Gyógyszerbiztonság téma

Helyes gyógyszertárolás - Különös tekintettel a nyárra

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - 2022-06-13 22:00
A gyógyszerek tárolása a nyári meleg hónapokban fokozott körültekintést igényel. A kánikula az emberi szervezet számára sem előnyös, de a gyógyszerek szempontjából a magas hőmérséklet kimondottan káros: általában gyorsul a gyógyszerek hatóanyagainak bomlása, így csökkenhet a készítmények hatása. Egyes esetekben káros bomlástermékek is képződhetnek.
A napokban két, ellentmondásosnak tűnő ajánlás érkezett szakmai szervezetektől, amelyekről a WEBBeteg is beszámolt. Az ellentmondás azonban csak látszólagos, jóllehet a CDC valóban az oltás beadására ösztönzi a koronavírus-fertőzésen korábban átesetteket, míg az FDA óvatosságra inti őket. Hogyan oldható fel ez a különbség? WEBBeteg háttér.

Gyógyszerkivonás: ne keresse ezt a készítményt

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - 2018-06-13 15:34
2018. március 09-én minőségi kifogás bejelentés érkezett az OGYÉI-be, miszerint a Tinctura Capsici kenőcs nem hatásos, nem fokozza a bőrre kenve a vérbőséget, továbbá maga a tinktúra sem elég csípős.
Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.

Gyógyszervisszahívás - Ellenőrizze a gyógyszer csomagolását

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - 2017-03-17 19:01
Lehetséges gyógyszercsere miatt visszahívja a lakosságtól a Scippa 15 mg filmtabletta H65102A gyártási tételét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A gyártási szám a gyógyszerdoboz oldalán található.
Az engedélyezés pillanatában nem feltétlenül ismert a gyógyszerek összes lehetséges mellékhatása. Főként a ritkán előforduló vagy a hosszú távú használat során jelentkező, esetleg speciális betegcsoportokat (pl. idősek, gyermekek, más betegségben szenvedők stb.) érintő mellékhatások rejtve maradhatnak a fejlesztés és a klinikai vizsgálatok során.

Új kutatás az aszpirinről

MTI - 2009-05-09 12:17
A legendás láz- és fájdalomcsillapító aszpirinnak kis adagja is elég a koszorúér-tágítás utáni érelzáródás megelőzésére, a gyógyszer szedése ráadásul így biztonságosabb is.