Patch Adams Pécsett: a mosoly és a humor sem hiányozhat a gyógyításból

szerző: Tóth András, újságíró, PTE - WEBBeteg
megjelent:

Az orvosok szeretettel bánjanak a betegeikkel, vegyék észre, lássák meg bennük a hozzájuk hasonló embert - ez a fő üzenete Hunter Doherty Adams amerikai orvosnak és bohócdoktornak, aki Pécsett tartott motivációs előadást, az orvostanhallgatók kérdéseire válaszolt, és mosolyt csalt a beteg gyerekek arcára.

Hunter Doherty Adams, azaz Patch Adams 1971 óta járja a világ kórházait. Az orvosi egyetem elvégzése után eldöntötte: gyógyítani szeretne, mint társai, de egy kicsit másképpen, humorral fűszerezve. Rezidensként a fehér köpenyt piros orra és színes ruhákra cserélte.

A bohócdoktor jelenleg Illinois Államban él, négy évtized alatt több mint 120 kórházban, több százezer gyereket látogatott már meg, és csalt mosolyt az arcukra. Film is készült róla 1998-ban, a Patch Adams című amerikai moziban Robin Williams alakította a bohócdoktort.

Hunter Doherty "Patch" Adams a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar meghívására érkezett először hazánkba. Fontos küldetése előadásaival arra ösztönözni az orvosokat és az orvostanhallgatókat, hogy betegeikkel legyenek mindig szeretetteljesek és könyörületesek.

Módszerének lényege a humor, a mosoly, a szeretet és a játékosság. Ezek a tulajdonságok nem hiányozhatnak a gyógyítói hivatásból sem - véli a valódi Patch Adams, aki a pécsi média érdeklődésére elmondta: megpróbálom ösztönözni a fiatal orvosokat és a hallgatókat, hogy lehet másképpen is gyógyítani. Ennek az alapja pedig a humor és a játékosság, ezek elengedhetetlenek a test és a lélek gyógyításában. A szorongás is csökkenthető egy-egy műtét során, ha ott van a humor, amely eloszlatja a félelmet, megnyugtat.

bohócdoktor

A doktor nagy bajusszal, szivárványszínű ingben és bő, színes nadrágban a Pécsi Gyermekklinikán is járt hétfőn, ahol olyan gyermekeket is megnevetetett, akik súlyos betegségükben már nagyon keveset kommunikálnak a szüleikkel, az orvosokkal. Az amerikai filmből is jól ismert bohócdoktor annak, aki kérte, szivárványt rajzolt az arcára.

Milyen változásokat eredményezhet a felszabadult kacagás?

  • erősíti az immunrendszert,
  • csökkenti a stresszhormonok és „rossz” koleszterin szintjét,
  • növeli a védő hatású koleszterin szintjét,
  • csökkenti a feszültséget,
  • segít kilábalni a lelki mélypontokról, így megóv a krónikus betegségektől,
  • a kacagás hatására kevesebb kortizol és dopamin nevű hormon termelődik, amelyek így kevésbé gátolják az immunrendszert, vagyis a sokat nevető emberek ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró, PTE)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.