CICLESONID SANDOZ túlnyomásos inhalációs oldat

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Ciclesonid Sandoz és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Ciclesonid Sandoz?

A Ciclesonid Sandoz a ciklezonid hatóanyagot tartalmazza. A Ciclesonid Sandoz egy átlátszó és színtelen aeroszol permet, amit a száján keresztül kell a tüdejébe belélegeznie. Ez egy megelőző gyógyszer (kortikoszteroid), amelyet minden nap alkalmaznia kell, és ami csak a tüdejébe belélegezve fejti ki a hatását.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Ciclesonid Sandoz?

A Ciclesonid Sandoz‑t tartósan tüneteket okozó (perzisztens) asztma kezelésére, kontroll alatt tartására alkalmazzák felnőtt és serdülő (12 éves és idősebb) betegeknél.

Az asztmás tünetek és az asztmás rohamok előfordulási kockázatának csökkentésével könnyebb légzést tesz lehetővé. Ez ahatás bizonyos idő eltelte után alakul ki, ezért ezt a gyógyszert minden nap alkalmaznia kell, még akkor is, ha tünetmentes az állapota.

Ez a gyógyszer nem hatásos akut légszomjat okozó roham esetén. Az ilyen rohamok gyors enyhítésére csak a rohamoldóinhaláló készülékéthasználja.

CICLESONID SANDOZ túlnyomásos inhalációs oldat GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Sandoz Hungária Kft.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 120 x- tartályban
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Ciclesonid Sandoz alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Ciclesonid Sandoz-t

ha allergiás a ciklezonidra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Beszéljen a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a Ciclesonid Sandoz alkalmazása előtt.

  • Mielőtt elkezdi a kezelést ezzel a gyógyszerrelkérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha:

Önt korábban bármikor kezelték vagy jelenleg kezelik tüdőtuberkulózis (TB), gombás, vírusos vagy bakteriális fertőzések miatt.

Ha nem biztos ebben, kérdezze meg kezelőorvosát. Ez fontos annak megállapításához, hogy valóban a Ciclesonid Sandoz a megfelelő gyógyszer az Ön számára.

A Ciclesonid Sandoz‑zal végzett kezelés alatt haladéktalanulforduljon kezelőorvosához, ha:

  • a légzése nehezebbé válik és rosszabbodnak az olyan tünetei, mint a köhögés, légszomj, sípoló légzés, mellkasi szorító érzés, erősödő légzési zörej, vagy a légutak beszűkülésének rosszabbodására utaló egyéb tünetek;

(Ilyen esetben használja a rohamoldó inhalátorát, ami általában gyors javulást eredményez.)

  • tüneteire éjszaka felébred;
  • a rohamoldó inhalátorának használata nem könnyíti meg légzését.

Ezekben az esetekben kezelőorvosa dönt a további kezeléséről.

Különleges betegcsoportok

A súlyos asztmás betegekaz akut asztmás rohamok veszélyének vannak kitéve. Ilyen betegeknél a kezelőorvos rendszeresen átfogó asztmakontroll vizsgálatokat fog végezni, többek között tüdőfunkciós vizsgálatot is.

Kortikoszteroid tablettákat már szedő betegek

A Ciclesonid Sandoz használatával kiváltható a tablettás kezelés, vagy csökkenthető az alkalmazandó tabletták száma. Kérjük, pontosan kövesse kezelőorvosa utasításait.

  • A fent leírt hatás körülbelül egy héttel a Ciclesonid Sandoz-kezelés megkezdését követően várható.
  • Az Ön által szedett tabletták számát óvatosan, hosszabb idő alatt fogják csökkenteni.
  • Ezen időszak alatt időnként általános rossz közérzettől szenvedhet vagy rosszullétet érezhet.
  • Ennek ellenére fontos, hogy folytassa a Ciclesonid Sandoz‑zal végzett belégzéseket (inhalációkat) és lassan csökkentse az alkalmazott tabletták számát.
  • Ha olyan súlyos tünetei alakulnak ki, mint például a hányinger, hányás, hasmenés vagy hőemelkedés, forduljon kezelőorvosához.
  • A fent említett folyamat során esetenként enyhébb allergia jelentkezhet, mint például orrfolyás (orrüreg‑gyulladás) vagy ekcéma (viszketés, bőrpír).
  • Ha tablettáról tér át a Ciclesonid Sandoz használatára, egy ideig még fennáll a csökkent mellékvese‑működés kockázata, ami az addig szedett kortikoszteroid tablettákkal van kapcsolatban. A csökkent mellékvese‑működésre utaló tünetek (például szédülés, ájulás, hányinger, étvágytalanság, levertség, a testszőrzet csökkenése, a beteg nem tud megbirkózni a stresszhelyzetekkel, gyengeség, fejfájás, emlékezetzavarok, allergiák, ételek iránti sóvárgás, vércukorszint‑rendellenességek) egy ideig még fennállhatnak.
  • Ajánlatos lehet szakorvoshoz is fordulnia, hogy a szakember felmérje milyen mértékben csökkent a mellékvese működése.
  • Kezelőorvosa is rendszeresen ellenőrizni fogja Önnél a mellékvese működését.
  • Fokozott stresszhatás alatt, például műtét esetén, asztmás rohamok rosszabbodásakor előfordulhat, hogy kiegészítő kortikoszteroid tablettára lesz szüksége. Ilyen esetben egy szteroid figyelmeztető kártyát kell magánál hordania, ami ezt az állapotot jelzi.

Máj- vagy vesebetegségben szenvedő betegek

Nem szükséges a ciklezonid adagjának módosítása, ha Ön máj- vagy vesebetegségben szenved. Ha súlyos májbetegségben szenved, kezelőorvosa körültekintőbben fogja Önt megvizsgálni a normál szteroidtermelés megváltozása miatt fellépő lehetséges mellékhatások kiszűrésére.

Gyermekek,12 évesnél fiatalabbak:

A gyógyszer nem ajánlott 12 évesnél fiatalabb gyermekek számára, mert a lehetséges hatásai nem ismertek.

Egyéb gyógyszerek és a Ciclesonid Sandoz

Kérjük, a Ciclesonid Sandoz alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha jelenleg bármilyen gombás vagy vírusos fertőzés miatt olyan gyógyszeres kezelésben részesül, ami a következő hatóanyagok valamelyikét tartalmazza:

  • ketokonazol;
  • itrakonazol;
  • kobicisztát;
  • ritonavir;
  • nelfinavir.

Ezek felerősíthetik a Ciclesonid Sandoz hatását, ezért a lehetséges mellékhatások valószínűsége nem zárható ki teljesen, így kezelőorvosa alaposabb megfigyelésben részesítheti Önt, ha ezeket a gyógyszereket szedi.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is.

Az étel és az ital hatása a Ciclesonid Sandoz‑ra

A Ciclesonid Sandoz nem lép kölcsönhatásba semmilyen étellel és itallal.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes, vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

  • Mivel nem áll rendelkezésre elegendő információ arról, hogy a Ciclesonid Sandoz milyen hatással van a terhes nőkre, kezelőorvosa meg fogja beszélni Önnel a Ciclesonid Sandoz alkalmazásának lehetséges kockázatait és előnyeit.
  • A ciklezonid (a Ciclesonid Sandoz hatóanyaga) csak abban az esetben alkalmazható terhesség alatt, ha az anyánál várható előnyök igazolják a fejlődő magzatra gyakorolt esetleges kockázatot. Ha kezelőorvosa úgy dönt, hogy folytathatja a Ciclesonid Sandoz alkalmazását, akkor azt a lehető legkisebb ciklezonid adagot kell alkalmaznia, ami még elégséges az asztma kontroll alatt tartásához.
  • A mellékvese működését gondosan monitorozni kell azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt kortikoszteroid‑kezelésben részesült.
  • Beszélje meg kezelőorvosával, ha a szoptatás alatt alkalmazni szeretné a Ciclesonid Sandoz‑t.
  • Nem ismert, hogy embernél a belélegzett ciklezonid átjut-e az anyatejbe.
  • Ezért a Ciclesonid Sandoz felírása szoptató anyáknak csak abban az esetben ajánlott, ha a várható előny az anyára nézve nagyobb, mint a gyermeket érintő esetleges kockázat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Ciclesonid Sandoz és összetevői nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolják a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Ciclesonid Sandoz etanolt (alkohol) tartalmaz

Ez a gyógyszer befúvásonként 4,7 mg alkoholt (etanol) tartalmaz, ami kevesebb, mint 1 ml sörnek vagy bornak felel meg. A gyógyszerben található kis mennyiségű alkoholnak nem várhatóészrevehető hatása.

3. Hogyan kell alkalmazni a Ciclesonid Sandoz‑t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos abban, hogyan alkalmazza a gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

  • Ha éppen most kezdte el használni a Ciclesonid Sandoz‑t a kortikoszteroid tabletták helyett vagy azokkal egy időben, olvassa el a 2. pontban a „Kortikoszteroid tablettákat már szedő betegek” részt.

Mennyi Ciclesonid Sandoz‑t kell alkalmaznom naponta?

Kezelőorvosa már minden bizonnyal elmondta Önnek, hogy naponta mennyi gyógyszert kell alkalmaznia. Ez az Ön egyéni szükségleteitől függ.

  • A Ciclesonid Sandoz ajánlott adagja 160 mikrogramm naponta egyszer, amely a betegek többségénél hatékony az asztma kontrolljában (az asztmás tünetek megszüntetésében).
  • Egyes betegeknél a napi egyszeri 80 mikrogrammos csökkentett adag is elegendő az asztmás tünetek hatékony kontrolljához.
  • Azoknál a betegeknél, akiknek asztmás tünetei rosszabbodnak, rövid időre szükségessé válhat a Ciclesonid Sandoz nagyobb adagban történő alkalmazása. Ez legfeljebb 640 mikrogramm/nap adag lehet, de nincs olyan adat, amely megerősíti, hogy 3 hónap után ezekkel a megemelt adagokkal további terápiás hatás érhető el.

Amennyiben szükséges, kezelőorvosa előírhatja kortikoszteroid tabletták és/vagy fertőzés esetén egy antibiotikum szedését is.

  • Kezelőorvosa határozza meg azt a szükséges minimális mennyiséget, ami az asztmás tüneteket még hatékonyan szünteti.
  • Az alkalmazás megkezdését követő 24 órán belül tüneteinek (sípoló légzés, mellkasi szorító érzés, köhögés) javulását kell tapasztalnia.

Mikor kell alkalmaznom a Ciclesonid Sandoz‑t?

A legtöbb esetbennaponta egyszeri alkalommal egy vagy két fújást kell alkalmazni, reggel vagy este.Gondosan kövesse kezelőorvosa utasításait. Fontos, hogy rendszeresen, minden nap alkalmazza a Ciclesonid Sandoz-t, még akkor is, ha jobban érzi magát.

Ha azt tapasztalja, hogy heti 2-3 alkalomnál többször kell használnia a rohamoldó inhalátorát, forduljon kezelőorvosához, hogy felülvizsgálja az Ön gyógyszeres kezelését.

Hogyan kell alkalmaznom a Ciclesonid Sandoz‑t?

Fontos, hogy első alkalommal kezelőorvosa, a gondozását végző egészségügyi szakember vagy gyógyszerésze megmutassa, miként kell helyesen használnia a Ciclesonid Sandoz inhalátort. A jó technika biztosítja, hogy a megfelelő mennyiségű hatóanyag jusson be a tüdejébe. Kérjük, használja emlékeztetőként az ebben a tájékoztatóban található útmutatást.

Az első néhány alkalommal akár tükör előtt is gyakorolhat, amíg meggyőződik arról, hogy megfelelően használja a Ciclesonid Sandoz inhalátort. Bizonyosodjon meg arról, hogy a gyógyszer kis része sem távozik az ajkainak felső vagy oldalsó részén.

Ha új azinhaláló készüléke, vagy ha több mint egy hete nem használta, feltétlenül bizonyosodjon meg arról, hogy a készülék megfelelően működik. Távolítsa el a szájfeltét védőkupakját és nyomja le háromszor a tartályt az inhalátorban, háromszor a levegőbe fújva – Öntől elfelé mutató irányba.

Használat előtt nem kell felráznia a Ciclesonid Sandoz inhalátort. A gyógyszer már nagyon finoman és egyenletesen eloszlatott oldatban van, amely biztosítja, hogy minden egyes kifújás a megfelelő adagot tartalmazza.

Az inhaláció idején állhat vagy ülhet is.

Kövesse figyelmesen az alábbi utasításokatés tanulmányozza a magyarázó képeket:

  • Távolítsa el a szájfeltét védőkupakját majd kívül és belül is ellenőrizze, hogy a szájfeltét tiszta és száraz-e.
  • Tartsa az inhalátort fejjel lefelé (a tartály alja felfelé nézzen), a mutatóujja legyen a tartály alján, a hüvelykujja a szájfeltéten.
  • Kényelmesen lélegezzen ki. Ne fújja az inhalátorba a levegőt.
  • Helyezze a szájába a szájfeltétet és szorosan zárja köré az ajkait.
  • Amint elkezd a száján át belélegezni, mutatóujjával nyomja le az inhalátor tetejét, amellyel kifúj egy adag gyógyszert, közben folyamatosan, lassan és mélyen lélegezzen be. Bizonyosodjon meg arról, hogy a gyógyszer nem távozik a szájának felső, alsó vagy oldalsó részén.
  • Tartsa vissza a lélegzetét, közben vegye ki a szájából az inhalátort és vegye le az ujját az inhalátor tetejéről. Továbbra is tartsa vissza a lélegzetét körülbelül tíz másodpercig vagy addig, amíg még kényelmes Önnek. Lassan lélegezzen ki szájon át. Ne fújja az inhalátorba a levegőt.

Fontos, hogy a 3.-6. lépések végrehajtása közben ne siessen.

  • Ha azt az utasítást kapta kezelőorvosától, hogy még egy adagot lélegezzen be, várjon körülbelül fél percet és ismételje meg a 3-6. pontban leírtakat.
  • Használat után mindig helyezze vissza a szájfeltét kupakját, hogy védje az eszközt a portól. Határozottan helyezze vissza a kupakot és pattintsa a helyére
  • Higiénés okok miatt
  • hetente tisztítsa meg kívül és belül is a szájfeltétet egy száraz törlőkendővel. Vegye le a szájfeltét védőkupakját, de ne távolítsa el a tartályt a műanyag inhalátorból.
  • összehajtott, száraz törlőkendővel törölje körbe a gyógyszer kiáramlására szolgáló elülső kis nyílást,
  • nehasználjon vizet vagy más folyadékot.

A helyes technika biztosítja, hogy minden alkalmazáskor a megfelelő mennyiségűCiclesonid Sandoz jusson a tüdejébe. Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja inhalációs technikáját, hogy biztosítsa a legjobb kezelési hatást.

Ha a tartály teljesen kiürült, egyáltalán nem lesz érezhető és hallható a hajtógáz kiáramlása.

Ha a Ciclesonid Sandoz inhalálását követően zihál, vagy szorító érzést érez a mellkasában:

  • ne lélegezzen be több adagot;
  • használja rohamoldó inhalátorát a légzése könnyítésére;
  • haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.

Ha nehéznek találja az inhalátor használatát, kezelőorvosa javasolhatja egy toldalékfeltét használatát. A Ciclesonid Sandoz inhalátorra való feltét neve: AeroChamber Plus Flow‑Vu. Ha az AeroChamber Plus Flow‑Vu feltétet használja, kérjük, olvassa el a hozzá kapott tájékoztatót. A feltét használatával kapcsolatban kezelőorvosa vagy gyógyszerésze adhat tanácsot.

Ha az előírtnál több Ciclesonid Sandoz‑t alkalmazott

Fontos, hogy úgy adagolja a gyógyszert, ahogyan azt kezelőorvosa tanácsolta. Orvosi tanács nélkül ne növelje vagy csökkentse a gyógyszer adagját.

Nem kell különleges kezelésben részesíteni Önt, ha az előírtnál több Ciclesonid Sandoz‑t használt, de erről tájékoztatnia kell kezelőorvosát. Ha hosszú időn keresztül alkalmazott nagyobb adagot, nem zárható ki a mellékvese‑működés bizonyos fokú csökkenése, ezért szükséges lehet a mellékvese‑működés vizsgálata.

Ha elfelejtette alkalmazni a Ciclesonid Sandoz‑t

Amennyiben elfelejtette használni a Ciclesonid Sandoz‑t, egyszerűen folytassa a megszokott adaggal a következő esedékes időpontban. Ne alkalmazzon a szokásosnál kétszer több befúvást az elfelejtett adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Ciclesonid Sandoz alkalmazását

Ne szakítsa meg a Ciclesonid Sandoz alkalmazását még akkor sem, ha jobban érzi magát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha mégis abbahagyja a gyógyszer alkalmazását, ezt azonnal meg kell mondania kezelőorvosának.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer s okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Amennyiben a következő súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával:

  • súlyos allergiás reakciók, úgymint az ajkak, a nyelv és a garat duzzanata (1000 kezelt betegből legfeljebb 1‑et érinthet),
  • allergiás reakciók: bőrkiütés, bőrpír, viszketés vagy csalánkiütésszerű kiütések (100 kezelt betegből legfeljebb 1‑et érinthet),
  • köhögés vagy zihálás, amely röviddel az inhalálás után fokozódik (100 kezelt betegből legfeljebb 1‑et érinthet).

A Ciclesonid Sandoz alkalmazásakor tapasztalt egyéb mellékhatások rendszerint enyhék. A legtöbb esetben a mellékhatások ellenére is folytathatja a kezelést. Az esetlegesen tapasztalható mellékhatások a következők:

Nem gyakori mellékhatások (100 kezelt betegből legfeljebb 1‑et érinthetnek):

  • rekedtség,
  • égő érzés, gyulladás, a száj és a torok irritációja;
  • szájpenész (szájüregi gombás fertőzés);
  • fejfájás;
  • rossz szájíz;
  • a száj és a torok kiszáradása;
  • hányinger vagy hányás.

Ritka mellékhatások (1000 kezelt betegből legfeljebb 1-et érinthet):

  • szívdobogás érzés (palpitáció);
  • kellemetlen hasi érzés vagy hasi fájdalom;
  • magas vérnyomás.

A gyakoriság nem ismert, de előfordulhat:

  • alvászavar, depresszió vagy szorongás, nyugtalanság, idegesség, túlzott izgatottság vagy ingerlékenység. Ezek a mellékhatások nagyobb valószínűséggel fordulnak elő gyermekeknél.

A Ciclesonid Sandoz befolyásolhatja a szervezet normális kortikoszteroid termelését. Ez rendszerint azoknál a betegeknél figyelhető meg, akik hosszú időn keresztül nagy adagot alkalmaznak. Ezen hatások közé tartoznak az alábbiak:

  • visszamaradó növekedés a serdülőkorú gyermekeknél;
  • csontritkulás;
  • a szemlencse elhomályosodása (szürkehályog, más néven katarakta), ami homályos látást okoz;
  • a szemnyomás kóros megnövekedése miatti látásvesztés (zöldhályog, más néven glaukóma);
  • holdvilág alakú arc, a felsőtestre történő hízás és a végtagok elvékonyodása (cushingoid jellegek vagy Cushing‑szindróma).

A kezelőorvosnak folyamatosan ellenőriznie kell a testmagasságot azoknál a serdülőknél, akik hosszabb időn keresztül részesülnek ilyen kezelésben. Ha a növekedés lelassult, kezelőorvosa az asztmát még hatékonyan kezelhető legalacsonyabb adagra fogja beállítani a kezelést.

A kortikoszteroid tabletták szedése több mellékhatással járhat, mint a Ciclesonid Sandoz‑hoz hasonló kortikoszteroid inhalálókhasználata. Ha a Ciclesonid Sandoz használatát megelőzően vagy azzal egy időben szteroid tablettákat is szed, a tabletták szedéséből adódó mellékhatások kialakulásának kockázata egy ideig még fennállhat. A kezelőorvos által végzett rendszeres vizsgálat biztosítja, hogy mindig a megfelelő Ciclesonid Sandoz adagot alkalmazza. A rendszeres ellenőrzéssel a mellékhatásokat korán észlelni lehet, és így csökkenthető annak lehetősége, hogy a mellékhatások súlyosbodjanak.

Kérjük, ne feledje:

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.Eza betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Ciclesonid Sandoz‑t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:/EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A tartályban nyomás alatt lévő folyadék van. Ne tárolja 50°C-ot meghaladó hőmérsékleten.

A tartályt tilos kiszúrni, felnyitni vagy elégetni még akkor sem, ha látszólag üres.

A legtöbb túlnyomásos tartályban tárolt inhalációs gyógyszerhez hasonlóan, ennek a gyógyszernek is csökkenhet a terápiás hatása, ha a tartály hideg. A Ciclesonid Sandoz azonban mínusz 10°C és plusz 40°C között ugyanakkora adagot juttat be a szervezetbe.

Ha kezelőorvosa úgy dönt, hogy be kell fejeznie a kezelést, vagy ha az inhalátor kiürült, a biztonságos megsemmisítés érdekében juttassa vissza az inhalátort gyógyszerészéhez. Ez azért fontos, mert a tartályban még nyomokban maradhat gyógyszer akkor is, ha Ön úgy véli, hogy az teljesen üres.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Ciclesonid Sandoz?

  • A hatóanyaga ciklezonid. Minden lenyomással egy adag ürül a tartályból (a szájfeltéten keresztül bejutó adag), ami 160 mikrogramm ciklezonidot tartalmaz.
  • Egyéb összetevők:vízmentes etil-alkohol és hajtógáz.

Milyen a Ciclesonid Sandoz külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Ciclesonid Sandoz tiszta, színtelen oldatot tartalmaz, túlnyomásos alumínium tartályban, ami a tartályból a szájfeltéten keresztül egy pontosan kimért adag ciklezonidot juttat a tüdőbe aeroszol permet formájában.

A tartály egy adagolószeleppel és egy lila védőkupakkal ellátott műanyag burkolatú adagolóba illeszkedik.

Kiszerelés

120 kifújásnyiadag

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Sandoz Hungária Kft. 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.

Gyártó:

Genetic S.p.A. Contrada Canfora Z I, 84084 Fisciano (SA), Olaszország

OGYI-T-24324/01  120 adag  túlnyomásos alumínium tartályban

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Dánia

Ciclesonide Sandoz

Finnország

Ciclesonide Sandoz 80 mikrog/annos inhalaatiosumute, liuos

Ciclesonide Sandoz 160 mikrog/annos inhalaatiosumute, liuos

Hollandia

Ciclesonide Sandoz 80 microgram/dosis, aërosol, oplossing

Ciclesonide Sandoz 160 microgram/dosis, aërosol, oplossing

Horvátország

Airclesio 160 mikrograma stlačeni inhalat, otopina

Magyarország

Ciclesonid Sandoz 160 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat

Norvégia

Ciclesonide Sandoz

Svédország

Ciclesonide Sandoz

Szlovákia

AIRCLESIO 160 mikrogramov/dávka

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2024. január

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal