• Cancidas

    1. Milyen típusú gyógyszer a Cancidas és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    Milyen típusú gyógyszer a Cancidas?

    A Cancidas a kaszpofungin nevű gyógyszert tartalmazza. Ez a gombaellenes gyógyszerek csoportjába tartozik.

    Milyen betegségek esetén alkalmazható a Cancidas?

    A Cancidas az alábbi fertőzések kezelésére alkalmazható gyermekeknél, serdülőknél és felnőtteknél:

    A beteg szöveteinek vagy szerveinek súlyos gombás fertőzése (melyet "invazív kandidiázis"-nak neveznek). Ezt a fertőzést a Candida nevű (élesztő)gomba sejtjei okozzák.

    Azok között, akik megkaphatják ezt a fajta fertőzést, lehetnek olyan emberek, akik nemrégiben műtéten estek át vagy gyenge az immunrendszerük. Az ilyen típusú fertőzés leggyakoribb jelei az antibiotikumokra nem reagáló láz és hidegrázás.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: caspofungin
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    A beteg orrában, arcüregeiben vagy tüdejében fellépő gombás fertőzések (melyeket "invazív aspergillózis"-nak neveznek), ha egyéb gombaellenes kezelések hatástalanok voltak vagy mellékhatásokat okoztak. Ezt a fertőzést az Aspergillus-nak nevezett penészgomba okozza. Azok között, akik megkaphatják ezt a fajta fertőzést, lehetnek olyan emberek, akik kemoterápiás kezelésben részesülnek, szervtranszplantáción estek át és akiknek gyenge az immunrendszerük.

    Gyaníthatóan gombás fertőzések, amennyiben a beteg lázas és alacsony a fehérvérsejtszáma, melyek antibiotikum-kezelés hatására nem javulnak. A gombás fertőzés kockázatának kitett emberek azok, akik nemrégiben műtéten estek át vagy gyenge az immunrendszerük.

    Hogyan fejti ki hatását a Cancidas?

    A Cancidas meggyengíti a gombasejteket és megakadályozza, hogy a gomba megfelelően növekedjen. Ez megakadályozza a fertőzés terjedését és elősegíti, hogy a szervezet természetes védekezőképessége által teljesen leküzdje a fertőzést.

    2. Tudnivalók a Cancidas alkalmazása előtt

    Ne alkalmazza a Cancidas-t

    ha allergiás a kaszpofunginra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

    Ha nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával, a szakszemélyzettel vagy gyógyszerészével, mielőtt megkapja ezt a gyógyszert.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A Cancidas alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, a szakszemélyzettel vagy gyógyszerészével, ha:

    • allergiás bármilyen egyéb gyógyszerre.
    • ha májbetegségben szenved vagy korábban szenvedett - a gyógyszer módosított adagjára lehet szüksége.
    • ha már ciklosporint szed (az átültetett szerv kilökődésének megakadályozására vagy az immunrendszer gyengítésére alkalmazzák) - mivel lehetséges, hogy kezelőorvosának kiegészítő vérvizsgálatokat kell kérnie az Ön kezelésének ideje alatt.
    • ha bármilyen egyéb egészségügyi problémája van vagy volt korábban.

    Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy Ön nem biztos benne), beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel a Cancidas alkalmazása előtt.

    Egyéb gyógyszerek és a Cancidas

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, a szakszemélyzetet vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez vonatkozik a vény nélkül kapható készítményekre, ide értve a gyógynövény-készítményeket is. Erre azért van szükség, mert a Cancidas befolyásolhatja néhány egyéb gyógyszer hatását és néhány egyéb gyógyszer befolyásolhatja a Cancidas hatását.

    Kapcsolódó cikkek

    Mi a különbség a körömgomba elleni készítmények között?
    A bőrgomba tünetei és hajlamosító tényezői
    Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet
    Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?
    A bélflóra egészsége - Hogyan tehet érte?
    Lábgomba teszt

    Tájékoztassa kezelőorvosát, a szakszemélyzetet vagy gyógyszerészét, ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:

    • ciklosporin vagy takrolimusz (az átültetett szerv kilökődésének megakadályozására vagy az immunrendszer gyengítésére alkalmazzák), mivel lehetséges, hogy kezelőorvosának kiegészítő vérvizsgálatokat kell kérnie az Ön kezelésének ideje alatt
    • egyes HIV-gyógyszerek, például efavirenz vagy nevirapin
    • fenitoin vagy karbamazepin (epilepszia kezelésére használatosak)
    • dexametazon (egy szteroid)
    • rifampicin (egy antibiotikum).

    Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy Ön nem biztos benne), beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel a Cancidas alkalmazása előtt.

    Terhesség és szoptatás

    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

    A Cancidas terhes nőknél történő alkalmazását nem vizsgálták. Terhesség esetén csak akkor alkalmazható, ha a várható előny nagyobb, mint a magzatot érintő lehetséges kockázat.

    Cancidas-kezelésben részesülő nők nem szoptathatnak.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Nem áll rendelkezésre olyan információ, mely alapján feltételezhető lenne, hogy a Cancidas befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

    A Cancidas szacharózt tartalmaz

    A Cancidas szacharózt (egy cukorfajtát) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy az Ön szervezete bizonyos cukrokat nem tolerál vagy nem tud megemészteni, beszéljen kezelőorvosával, a szakszemélyzettel vagy gyógyszerészével a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt.

    3. Hogyan kell alkalmazni a Cancidas-t?

    A Cancidas-t mindig egy egészségügyi szakember készíti el, és adja be Önnek.

    A Cancidas-t Ön:

    • naponta egyszer fogja megkapni
    • lassan befecskendezve a vénájába (intravénás infúzió formájában)
    • körülbelül 1 óra alatt beadva.

    Kezelőorvosa határozza meg a kezelés időtartamát, illetve a napi Cancidas adagot. Kezelőorvosa figyelemmel fogja kísérni, hogyan fejti ki a gyógyszer hatását az Ön szervezetében. 80 kg testsúly felett szükséges lehet az adag módosítása.

    Gyermekek és serdülők

    A gyermekeknél és serdülőknél alkalmazott adagok eltérhetnek a felnőtt adagoktól.

    Ha az előírtnál több Cancidas-t kapott

    Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy Önnek naponta milyen mennyiségben és milyen hosszú ideig kell a Cancidas-t megkapnia. Amennyiben Önt nyugtalanítja, hogy esetleg túl nagy Cancidas adagot kapott, forduljon haladéktalanul kezelőorvosához vagy a szakszemélyzethez.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, a szakszemélyzetet vagy gyógyszerészét.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Azonnal jelezze kezelőorvosának vagy a szakszemélyzetnek, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét tapasztalja - Önnek sürgős orvosi beavatkozásra lehet szüksége:

    • kiütések, viszketés, melegség érzete, az arc, ajkak vagy torok duzzanata, illetve nehézlégzés - Önnek a gyógyszerrel szemben úgynevezett hisztamin-reakciója alakulhatott ki a gyógyszerre.
    • zihálással vagy kiütésekkel együtt fellépő nehézlégzés, mely rosszabbodik - Önnek allergiás reakciója lehet a gyógyszerre.
    • köhögés, súlyos légzési nehézségek - ha Ön felnőtt és invazív aspergillózisban szenved, súlyos légzési probléma léphetett fel Önnél, mely a légzés összeomlását eredményezheti.

    Mint minden más vényköteles gyógyszer esetében, néhány mellékhatás súlyos lehet. További információért forduljon kezelőorvosához.

    A felnőtteknél tapasztalt további mellékhatások közé tartoznak:

    Gyakori: 10 közül legfeljebb 1 embert érinthet:

    - Csökkent hemoglobinszint (az oxigénszállító anyag csökkenése a vérben), csökkent fehérvérsejt-szám

    - Csökkent albuminszint (egy fehérjefajta) a vérben, csökkent vagy alacsony káliumszint a vérben

    - Fejfájás

    - Vénagyulladás

    - Légzési nehézség

    - Hasmenés, hányinger vagy hányás

    - Néhány laboratóriumi vérvizsgálat eredményének megváltozása (többek között egyes májfunkciós értékek megemelkedése)

    - Viszketés, kiütések, bőrpír vagy a szokásosnál fokozottabb verejtékezés

    - Ízületi fájdalom

    - Hidegrázás, láz

    - Viszketés az injekció beadásának a helyén.

    Nem gyakori: 100 közül legfeljebb 1 embert érinthet:

    - Néhány laboratóriumi vérvizsgálat eredményének megváltozása (többek között véralvadással, vérlemezkékkel, vörösvértestekkel és fehérvérsejtekkel kapcsolatos megbetegedések)

    - Étvágycsökkenés, a testfolyadék mennyiségének növekedése, a szervezet sóháztartásának egyensúlyzavara, magas vércukorszint, alacsony kalciumszint a vérben, alacsony magnéziumszint a vérben, a vér savmennyiségének növekedése

    - Zavartság, idegesség érzése, alvásképtelenség

    - Szédülés érzése, érzés- vagy érzékelés-csökkenés vagy érzékenység (különösen a bőrön), remegés, álmosság érzése, az ízérzékelés megváltozása, bizsergés vagy zsibbadás

    - Homályos látás, fokozott könnyezés, szemhéjduzzanat, a szemfehérje besárgulása

    - Gyors vagy szabálytalan szívverés érzése, felgyorsult szívverés, szabálytalan szívverés, szívritmuszavar, szívelégtelenség

    - Kipirulás, hőhullám, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, vörösség a véna mentén, mely érintésre rendkívül érzékeny

    - Az izomkötegek megfeszülése a légutak környékén, mely sípoló légzést vagy köhögést vált ki, felgyorsult légzés, légszomj, ami felébreszti Önt álmából, oxigénhiány a vérben, rendellenes légzési hangok, hóropogásszerű hangok a tüdőben, sípoló légzés, orrdugulás, köhögés, torokfájás

    - Hasfájás, felhasi fájdalom, felfúvódás, székrekedés, nyelési nehézség, szájszárazság, gyomorrontás, bélgázürítés, kellemetlen érzés a gyomorban, duzzanat a belek körül felszaporodott folyadék miatt

    - Csökkent epetermelés, májmegnagyobbodás, a bőr és/vagy a szemfehérje besárgulása, gyógyszer vagy kémiai szer okozta májkárosodás, májbetegség

    - Kóros bőrszövet, tesztszerte fellépő viszketés, csalánkiütés, különböző formájú kiütések, bőrrendellenesség, vörös, gyakran viszkető foltok a karokon és lábakon valamint néha az arcon és a testfelület többi részén

    - Hátfájás, kar- vagy lábfájdalom, csontfájdalom, izomfájdalom, izomgyengeség

    - A vesefunkció beszűkülése, a veseműködés hirtelen leállása

    - Fájdalom a kanül helyén, az injekció helyén fellépő panaszok (vörösség, kemény csomó, fájdalom, duzzanat, irritáció, kiütés, csalánkiütés, folyadékszivárgás a katéterből a szövetekbe), vénagyulladás az injekció beadásának a helyén

    - Emelkedett vérnyomás és néhány laboratóriumi vérvizsgálat (többek között az elektrolitszint a vesében és véralvadás-vizsgálat) eredményének megváltozása, az Ön által szedett, immunrendszert gyengítő gyógyszerek szintjének emelkedése

    - Kellemetlen érzés a mellkasban, mellkasi fájdalom, a testhőmérséklet változásának érzése, általános rossz közérzet, általános fájdalom, az arc duzzanata, a bokák, a kezek vagy a lábak duzzanata, duzzanat, érzékenység, fáradtság érzése.

    Mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél

    Nagyon gyakori: 10 közül több mint 1 embert érinthet

    - Láz

    Gyakori: 10 közül legfeljebb 1 embert érinthet

    - Fejfájás

    - Felgyorsult szívverés

    - Kipirulás, alacsony vérnyomás

    - Néhány laboratóriumi vérvizsgálat eredményének megváltozása (egyes májfunkciós értékek megemelkedése)

    - Viszketés, kiütés

    - Fájdalom a katéter helyén

    - Hidegrázás

    - Néhány laboratóriumi vérvizsgálat eredményének megváltozása.

    A gyógyszer forgalomba hozatalát követően jelentett egyéb mellékhatások

    Nem ismert: a gyakoriság nem állapítható meg:

    - Májproblémákat

    - A kezek, bokák vagy lábak duzzanatát

    - A vér magas kalciumszintjét jelentették.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. Hogyan kell a Cancidas-t tárolni?

    A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!

    A dobozon és az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert (az első két számjegy a hónapot, a következő négy számjegy az évet jelöli). A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.

    A Cancidas-t a feloldást követően azonnal fel kell használni. Erre azért van szüksége, mert a készítmény nem tartalmaz olyan összetevőt, amely megakadályozná a baktériumok elszaporodását. Kizárólag képzett egészségügyi szakember készítheti el a gyógyszert, a teljes használati utasítás elolvasása után (lásd alább "Előírás a Cancidas feloldására és hígítására").

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Cancidas?

    A készítmény hatóanyaga a kaszpofungin. Minden Cancidas injekciós üveg 70 mg kaszpofungint tartalmaz (acetát formájában).

    Egyéb összetevők: szacharóz, mannit, tömény ecetsav és nátrium-hidroxid (lásd 2. pont: Tudnivalók a Cancidas alkalmazása előtt).

    Milyen a Cancidas külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

    A Cancidas steril, fehér, csaknem fehér színű, tömörített por. Minden doboz tartalma egy port tartalmazó injekciós üveg.

    A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:

    A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség internetes honlapján (http://www.ema.europa.eu/) található.


    További gyógyszerek caspofungin hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Gombaellenes szerek kategóriában