Gyógyszerészek is viselhetnek januártól doktori címet

Szerző: Független Hírügynökség

A decemberben elfogadott törvény alapján körülbelül 7-8 ezer gyógyszerész viselhet január 1-től doktori címet. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a szakma képviselői több mint 60 éve várják, hogy tudásukat ilyen módon is elismerjék.

Horváth Tamás szerint régóta esedékes volt ez a törvény, hiszen már 1940-ben kezdeményezték meghozatalát. Nem véletlenül, hiszen a gyógyszerészek szakmai doktorátusát számos tudományos indok is alátámasztja. Így például az, hogy Magyarországon már 1672 óta folyik gyógyszerész-képzés.

Most is kizárólag 5 éves nappali osztatlan egyetemi képzésben lehet gyógyszerész diplomát szerezni, ráadásul az első 2 évben nagyjából ugyanaz a patikushallgatók tananyaga, mint az orvostanhallgatóké - tette hozzá.

A parlament tavaly december 15-én fogadta el azt a törvényt, amelynek alapján az egyetemet végzett patikusok jelentkezhetnek az okmányirodáknál, és ott a nevük elé illesztik a dr. címet. A kamara elnöke még december végén levélben kérte az önkormányzati minisztert: tájékoztassák az ügyintézőket az új jogszabályról, hogy ne legyen fennakadás.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mi lehet a kiváltó ok? Hogyan előzze meg az aranyér kialakulását?

Akár tíz litert is izzadhatunk egy...

Testünk 2-4 millió verejtékmirigye felel hőháztartásunk szabályozásért és gondoskodik arról, hogy a szervezet ne melegedjen túl akkor sem, amikor a...

A testtömegindex számítása

A testtömegindex (angolul Body Mass Index, rövidítve BMI) egy olyan arányszám, amellyel megállapítható egy felnőtt ember esetében, hogy milyen a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.