• Vérellátás téma

    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    A zsibbadás gyakori panasz, amelynek korrekt leírása legtöbbször nagyon nehéz. Mégis nagyon fontos, hogy a zsibbadásérzés jellegét minél jobban körülhatároljuk, mert a jó leírás fontos támpontot jelent az orvosnak, aki ez alapján hamarabb rátalálhat a kiváltó okra.
    Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
    A terheléses EKG a szív vérellátását ellenőrzi, vagyis, hogy a koszorúerek mennyire képesek fizikai terhelés mellett megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa arról beszélt, mikor ajánlott és mikor ellenjavallt a vizsgálat.
    Országos Vérellátó Szolgálat
    A kezdeményezés célja kettős: egyrészt a véradók önzetlen segítségének viszonzása, másrészt új donorok megszólítása és bevonása a véradók körébe.
    MTI
    Étcsokoládé fogyasztása segíti a láb artériás betegségében szenvedő 60 éven felülieket abban, hogy hosszabb ideig és gyorsabban legyenek képesek járni - derítették ki a római Sapienza Egyetem kutatói.
    MTI
    Véradó napot tart az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szombaton a budapesti Dürer Rendezvényházban; a látogatók ingyenes szűrővizsgálatokon és mozgásórákon is részt vehetnek.
    Független Hírügynökség
    Nem csökken a véradók száma, az új donorok pótolják a beteg vagy kiöregedő véradókat - jelentette ki Kardos István, a Magyar Vöröskereszt budapesti részlegének csütörtöki közleményében. A szervezet elnöke a Véradók Napján elmondta: évente 500 ezer véradás szükséges a biztonságos hazai vérellátáshoz, ezt a lakosság 5%-a biztosítja.