Ápolók kézhigiénés compliance-nek vizsgálata

szerző: Bétéri Csabáné - WEBBeteg
megjelent:

A cikk Bétéri Csabáné Ápolók kézhigiénés compliance-nek vizsgálata című pályaművének rövidített változata, amely a Kecskeméten megtartott országos Szakdolgozói Konferencián Előadói díjat kapott 2010. 06. 26-án, valamint a Hartmann országos pályázatán Ápolói díjat nyert 2010. 08. 03-án.

A kutatás célja az ápolók kézhigiénés compliancenek, és az alkoholos kézbedörzsölő szerek használatának, ill. ismeretének vizsgálata. Az ápolószemélyzet motivációját vizsgáltuk, valamint az elsős és a végzős diplomás ápoló hallgatók kézhigiénés compliancet hasonlítottuk össze, bízva abban, hogy nem találunk különbséget a két csoport kézfertőtlenítési hajlandósága között.

A pályam?r?l
Szerző: Bétéri Csabáné diplomás ápoló Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolói Tanszék, Mátészalkai Területi Kórház Nonprofit Kft Reumatológiai osztály
Témavezető: Ujváriné Siket Adrienn DEOEC főiskolai adjunktus
Konzulens: Dr. Kósa Zsigmond főiskolai docens DEOEC tanszékvezető

A felmérés a Debreceni Egyetem, Nyíregyháza Egészségügyi Karán, a elsős és negyedéves levelező diplomás ápoló hallgatók között készült, 2010. januárjában. A vizsgálatban résztvevő ápolók nemi megoszlása, 2 férfi, (1,8%) és 109 nő (98,2%).

A megkérdezettek negyede 20-30 év közötti korú, több mint egy harmaduk 31-40 év közötti korú, következő harmad 41-50 év közötti, és 51 évet töltött 5 fő. A életkorral harmonizál az egészségügyben eltöltött munka évek aránya is.

Kezet mos 48 fő (43,2%), a megkérdezettek több mint fele nem ezt a gyakorlatot követi 63 fő (56,8%). A fertőzés átvitel megakadályozása érdekében mos és fertőtlenít kezet 37 fő (33,3%), 13 fő (11,7%) önmaga védelmét tartja fontosnak, 19 fő (17,1%) azért mos kezet, mert ez előírás, és 42 fő (37,8%) nem válaszolt semmit a kérdésre, miszerint mikor mos kezet.

További javaslatok

Javaslat ápolóknak
Folyamatosan bővítsék tudásukat, a korábban szerzett ismereteket frissítsék, protokollok változásait kísérjék figyelemmel. Maximális odafigyelés, ne rutinból végezzék a kézhigiénés gyakorlatot, de mégis legyen természetes.
Javaslat osztályvezetőknek
Új dolgozó felvétele esetén valóban tartsák meg a kézhigiénés oktatást! Ez alkalommal lehetőség nyílik a „régi” dolgozók oktatására is, és lehetőség nyílik a számonkérésére is.
Javaslat kórházaknak
Kézhigiénés oktatás éves rendszerességgel! Kapcsolódva ehhez folyamatos számonkérés! Kredit pontos továbbképzések szervezése. Infekció kontroll szakember gyakoribb látogatása az osztályokon. Kézről mintavétel, eredményről visszacsatolás az osztályok, ápolók felé. Lehetőség biztosítása a helyes higiénés gyakorlat elvégzésére a betegellátó zóna elhagyása nélkül, alkoholalapú kézfertőtlenítők, és kesztyűk biztosítása a betegellátó pontokon.
Javaslat az Egészségügyi oktatást végző intézményeknek
A higiénés kézfertőtlenítés elméleti és gyakorlati oktatásának bevezetése, tantervi oktatás és számonkérés. Helyes ápolói magatartás kialakítása, compliance fokozása, motiváció erősítése.
Javaslat Magyarország Egészségügyi Miniszterének
Magyarországon még ez idáig nem készült az egészségügyi dolgozók kézhigiénés hajlandóságát vizsgáló tanulmány, melyre javaslatot szerettünk volna tenni. Örömmel nyugtáztuk, miszerint javaslatunk már napvilágot is látott. Az Egészségügyi Minisztérium Kutatási-Fejlesztési pályázatot írt ki, melyet az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi osztálya nyert el. Lehetőség nyílik e hiányosság pótlására 2010-2011 között.

(WEBBeteg - Bétéri Csabáné)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.