Ünnep téma

A legjobb és legrosszabb ünnepi ételek

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Kutatások szerint átlagosan legalább napi 600 kalóriával fogyasztunk többet karácsony és újév között, ami körülbelül 3 kilogramm súlytöbbletet jelent.

Szívproblémák az ünnepek alatt

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A karácsonyi időszakban hirtelen nagyot nő a halálos szívrohamok száma. Különösen Karácsony és Újév napján. De milyen okok állnak a háttérben, és hogyan tartsuk egészségesen a szívünket?

Ne idealizáljuk túlságosan a karácsonyt!

WEBBeteg - K. J. fordító

A karácsonynak kötelező mindenképpen mézes-mázas boldogságban telnie? Nem feltétlenül, éppen ellenkezőleg: az erőltetett jókedv és boldogság végtelen szomorúságba és depresszióba csaphatnak át. A pszichiáterek mindenkit lebeszélnek az ünnep idealizálásáról.

Az ünnepekkel járó gyomorproblémák

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Az ünnepek nem kímélik a gyomrot. December elejétől folyamatos terhelésnek van kitéve, a mikuláscsomag tartalmától a karácsonyi vacsorákon át egészen a szilveszteri pezsgőzésig. A túlzott étvágy álmatlan éjszakákkal, puffadással és gyomorfájással bosszulja meg magát.

Így lesznek nyitva a gyógyszertárak az ünnepek alatt

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet

A karácsonyi ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is ügyeleti rendnek megfelelően látnak el szolgálatot. December 24-én a vasárnap is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos vasárnapi munkarendjük szerint tartanak nyitva.

Ünnepi ételből mindennapi finomság lett!

Több mint TestŐr

A kürtőskalács egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény. A több száz éves sütemény eredetileg ünnepi édesség volt, manapság viszont már a mindennapok része. Az ízesítése is továbbfejlődött, így a hagyományos cukorba forgatott változattól kezdve a töltött és díszített változatig mindegyiknek sikere van.

Fánkokkal is díszíthető egy ünnepi asztal!

Több mint TestŐr

A fánkot korábban porcukorral, cukormázzal vagy csokoládéval díszítették, mostanában viszont egyre divatosabbak a halmozottan díszített változatok. A semleges tésztájának köszönhetően a végső ízét a variálható töltelékekkel és mázakkal kapja meg. Tematizált fánkokkal akár az ünnepi asztal is feldíszíthető, így például a karácsonyi asztalon is helyet kaphatnak ezek a látványos kerek sütemények.

Ködfátyol

Moody

Én pontosan tudom, hogy milyen egy dementortámadás. Nem arra gondolok, hogy egy foszladozó köpenyes, rémséges szörny valami ködszerűséget szív ki belőlem a számon keresztül, hanem arra, hogy egyszer csak elfogy bennem az öröm.

A karácsonyi időszakban is folyamatos betegellátás az ÁEEK intézményeiben

Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartásában működtetett intézményekben, kórházakban a betegellátás a karácsonyi időszakban is folyamatos és zökkenőmentes lesz.

Hogyan találjon örömöt az ünnepek idején a gyász alatt?

WEBBeteg - Cs.K. fordító

Amennyiben nemrégiben vesztette el egy szerettét, az ünnepek minden bizonnyal üresnek tűnnek, és nehéz örömöt találni a veszteség okozta lelki fájdalom mellett. Azonban szakértők arra ösztönöznek, hogy mozgósítsuk ilyenkor a belső erőket annak érdekében, hogy a bánat ellenére is találjunk egy kis örömöt az ünnepekben!