UV szűrő téma

A legkellemesebb, de egyben a legalattomosabb veszély az UV-B sugárzás

MTI

A legkellemesebb, de egyben a legalattomosabb veszélyt jelenti az UV-B sugárzás - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke hétfőn, Budapesten egy szakmai fórumon, ahol az UV sugárzás egészségügyi veszélyeire hívták fel a figyelmet.

A napfény csökkentheti az idült sokízületi gyulladás kockázatát

MTI

A naposabb klíma csökkentheti az idült sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) kialakulásának kockázatát amerikai kutatók szerint.

A fájdalmas leégés a szervezet immunválasza

MTI

A sejtekben lévő RNS-károsodás eredménye a napégés, amely ugyanakkor segíti a testet, hogy megszabaduljon a sugárkárosodott sejtektől - állapították meg amerikai kutatók, akik humán bőrsejteken és egereken tanulmányozták a bőr napégésének pontos folyamatát.

A tiltott helyen való fürdőzés veszélyei

MTI

A tiltott helyeken, szabad vizekben és a szökőkutakban való fürdőzés veszélyeire figyelmeztet a hőségriadó idején az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig a vízi balesetek megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az UV sugárzás károsíthatja a szemet - védekezzen!

healzz

A már májusban is erős UV-sugárzás nem csak a bőrt veszélyeztetheti, de a szemet is. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa az ezzel összefüggő problémákról, a hatásos védelemről, és a napszemüvegekről beszélt.

Az erős UV-B sugárzás mellett hőség várható

MTI

A mai napra előre jelzett extrém erősségű UV-B sugárzás mellett a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön hőség várható - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Extrém UV-B sugárzás várható szerdán - Fokozottan védekezzen!

WEBBeteg/MTI

Extrém, 8,1-es értéket is elérő UV-B sugárzás várható szerdán az ország szinte egész területén - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kedden.

Vigyázat, extra erős UV-B sugárzás!

Független Hírügynökség

A gomolyfelhők miatt szerdán a vártnál egy kicsivel gyengébb az UV-B sugárzás országszerte, de azért érdemes vigyázni, mert a nap így is komoly égési sérüléseket okozhat.

Egyre gyakoribb a bőrrák - Hiába a sok figyelmeztetés

MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) riasztásai ellenére az idén nyáron is kimutatható volt a halálesetek számának emelkedése a legmelegebb napokon, és egyre növekszik a bőrrákos betegek száma is - mondta Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa.

Narancssárga riasztás a hőség miatt

Független Hírügynökség

Két régióban is narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország déli és keleti részein a várható nagy hőség miatt szerdára, csütörtökön pedig már az egész országra érvényes lesz a riasztás - derül ki az OMSZ előrejelzéséből.