Az aortabillentyű hibája

Szerző: MTI

A népesség mintegy két százaléka születik az aortabillentyű bizonyos hibájával (BAV), amely miatt a vér visszaszivároghat a szívben.

Egy gyakori veleszületett szívhibával élő embereknél többszöröse az agyi aneurizma előfordulásának valószínűsége, mint azoknál, akiknek nincs ilyen rendellenességük - közölték hétfőn megállapításaikat amerikai kutatók.

Ön hajlamos az érbetegségekre?
Vegyük számba érbetegséget okozó rizikótényezőit! TESZT

A népesség mintegy két százaléka születik az aortabillentyű bizonyos hibájával (BAV), amely miatt a vér visszaszivároghat a szívben.

A mostani kutatás azt mutatta, hogy hasonló artériaproblémák jelenhetnek meg ilyenkor az agyban is, aminek következtében aneurizmák alakulhatnak ki.

Wouter Schievink, a Los Angeles-i Cedars-Sinai orvosi központ mikroérsebészetre szakosodott részlegének igazgatója munkatársaival 61 BAV-val élő ember agyát vizsgálta szkennerrel, és 291 olyan emberét, akiknek nem volt ilyen szívhibájuk.

Aorta aneurysma – Id?zített bomba a testben
A verőerek valamelyikén kialakuló tágulatot orvosi nyelven aneurysmának nevezik.
Aorta aneurysma – Időzített bomba a testben

Az első csoportban 9,8 százalékban találtak aneurizmát, míg a másodikban - amelynek tagjait feltételezett tumor vagy szélütés miatt vizsgáltak - csak 1,1 százalék volt az elváltozás gyakorisága.

Az átlaglakosságban 0,5-2,0 százalékos az agyi aneurizma előfordulása. A tanulmány a Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

A cardiomyopathia (szívizom...

Az úgynevezett cardiomyopathiák (kardiomiopátia) a szívizom betegségei közé sorolhatók. A szívizomzat szerkezetileg és funkciójában is károsodik...

Az aorta ér betegségei

A szív bal kamrájából az aortabillentyű után induló fő verőeret nevezzük aortának. Ez egy nagyon fontos és méretében is jelentős ér: ez az egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.