Kozmetikai sebészet: mire számíthatunk?

Szerző: MTI

Az Egyesült Államokban tavaly 11 milliónál is több szépészeti operációt végeztek - a páciensek közül pedig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ezek többsége órákig tartó, altatásban végzett műtéti beavatkozás. A kozmetikai sebészet érzéstelenítési technikájának speciális kérdéseiről az International Hospital Equipment and Solutions szakfolyóirat közölt tanulmányt.

Peter J. Taub és Laurence Hausman hangsúlyozza, hogy a kozmetikai műtétre jelentkező páciensek általában igen jól tájékozottak a beavatkozással kapcsolatban, alaposan ismerik a sebész korábbi eredményeit, de legtöbbször nem tudják, hogy a műtéti érzéstelenítés, altatás során mire kell számítaniuk.

A műtéti előkészítés ennek megfelelően részletes tájékoztatással kezdődik. A tájékoztatás ugyanakkor az altatóorvos tájékozódását is magába foglalja: föl kell mérnie, hogy az adott kozmetikai műtétre jelentkező személy számára a beavatkozás milyen mértékű kockázatot jelent, és a tervezett érzéstelenítés, altatás szempontjából mi az optimális módszer.

Kozmetikai beavatkozás előtt is fontos a vizsgálat

A New Yorkban dolgozó szakemberek leírják, hogy a részletes és gondos bevezető vizsgálatok, a korszerű altatási technika eredményeként a kozmetikai sebészet igen ritkán jár súlyos műtéti szövődménnyel, esetleg halállal, de teljes kockázatmentesség itt sem létezik.

A kutatók felsorolják azokat a laboratóriumi vizsgálatokat, melyeknek elvégzése a műtét előtt javasolt vagy feltétlenül szükséges. A fiatal nők - a kozmetikai műtétek leggyakoribb alanyai - esetében például a terhességi próba elengedhetetlen.

Megfelelően felszerelt rendelőkben nagy gyakorlatú munkacsoportok mind többféle beavatkozást végeznek el járóbeteg rendelés formájában - akár altatásban is. Mint írják, ez főleg az Egyesült Államokban van így, bár kétségtelen, hogy az európai gyakorlat mind több területen követi az amerikai példát.

Rendkívül sokféle gyógyszer létezik, melyekkel részben a műtét előtti feszültség, szorongás csökkenthető, részben a kozmetikai beavatkozások utáni legkellemetlenebb szövődmény, az altatást követő hányás kockázata minimalizálható.

Igen választékos az altatószerek és altatási módszerek listája is. A néhány perces bódítástól a több órás altatásig mindenre van lehetőség. Az utóbbi eljárások alkalmazásához mindenképp szükség van olyan műtét utáni őrzőszobára, ahol a lassú ébredés feltételei biztosíthatók.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az az egészségterv? Mi az az egészségterv?

Készíttessen egészségtervet egészségpénztárból!

Hormonmentes segítség Hormonmentes segítség

Ha a megemelkedett prolaktinszint akadályozza a teherbe esést. (x)

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.