Pestis téma

Egyes - napjainkban jelentkező - autoimmun betegségek hátterében a középkorban milliók halálát okozó járványokat előidéző baktériumok genetikai "lenyomatai" állhatnak. A pestis (a fekete halál) leküzdéséért felelős génváltozatok miatt lehet ma valakinek például Crohn-betegsége, vagy reumatoid artritisze, esetleg lupusza.
A mai napig befolyásolja az emberi egészséget az 1300-as évben Európában pusztító pestisjárvány után elterjedt génmutáció - derült ki a korabeli áldozatok maradványainak DNS-vizsgálatából.
A pestist a Yersinia pestis nevű baktérium okozza, amit egyes rágcsálókon élősködő bolhák csípésük során terjesztenek, az ember főként így fertőződhet meg, de a fertőzés emberről emberre közvetlenül is terjedhet. A következmények horrorisztikusak, a világtörténelem legszörnyűbb járványaiként tartják számon a pestismegbetegedés-hullámokat.

Tüdőpestis Tibetben

Független Hírügynökség - 2008-10-01 13:56
A ritkának számító tüdőpestisben halt meg két ember egy Tibet keleti részén található faluban - közölte szerdán a kínai állami média. A hatóságok a Beijing Times című lap szerint azonnal megtették a szükséges intézkedéseket.