• ABILIFY 7,5 mg/ml oldatos injekció (1x1,3ml) adatlap

    1. Milyen típusú gyógyszer az ABILIFY és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    Az ABILIFY az úgynevezett antipszichotikumok csoportjába tartozik.

    Az ABILIFY oldatos injekciót az olyan izgatott és szorongásos viselkedés gyors tüneti kezelésére alkalmazzák, melyek azon betegeknél fordulhatnak elő, akik

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: Otsuka Pharmaceutical Europe
    Hatóanyag: aripiprazole
    Normatív TB támogatás: nem támogatott
    Közgyógyellátásra adható: nem
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: nem
    Kiadhatóság: nincs adat

    • hallási, látási vagy érzékszervi hallucináció tüneteivel, gyanakvással, téveszmékkel, beszéd és viselkedésbeli zavarral és érzelmi elsivárosodással járó betegségben szenvednek. Ezek a betegek depressziósak, önvádlók, szorongók vagy feszültek is lehetnek.
    • feldobottnak érzik magukat, túl sok energiájuk van, a szokásosnál kevesebb az alvásigényük, nagyon gyorsan beszélnek, gondolatrohanásuk van és néha kifejezetten ingerlékenyek.

    Az ABILIFY oldatos injekciót akkor alkalmazzák, ha az ABILIFY szájon át szedhető gyógyszerformáinak adagolása nem jön szóba. Orvosa át fog térni az ABILIFY tabletta, az ABILIFY szájban diszpergálódó tabletta vagy az ABILIFY belsőleges oldattal történő kezelésre amilyen gyorsan az lehetséges.

    2. Tudnivalók az ABILIFY alkalmazása előtt

    Ne alkalmazza az ABILIFY-t

    • ha allergiás az aripiprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    Az ABILIFY alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbi megbetegedések bármelyikében szenved:

    • Magas vércukorszint (amire olyan tünetek jellemzőek, mint a kínzó szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítése, étvágynövekedés és gyengeségérzés) vagy a családjában előfordult cukorbetegség
    • Görcsroham
    • Önkéntelen, rendszertelen izommozgás, különösen az arcon
    • Szív-, és érrendszeri megbetegések, szív- és érrendszeri megbetegedések a családban, agyi érkatasztrófa ("sztrók") vagy átmeneti agyi vérellátási zavar ("mini" sztrók), rendellenes vérnyomás
    • Vérrögök vagy a családi kórtörténetben szereplő vérrögök, mivel az antipszichotikumokat összefüggésbe hozták a vérrögök kialakulásával
    • Korábban tapasztalt, túlzott mértékű játékszenvedély

    Ha testtömeg-gyarapodás, szokatlan mozgások, a normál napi tevékenységeket akadályozó aluszékonyság, bármilyen nyelési nehézség vagy túlérzékenységi tünet fordul elő, kérjük, jelezze kezelőorvosának.

    Ha Ön idősebb beteg és demenciában szenved (az emlékezetkieséssel és egyéb szellemi képességek elvesztésével járó betegség), Ön vagy gondviselője/hozzátartozója feltétlenül közölje a kezelőorvossal, ha a korábbiakban szélütése (sztrók) vagy átmeneti agyi vérellátási zavara ("mini" sztrókja) volt.

    Közölje kezelőorvosával vagy ápolójával, ha szédül vagy erőtlennek érzi magát. Lehetséges, hogy le kell feküdnie addig, míg jobban nem érzi magát. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa meg akarja mérni a vérnyomását és pulzusát.

    Haladéktalanul közölje kezelőorvosával, ha bármilyen olyan gondolata vagy érzése támad, hogy kárt tegyen önmagában. Az aripiprazol-kezelés során öngyilkossági gondolatokról és öngyilkos magatartásról számoltak be.

    Haladéktalanul jelezze kezelőorvosának, ha magas lázzal járó izomfeszülést vagy izommerevséget, verejtékezést, megváltozott tudatállapotot vagy nagyon gyors, illetve rendszertelen szívverést észlel.

    Gyermekek és serdülők


    További gyógyszerek aripiprazole hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában

    Új keresés