• Az orvosok sem értik: 230 ikerpár egy faluban

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Aki végigsétál az indiai Kodinji falun, először azt hiheti, duplán lát. A faluban 230 ikerpár él. Senki nem tudja annak okát, hogy a 15 000 fős településen miért ilyen gyakori az ikerszülések száma,bár egyesek szerint a víz az oka.

    A faluban átlagosan minden 35 szülésből egyben ikrek látják meg a napvilágot. Ez az arány ötször gyakoribb, mint az átlagos. Nem meglepő, hogy a falut csak ikerfalu néven emlegetik a környéken.

    Hirdetés

    Dr. Sribiju szerint mindez orvosi csodaszámba megy, hiszen egyetlen más olyan esetről sem tudnak, ahol ennyire lokalizáltan fordulna elő hasonló úgy, hogy közben az emberek nincsenek kitéve semmiféle káros gyógyszer vagy vegyszer hatásának.

    A falu legidősebb ikrei a 65 éves Pathummakutty és Kunhipathutty. A faluban rengeteg történet szól arról, mikor a tanár vagy a diákok összetévesztették az ikreket. Gyakran fordul elő, hogy a büntetést nem az kapja, akinek szánják.

    A tudósok még ma sem tudták megfejteni az ikerfalu titkát. Dr. Sribiju elmondása szerint nagy valószínűséggel valamilyen környezeti tényező okozza az ikresedést. Ő a víz összetételére gyanakszik. A lakosság is ezen az állásponton van, hiszen az itt lakókat nem érintik azok a tényezők, melyek a nyugati világban az ikerszülések számának növekedését okozzák (fogamzásgátló tabletta, egészségtelen táplálkozás, késői gyermekvállalás), s a falu az azt körbevevő víz miatt a monszunok idején megközelíthetetlen.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Reuters; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2009.09.24 21:31, Megjelenés: 2009.09.24 21:31
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Ön betartja?

    Ön betartja?

    Dr. Kónya Judit

    Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni. Tartsa be az adagolást.

    A köszvényes diéta

    A köszvényes diéta

    Irinyi-Barta Tünde

    Az egészséges életmódra törekvés az egyik legfontosabb dolog.

    A túlzott C-vitamin-fogyasztás okozhat-e vesekövet?

    A C-vitamin a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag, ezért fontos odafigyelnünk a folyamatos és megfelelő mennyiségű bevitelére. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában és mennyiségben fogyasztunk C-vitamint, mivel egyes vizsgálatok eredményei alapján a túlzott C-vitamin-bevitellel nemcsak, hogy jót nem teszünk szervezetünknek, de akár még árthatunk is.

    Hol alakulhatnak ki kövek a szervezetben?

    Mely szervekben alakulhatnak ki leggyakrabban kövek a szervezetben? Mi okozhatja ezeket, milyen tüneteik lehetnek, és hogyan kezelhetők?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.