel (hemodialízis: a salakanyagok eltávolítása a vérből mesterséges szűréssel; veseelégtelenség kezelésére használják), ezért nincs szükség további adagra a hemodialízis-kezelés előtt vagy után.

Alkalmazása 1 hónapnál idősebb, de legfeljebb 12 éves gyermekeknél

Az 1 hónaposnál idősebb gyermekek testtömegkilogrammonként 20–40 mg klindamicint kaphatnak három vagy négy egyenlő részre elosztva. Súlyos fertőzések esetén legalább napi 300 mg adagot fog adni a kezelőorvos (ami a minimális adag testtömegtől függetlenül), amíg a kezelésre teljes választ nem észlel.

A Clindamycin Anfarm tartós alkalmazása

Ha egynél több klindamicin-kezelésre van szüksége, orvosa ellenőrizheti, hogy a klindamicin nincs-e hatással a vesék és a máj működésére. Hosszú távú alkalmazása megnövelheti a Clindamycin Anfarm-kezelésre nem reagáló egyéb fertőzések kialakulásának valószínűségét is.

A Clindamycin Anfarm nem alkalmazható egy hétnél tovább kisgyermekeknél (3 évesnél fiatalabbaknál), kivéve, ha a kezelőorvos vagy a gyógyszerész előírja.

Ha úgy gondolja, hogy az előírtnál több Clindamycin Anfarm-ot kapott

Mivel ezt a gyógyszert orvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember adja be Önnek, nem valószínű, hogy túladagolás történik. Azonban ha úgy gondolja, hogy túl sok Clindamycin Anfarm-ot kapott, azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Túladagolás esetén az orvos kezeli az esetleges tüneteket.

Ha elfelejtették alkalmazni a Clindamycin Anfarm-ot

A Clindamycin Anfarm-ot orvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember adja be Önnek.Azonban ha úgy gondolja, hogy kimaradt egy Clindamycin Anfarm-adag, forduljon kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi tüneteket észleli:

  • súlyos bőrreakciók lépnek fel
  • beleértve a Stevens–Johnson-szindrómát (SJS) és a toxikus epidermális nekrolízist (TEN). Ezek kezdetben a törzsön megjelenő vöröses, céltáblaszerű vagy körkörös, középen gyakran hólyagos foltokkal jelentkezhetnek. Fekélyek is képződhetnek a szájban, a torokban, az orrüregben, a nemi szerveken és a szemeken (vörös és duzzadt szemek). Ezeket a súlyos bőrkiütéseket gyakran láz és/vagy influenzaszerű tünetek előzik meg. A kiütések kiterjedt bőrhámlás és életveszélyes szövődmények fellépéséig súlyosbodhatnak, és akár halálhoz is vezethetnek. Ezen mellékhatások gyakorisága ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet);
  • a kezelés megkezdésekor fellépő vörös, pikkelyes, kiterjedt bőrkiütés, a bőr alatti dudorokkal és hólyagokkal, amelyhez láz társul (akut generalizált exantémás pusztulózis, AGEP). Ennek a mellékhatásnak a gyakorisága nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg);
  • influenzaszerű tünetek és az arcon, majd testszerte fellépő kiütések, amelyeket magas testhőmérséklet, laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatható májenzimszint-emelkedések és a fehérvérsejtek egyik típusának felszaporodása (eozinofília), a nyirokcsomók megnagyobbodása, valamint más testszervek érintettsége kísér (eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció, DRESS-szindróma, más néven gyógyszer-túlérzékenységi szindróma). Ennek a mellékhatásnak a gyakorisága nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg);
  • kiterjedt vörös bőrkiütés, kis, gennyet tartalmazó hólyagokkal (exfoliatív bullózus dermatitisz). Ennek a mellékhatásnak a gyakorisága ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet).
  • a láb, a boka vagy a lábfej duzzanatát okozó folyadék-visszatartás, légszomj vagy hányinger lép fel.

Ha az alábbi tünetek jelentkeznek, hagyja abba a Clindamycin Anfarm alkalmazását, és azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy forduljon orvoshoz. Lásd 2. pont.

  • súlyos vastagbélgyulladás (pszeudomembranózus kolitisz) jelei, például tartós vagy véres hasmenés hasfájással vagy lázzal. Ez gyakori mellékhatás (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet), amely az antibiotikum-kezelés alatt, vagy annak befejezését követően jelentkezhet, és életveszélyes lehet, azonnali megfelelő kezelést igénylő állapotot jelent;
  • súlyos allergiás reakció jelei, például hirtelen fellépő zihálás, légzési nehézség, a szemhéjak, az arc vagy az ajkak duzzanata, kiütés vagy viszketés (különösen, ha az egész testet érinti);
  • a bőr és a szemfehérje besárgulása (sárgaság). Ennek a mellékhatásnak a gyakorisága nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg);
  • fertőzések gyakoribb fellépése, mely lázzal, súlyos hidegrázással, torokfájással vagy szájfekélyekkel jár (ezek azt jelezhetik, hogy a szervezetben alacsony a fehérvérsejtek száma). Ezek a mellékhatások gyakoriak (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek);
  • A vérlemezkék számának csökkenése, amely véraláfutást vagy vérzést okozhat (trombocitopénia). Ez gyakori mellékhatás (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet);

Az egyéb előforduló mellékhatások gyakoriság szerint vannak az alábbiakban felsorolva:

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet)

  • Gyomor-bél rendszeri betegségek és tünetek, így hasmenés, hasi fájdalom, hányás, hányinger.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

  • Egy fehérvérsejt-típus számának növekedése (eozinofília).
  • Az erek rendellenességei, például vénagyulladás (tromboflebitisz).
  • Bőrbetegségek, például kiütés (nagyméretű kiütés kis csomókkal), csalánkiütés (urtikária).
  • A májműködést jelző laboratóriumi vizsgálati eredmények rendellenességei.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

  • Idegrendszeri rendellenességek, például az idegrendszer és az izmok közti ingerületvezetés gátlása (neuromuszkuláris blokk) és megváltozott ízérzékelés (diszgeuzia).
  • Szív- és érrendszeri betegségek, például szívmegállás és légzésleállás és vérnyomásesés (hipotenzió).
  • Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók, például fájdalom és tályog vagy fekély a tű beszúrásának helyén.

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

  • Gyógyszerláz, túlérzékenységi reakció a gyógyszer egyik segédanyagára (benzil-alkohol), továbbá az injekciós gyógyszerekben tartósítószerként használt benzil-alkoholnak kitett koraszülöttek súlyos állapota, a zihálás szindróma, amelyet folyamatos ziháló légzés jellemez, és a vér anyagcserezavar miatti túlzott savassága (metabolikus acidózis), a vese és az idegrendszer működésének csökkenése, görcsrohamok, agyi vérzés, valamint agyi vérellátás szív- és érrendszeri eredetű problémái jelentkezhetnek.
  • Főleg az arc és a torok vizenyős duzzanata, zihálással és/vagy légzési nehézséggel (angioödéma).
  • Bőrviszketés (pruritusz).
  • Hüvelygyulladás (a vagina nyálkahártyájának gyulladása).

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

  • Súlyos allergiás reakció (anafilaxiás reakció).
  • Múló májgyulladás (hepatitisz) epepangással járó (kolesztatikus) sárgasággal.
  • Túlérzékenységi reakció bőrkiütéssel és hólyagképződéssel.
  • Sokízületi gyulladás (poliartritisz).

Gyakorisága nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

  • Clostridium difficileáltal okozott súlyos vastagbélgyulladás (kolitisz).
  • Hüvelyi fertőzés.
  • Súlyos heveny allergiás reakciók, mint amilyen a jelentős vérnyomásesés, sápadtság, gyenge pulzus, nyirkos bőr, beszűkült tudat (anafilaxiás sokk), anafilaktoid reakció, túlérzékenység.
  • Álmosság.
  • Szédülés.
  • Fejfájás.
  • Irritáció a tű beszúrásának helyén.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Clindamycin Anfarm-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb25 °C-on tárolandó.

Kizárólag egyszeri alkalmazásra. A fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.

Bontott ampullák:A készítményt felbontás után azonnal fel kell használni.

Hígított oldat:

A fent feltüntetett utasításoknak megfelelően hígított oldat kémiai és fizikai stabilitása 25 °C-on és hűtőszekrényben (2 °C–8 °C-on) 48 órán át igazolt.

Mikrobiológiai szempontból a készítményt azonnal fel kell használni. Amennyiben nem használják fel azonnal, a felhasználásig az eltartási idő és a tárolási körülmények a felhasználó felelőssége, amely általános esetben 2 °C–8 °C közötti hőmérsékleten tárolva nem haladhatja meg a 24 órát, kivéve, ha a hígítás ellenőrzött és validált aszeptikus körülmények között történt.

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha elszíneződés, csapadékkiválás vagy más részecske észlelhető.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Clindamycin Anfarm?

A készítmény hatóanyaga a klindamicin. Az oldat 150 mg klindamicint tartalmaz (klindamicin-foszfát formájában) milliliterenként.

Egyéb összetevők: benzil-alkohol (E 1519), dinátrium-edetát, nátrium-hidroxid 5N (pH-beállításához), sósav 5N (pH-beállításhoz) és injekcióhoz való víz.

Milyen a Clindamycin Anfarm külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

2 ml vagy 4 ml tiszta, színtelen vagy sárgás színű steril oldatot tartalmazó I-es típusú, átlátszó üvegampullák fehér törőgyűrűvel, dobozban.

A Clindamycin Anfarm 1 db, 5 db vagy 10 db ampullát tartalmazó kiszerelésben kapható.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

ANFARM HELLAS S.A. 4 Achaias Str. & Trizinias, 14564 Kifissia Attiki, Görögország

Gyártó

ANFARM HELLAS S.A. 61st km National Road Athens-Lamia, Schimatari Viotias 32009, Görögország

OGYI-T-24280/01 1×2 ml  üvegampullában

OGYI-T-24280/02 5×2 ml üvegampullában

OGYI-T-24280/03 10×2 ml üvegampullában

OGYI-T-24280/04 1×4 ml üvegampullában

OGYI-T-24280/05 5×4 ml üvegampullában

OGYI-T-24280/06 10×4 ml üvegampullában

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Magyarország  Clindamycin Anfarm 150 mg/ml oldatos injekció vagy infúzió

Görögország Clindamycin/Anfarm

Málta Clindamycin Anfarm 150 mg/ml solution for injection/infusion

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2023. augusztus.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antibiotikumok kategóriában