Hangulatingadozás téma

Bipoláris zavar gyermek- és serdülőkorban

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

A 2000-es évek környékéig a bipoláris zavar diagnózist döntően felnőtt pszichiátriai esetekben alkalmazták, így gyerek- és serdülőkorúak esetén viszonylag újonnan vizsgált problémáról van szó. Komoly differenciáldiagnosztikai kérdések merülnek fel körülötte, amikre a gyermek- és serdülőkor gyors változásokat hozó, sérülékeny éveiben szinte lehetetlen biztos választ adni.

Jó tudni a PMS-ről

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A PMS a premenstruációs szindróma rövidítése. Az elnevezés különböző testi és pszichés panaszok együttesét jelöli, amelyek néhány nappal a menstruáció előtt kezdődnek, annak kezdetekor pedig megszűnnek. A PMS komoly probléma, amit kezelni kell.

A főszerep

Moody

Van olyan a filmekben, hogy a főszereplőt látjuk, amint éppen csinál valamit, és közben halljuk a gondolatait. Néha elképzelem, milyen lenne ez velem...

A homokóra

Moody

Valahol eltűnik az idő... Kifolyik valahol, és amennyi marad, az egyre kevesebb dologra elég. Felhalmozódnak az elvégezetlen feladatok, a mosatlan edények, a szennyes ruhák, a reklámújságok a sarokban, a por a bútorokon.

Szürke és egyéb árnyalatok

Moody

Az megvan, hogy megszólal az ébresztő, és rögtön tudjuk, hogy valami nincs rendben? Nagyon nincs. Persze, már az sincs, hogy valami puha és meleg álom-mélységből kellene visszajönni egy idegesítő géphangra, de nem csak ez a baj. Sötét van. Annyira sötét, hogy a lámpa fénye sem tudja elűzni. És valami kopog az ablakpárkányon.

A rendszeresség haszna: a szokások mint energiatakarossági tényezők

Moody

A rendszer(esség) jó. A rendszer(esség) a barátunk. Ha okosan használjuk, nem kell úgy éreznünk, hogy darabokra hullunk szét.

Mi az akaraterő? Hol van a testemben?

Moody

Ha engem kérdeznek az akaraterőről, visszakérdezek: a micsoda?

Mitől mániás a depresszió?

MTI

Mániás depresszió, - mintha ellentmondás lenne. Nem illik össze a két kifejezés. Hiszen a mánia a cselekvés, aktivitás képzetét kelti, a depresszió pedig a csöndet, a letargiát.

Miért romlott a megváltozott lelki állapotom

Orvos valaszol - Dr. Pálvölgyi Rita

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a múltkori miért változott a lelkiállapotomra a válaszát amiben leírtam többek között, hogy az elmúlt 2 évben milyen pszichiátriai diagnózisokon mentem keresztül és jelenleg milyen bajaim vannak amiket most remélem nem

Hangulatingadozás

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra

Ha gyakori hangulatingadozásaim vannak, és gyakran elsírom magam, és vannak alvási problémáim, akkor forduljak orvoshoz, vagy kezdjek el egy gyenge nyugtatót szedni alkalmanként?