GPT téma

GPT (glutamát-piruvát-transzamináz)

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin

GPT

A glutamát-piruvát-transzamináz, hivatalos nevén alanin-aminotranszferáz (ALAT vagy ALT) túlnyomóan a májsejtekben termelődő enzim, amely az ott bekövetkező károsodások mutatója.

GOT, GPT - Mit érdemes tudni ezekről a laboratóriumi paraméterekről?

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos

A vizsgálat során az aminosavak anyagcseréjében szerepet játszó két enzim, a GOT (glutamát-oxálacetát-aminotranszferáz) és a GPT (glutamát-piruvát-aminotranszferáz) aktivitását határozzák meg a szérummintából.

Bélprobléma?

Orvos valaszol - Dr. Plósz János

Tisztelt Doktor Ur! Tavaly nyáron kezdodtek a tuneteim. Alhasam feldagadt es feszito erzest ereztem majd vizelesi ingerem lett es vizeles utan megkonnyebultem es le lappadt a hasam.Kesobb mar szekrekedessel es hasi panaszokkal szorito erzes egeszu

mit jeleznek az értékek?

Orvos valaszol - Dr. Plósz János

Tisztelt Doktor Úr! A leguttóbbi laborleletemen a májenzimek közül az sgpt 60 lett. A felső határ 49. A ggt, got teljesen középértéken van. A koleszterinem 7.1, a trigliceridem pedig 1, 85 maximum helyett 2, 89. Kérdésem, hogy aggódnom kellene?

Magas gpt szint?

Orvos valaszol - Dr. Boros Miklós

Férjemnek napok óta a szeme sarkában halvány sárga foltot figyeltem meg. Kértünk egy laborvizsgálatot, ahol nagyon jó értékei lettek, de a GPT (ALAT) szint 50-es érték lett, miközben 5-41 a "megengedett. Azt mondták, hogy valószínűleg valami o