Bemutatták az első amerikai arcátültetésest - Fotóval!

Szerző: Független Hírügynökség

Magyar idő szerint szerdára virradóan bemutatták azt az asszonyt, akin az első amerikai arcátültetést végezték. A 46 éves kétgyermekes Connie Culp tavaly decemberben kapta meg egy elhunyt nő arcát.

A páciensnek az arca 80 százalékát cserélték ki, csak a homloka, a felső szemhéja és az álla maradt a sajátja. Nemcsak puha szöveteket, hanem csontokat is kapott.

A műtétet a Clevelandi Klinikán 11 sebész 22 órán át végezte a lengyel Maria Siemionow professzor vezetésével. Connie Culp nevét, személyét és sérülésének körülményeit eddig titokban tartották.

Az asszonyt 2004-ben arcon lőtte a férje, aki utána magával is végezni akart. A lövés megsemmisítette az orrot, a szájpadlást.

Fotó: huffingtonpost.com

A feleség azóta csak csövön át tudott lélegezni és táplálkozni. A beteg 30 műtéten ment át az arcátültetés előtt. Most már önállóan képes enni és lélegezni. Igaz, az arca püffedt, és a beszédét is néha nehéz kivenni.

A világon elsőnek a Clevelandi Klinika kapott engedélyt tejes arcátültetésre még 2004-ben.

Az arcátültetés megítélésében sok a vita, mivel nem életmentő beavatkozásról van szó, és a legbonyolultabb minden transzplantáció közül.

Az amerikai klinikát végül megelőzte a francia Jean-Michel Dubernard, ő 2005-ben végezte el az első részleges arcátültetést Isabelle Dinoire-on, akinek a kutyája marcangolta szét az arcát.

A clevelandi kórház végezte viszont az első csaknem teljes arcátültetést, amelyben nemcsak lágy, hanem csontszöveteket is transzplantáltak.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Maszkviselés Maszkviselés

A vakcináltaknak is ajánlott a maszkviselés a delta-variáns miatt.

Itt az újabb hőségriasztás...

Naponta 2-3 liter folyadék, elsősorban víz, a nap folyamán egyenletesen elosztva. Gyerekek számára a vízen túl az egészséges táplálkozás...

Akár tíz litert is izzadhatunk egy...

Testünk 2-4 millió verejtékmirigye felel hőháztartásunk szabályozásért és gondoskodik arról, hogy a szervezet ne melegedjen túl akkor sem, amikor a...

A csimpánztámadás áldozata...

Charla Nash, a connecticuti nő, akit több mint két évvel ezelőtt brutálisan szétmarcangolt egy csimpánz, ma rendkívül hálás az új arcáért, mely...

A teljes arcátültetés orvosi...

2011 márciusában a Dr. Bohdan Pomahac által vezetett transzplantációs team végezte az USA történetében az első teljes arcátültetést, amikor...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.