Vírus téma

Torokfájás - A torokfertőtlenítőkről

WEBBeteg

Torokfájás

Hogyan segíthetnek a torokfertőtlenítők a kellemetlen tünetek enyhítésében?

Az agyvelőgyulladás

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

Az agyvelőgyulladás (encephalitis) az idegrendszer betegsége, ami az agyvelő beszűrődésével és idegi alkotóelemek károsodásával jár. Magyarországon az esetek jelentős részében a kullancsencephalitis-vírus és a herpeszvírus a betegség oka.

Férfi influenza: valós betegség lehet?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

Nyugat-nílusi láz - Tünetek, lappangási idő

Országos Epidemiológiai Központ

Évek óta feltűnik Magyarországon is a nyugat-nílusi vírus.

A vírusos szemölcsök eltávolítását bízzuk bőrgyógyászra!

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

A nyaralások előtt sokan későn gondolnak a vírusos szemölcseik eltávolíttatására, így nemcsak esztétikai gondot jelenthet például a futószemölcsök (verruca plana juvenilis) látványa, de a túlzott UV sugárzás sem hat jól a beteg bőrfelületre.

Az agyhártyagyulladás veszélye különböző életkorokban

BOE - Kulcsár Flóra, orvostanhallgató; Lektorálta: Dr. Juhász Dávid

Az agy állományát fedő kemény és lágy agyhártyák baktériumok, gombák, paraziták, vírusok okozta vagy éppen steril gyulladása életet veszélyeztető állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Erre a rendkívül súlyos betegségre különösképpen felhívja a figyelmet az a tény, hogy nem csupán legyengült immunrendszerűek, kisgyermekek és idősek körében szedi napokon belül áldozatait, hanem teljesen egészséges, életerős fiatal felnőttek között is.

A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus

A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

Az ondó számos vírusnak nyújt búvóhelyet

drportal.hu

A jelenlegi orvosi szakirodalom elemzése 27 fertőző vírus genetikai bizonyítékát mutatta ki a spermában, beleértve a félelmet keltő Zika, az Ebola, a Marburg, a Lassa-láz és a chikungunya, valamint a mumpsz, az Epstein-Barr és a bárányhimlő vírusok részecskéit.

Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály

2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.