• Édesítőszer téma

    Szinapszis Kft.
    A hazai felnőtt lakosságnak már kétharmada fogyaszt valamilyen édesítőszert - derült ki a Szinapszis friss, reprezentatív kutatásából (1). Az édesítőszerek ismertségének és népszerűségének növekedése elsősorban az italoknak köszönhető, hiszen ezekben használjuk főképp, az ételek ízesítésére egyelőre még kevésbé.
    Édesítőszer

    Bizonyos betegségek esetében fokozottan oda kell figyelni, hogy a vércukorszint ne ingadozzon nagyon (ne emelkedjen gyorsan, majd utána ne csökkenjen le hirtelen).

    Az úgynevezett gyorsan felszívódó szénhidrátokat (kristálycukrot, barna cukrot, mézet, juharszirupot, nyírfacukrot stb.) érdemes elkerülni.

    Az édes ízről azonban nem kell lemondani, hiszen ma már számos lehetőség kínálkozik a cukor kiváltására. Az úgynevezett intenzív édesítőszerek (például a stevia, az aszpartám, a szacharin vagy a szukralóz) nem emelik meg a vércukorszintünket, kalóriamentesek, viszont akár több százszor édesebbek lehetnek a hagyományos répacukornál (szacharóznál). Ennek köszönhetően annyira kis mennyiség szükséges belőlük, hogy az elfogyasztott élelmiszerek energiatartalmába gyakorlatilag bele sem számoljuk.

    Közös jellemzőjük, hogy nem, vagy csak igen kis mértékben bomlanak le és szívódnak fel a szervezetben, a cukorral ellentétben a vércukorszintet nem emelik meg, ezért a szénhidrát anyagcsere zavaraival járó betegségek nem-gyógyszeres kezelésében, diétájában jelentős szerepet kapnak.

     

    Szinapszis
    Érdekes eredményeket hozott a Szinapszis idén nyáron végzett piackutatása, amely a magyar lakosság és orvostársadalom körében vizsgálta az édesítőszerekkel kapcsolatos ismereteket. A kutatás egy 2012-ben végzett felmérés folytatása, így lehetővé tette az elmúlt három év változásainak nyomon követését.
    Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
    Az édesítőszerek olyan élelmiszer adalékanyagok, amelyeket az élelmiszerek édes ízének kialakítására vagy asztali édesítőszerként használunk.
    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    Az édes ízeket a kisgyermekektől az idősekig – bár eltérő mértékben - mindenki ösztönösen szereti. Kialakításában a legnagyobb szerepe a cukornak van, amely különböző formáiban található meg a természetben.
    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    A Stevia (sztívia) egy természetes édesítőszer, a növényt évszázadok óta ismerik és használják dél-amerikai őslakosok ételek édesítésre, gyógyításra, a köztudatban azonban csak néhány évtizede van jelen.
    WEBBeteg
    A (ISA) üdvözli az EFSA véleményét, amely ismét megerősítette, hogy az aszpartám fogyasztása biztonságos.
    Well pr
    Az energiamentes édesítőszer biztonságos használatát erősítette meg a Brit Ipari Biológiai Kutatási Szövetség újabb vizsgálata.
    Édesítőszer

    Ha figyelünk az energia egyensúlyra, vagyis az elfogyasztott és felhasznált kalóriák számának egyensúlyára, valamint étrendünket körültekintően állítjuk össze.

    Például a cukrot energiamentes édesítőszerekkel helyettesítjük, akkor könnyedén szabadulhatunk meg a nem kívánt súlyfeleslegtől. Antal Emese dietetikus tanácsaival a fogyás többé nem távoli, elérhetetlen cél.

    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    A kapcsolatot alátámasztó bizonyítékok meggyőzőek, a hatásvizsgálatok kevésbé.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!