"Halálfélelmem van, segítsenek rajtam!" - A pszichiáter válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Érzem hogy valaki figyel! Halálfélelmem van, ilyenkor remegek, ég az arcom, nyirkos, hideg a tenyerem, az izmaim fájnak, iszonyatosan ver a szívem, szorít a gyomrom, alig kapok levegőt és néha már úgy éreztem megfulladok!" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

Nem írja, hogy mikor érzi, hogy figyelik. Amikor az elviekben lehetséges, tehát olyan szituációkban (mozi, utca, bevásárlóközpont stb.), ahol mások is tartózkodnak?

A pánikbetegség és tünetei
A pánikroham hirtelen kezdődik, általában 10 percen belül eléri a tetőfokát és körülbelül fél órán keresztül tart. Sokféle formában jelentkezhet. Előfordul, hogy órákon keresztül, vagy akár egy napig is tart, elvonulása után pedig az elszenvedő fáradtnak, kimerültnek érzi magát.
A pánikbetegség és tünetei >>
Ebben az esetben lehetséges, hogy szociális fóbiáról beszélünk. Az ilyen betegségben szenvedőknél az olyan helyeken, ahol elviekben mások potenciális figyelmének vannak kitéve, kialakulhat félelem, pánikroham. Ha mindig úgy érzi, figyelik, amikor otthon van egyedül például, akkor is, akkor viszont lehetséges, hogy hallucinációról, téveszméről van szó.

A testi tüneteket először ki kellene vizsgálni, nem áll-e organikus probléma a háttérben, ezért először keresse fel háziorvosát. Ha eltérést nem találnak, akkor jelentkezzen pszichiáternél.


(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Semmelweis Egyetem - Horváth Liza, orvostanhallgató
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Szabó Diána Lili
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.