• Megváltoznak a gyógyszerdobozok, mutatjuk, miért

    Szerző: WEBBeteg összeállítás - T. A., újságíró

    Jövőre két biztonsági elemmel is találkozhatunk a gyógyszeres dobozokon. Az uniós cél: megakadályozni a hamis készítmények forgalomba kerülését. Ehhez évente 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatait rögzítik egy átfogó adatbázisban.

    Az európai vámszervek adatai szerint 2009 óta látványosan növekszik az online megrendelt hamis készítményeket tartalmazó csomagok száma. Ennek oka, hogy egyre több vásárló rendel az interneten keresztül hamis termékeket, főként potencianövelőket és étrend-kiegészítőket. Évente 130 milliárd forint kárt okoznak a hamisítványok, ez a teljes hazai gyógyszerforgalom 13 százaléka.

    Dr. Fittler András gyógyszerész korábban azt nyilatkozta portálunknak, hogy nem biztonságos interneten vásárolni készítményeket, mert nincs ott a háttérben egy szakorvos vagy gyógyszerész, aki tanácsot adna az alkalmazásról. Az illegális internetes forgalmazók, kihasználva a fogyasztók, betegek naivitását, bizonytalan eredetű vagy minőségű és sokszor hamis termékeket forgalmaznak.

    Hirdetés

    A gyógyszerhamisítás, a hamis gyógyszerek határokon átnyúló forgalmazása és kereskedelme súlyos közegészségügyi kockázatot hordoz. A hamisított gyógyszerek esetében fennáll annak a lehetősége, hogy összetevőik nem kielégítő minőségűek vagy adagolásuk nem megfelelő, ami komoly veszélyt jelent az betegek számára - olvasható az OGYÉI közleményében.

    Biztonsági jelzések a dobozokon

    Az Európai Bizottság valamennyi tagállam számára kötelező rendeletet tett közzé, a gyógyszer-ellátási lánc minden szereplőjét ­­érinti majd a változás jövő évtől. A gyógyszerek eredetiségvizsgálata érdekében két biztonsági elemet vezetnek be. A dobozokon lesz egy kétdimenziós vonalkód, továbbá egy dézsmabiztos manipulálás elleni eszköz is.

    Egy „végponttól végpontig” jellegű ellenőrzést jelent majd, a gyógyszerészeknek a kód alapján minden egyes doboz kiadása előtt meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az adott készítmény adatait a gyártó korábban rögzítette-e az adattárházban. Értékesítést követően a gyógyszerészek a kódot deaktiválják, így biztos, hogy a hamis termék fennakad a hálón, nem kerül a betegekhez.

    Még a régiek is maradnak

    A rendeletet 2019. február 9-től kell alkalmazni, így azok a készítmények, amelyek a rendelet alkalmazásának időpontját megelőzően, biztonsági elemek nélkül kerültek forgalomba a lejáratuk napjáig árusíthatók lesznek. Közel öt évig egy készítményből akár kétféle is elérhető lesz: a kódolt és kódolatlan változat is.

    • A biztonsági elem elhelyezése miatt a gyógyszeres dobozok mérete változhat, megnövekedhet,

    • a dobozban lévő gyógyszer közvetlen csomagolásának (bliszter, tartály stb.) mérete nem változik, így előfordulhat, hogy a nagyobb dobozban csúszkál majd a készítmény.

    A rendelet bevezetésének előkészítését a gyógyszer-ellátási lánc szereplői körében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet koordinálja.

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
    OGYÉI, MAGYOSZ
    T. A., újságíró

    Módosítva: 2018.04.30 13:18, Megjelenés: 2018.04.30 13:18
   • Cikkajánló

    A Candida-diéta

    A Candida-diéta

    Dr. Farkas Ágnes

    Napjaink egyik legnépszerűbb diétája a Candida-diéta. Vajon hasznos-e?

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Merkely: akár nyáron is lehet újabb járvány

    Külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője.

    Remek kezdeményezés indult nemes célokért

    A Telefonos Panel egy közösségi platform, ahol a tagok meghívást kapnak kérdőívek kitöltésére, amelyekkel jótékonysági szervezeteket támogathatnak. A kérdőívek témái sokszínűek, az aktuális társadalmi ügyektől kezdve az életstíluson át egészen a pénzügyi döntések meghozataláig. A részletekről Ittzés Dávid projektvezető mesélt.

    Elárasztják Európát a veszélyes, hamis gyógyszerek

    Minden európai polgárt fenyeget a kontinensre egyre nagyobb számban érkező hamis gyógyszer. Az egyik legfertőzöttebb terület Nagy-Britannia, ahol tavaly már az államilag fenntartott egészségügyi intézményekbe is eljutottak a veszélyes készítmények.

    Gyógyszerhamisítás - szigorúbb szabályozást sürget az EU

    Világszerte és Európában is aggasztó méreteket ölt a gyógyszerek hamisítása. Az esetleges körülmények között, legtöbbször házilag vagy illegális feketelaborokban kotyvasztott szerek minden évben emberéletek ezreit követelik. A jelenség Európában sem ismeretlen – 2008 végén a brüsszeli Bizottság keményebb fellépésre szánta el magát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.