"Halálfélelmem van, segítsenek rajtam!" - A pszichiáter válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Érzem hogy valaki figyel! Halálfélelmem van, ilyenkor remegek, ég az arcom, nyirkos, hideg a tenyerem, az izmaim fájnak, iszonyatosan ver a szívem, szorít a gyomrom, alig kapok levegőt és néha már úgy éreztem megfulladok!" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

Nem írja, hogy mikor érzi, hogy figyelik. Amikor az elviekben lehetséges, tehát olyan szituációkban (mozi, utca, bevásárlóközpont stb.), ahol mások is tartózkodnak?

A pánikbetegség és tünetei
A pánikroham hirtelen kezdődik, általában 10 percen belül eléri a tetőfokát és körülbelül fél órán keresztül tart. Sokféle formában jelentkezhet. Előfordul, hogy órákon keresztül, vagy akár egy napig is tart, elvonulása után pedig az elszenvedő fáradtnak, kimerültnek érzi magát.
A pánikbetegség és tünetei >>
Ebben az esetben lehetséges, hogy szociális fóbiáról beszélünk. Az ilyen betegségben szenvedőknél az olyan helyeken, ahol elviekben mások potenciális figyelmének vannak kitéve, kialakulhat félelem, pánikroham. Ha mindig úgy érzi, figyelik, amikor otthon van egyedül például, akkor is, akkor viszont lehetséges, hogy hallucinációról, téveszméről van szó.

A testi tüneteket először ki kellene vizsgálni, nem áll-e organikus probléma a háttérben, ezért először keresse fel háziorvosát. Ha eltérést nem találnak, akkor jelentkezzen pszichiáternél.


(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

COVID-os volt, és még mindig...

Szakemberek kezdik végre megtalálni annak magyarázatát, hogy a koronavírus fertőzést, majd betegséget követő elhúzódó állapot hogyan és...

Szomatoform vegetatív diszfunkció...

A szomatoform rendellenességek közé összefoglalóan olyan pszichológiai állapotok sorolhatóak, amelyek során egy személy olyan testi tüneteket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.