Gyógyszerész téma

A gyógyszerész receptkönyve - patikai gyógyszerkészítés

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2021-11-09 18:33
A patikai munka minden területét jogszabályok határozzák meg, amelyek betartása a betegek megfelelő minőségű ellátása érdekében kötelező, és a felügyeleti szervek folyamatosan ellenőrzik. Így van ez a patikában készített gyógyszerek: kenőcsök, oldatok, kúpok, osztott porok készítésekor is.

Hogyan látják a jövőt a patikusok?

WEBBeteg - 2018-12-05 13:04
Erre a kérdésre kereste a választ a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége, amikor 2018. augusztus-október folyamán felmérést végzett megbízásukból a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. a gyógyszerészek körében.

Gyógyszerész a gyógyszerekről - beszélgetés dr. Ladányi Gáborral

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2016-11-15 17:01
Sokan azt gondolják, hogy a gyógyszerészek hivatása kevésbé felelősségteljes, mint az orvosoké. Pedig - igaz másként -, de a felelősség ugyanakkora. Sokszorosan igaz ez akkor, ha a gyógyszerész egy hatalmas megyei kórház első számú szakembere, azaz főgyógyszerésze. Erről beszélgettem dr. Ladányi Gáborral, a hajdú-bihari Kenézy Kórház vezető főgyógyszerészével.

Milyen a jó kórházi gyógyszerész?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2012-05-25 23:00
Az orvosi gondozásról, az ellátással kapcsolatos elvárásokról, a hatékony módszerekről egyre több tudás gyűlik össze – eközben kevés figyelem fordul a szakszemélyzetre. A kórházi gyógyszerészek szerepéről, munkájuk mibenlétéről és értékeléséről alig esik szó a köznapokban, hangoztatta dr. Umberto Veronesi a Kórházi Gyógyszerészek Európai Szövetségének (EAHP) milanói kongresszusán.
Február elsejétől a gyógyszerészeknek írásban is fel kell hívniuk a beteg figyelmét arra, hogy az általa kért gyógyszer helyettesíthető olcsóbb készítménnyel - közölte az egészségügy államtitkárság szerdán az MTI-vel.
Fontos szerepet játszatnak a gyógyszerészek a krónikus betegségek kezelésében, mivel az orvossal együttműködő patikus segíthet a terápiahűségben a pácienseknek - igazolták amerikai kuktatók szívelégtelenségben szenvedők statisztikái alapján.
Számos tanulmány igazolta a gyógyszerészi gondozás bevezetésének szükségességét, egy 2000-es amerikai felmérés szerint 177 milliárd dollár veszteség keletkezett a gyógyszerek helytelen használata miatt, az erre visszavezethető halálozások száma pedig elérte a 218 ezer főt - olvashatjuk Dr. Hankó Balázs gyógyszerész Praxis című folyóiratban megjelent cikkében.

Dr. Kovács Anikó

WEBBeteg - 2009-04-06 09:23
Dr. Kovács Anikó, a WEBBeteg portál gyógyszerész szakértőjének és cikkírójának bemutatkozása.

Gyógyszerészek is viselhetnek januártól doktori címet

Független Hírügynökség - 2009-01-04 19:47
A decemberben elfogadott törvény alapján körülbelül 7-8 ezer gyógyszerész viselhet január 1-től doktori címet. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a szakma képviselői több mint 60 éve várják, hogy tudásukat ilyen módon is elismerjék.

Dr. Pharm. - Doktori cím a gyógyszerészeknek is

Független Hírügynökség - 2008-12-08 08:25
Doktori címet kapnak és gondozhatják a betegeket is a gyógyszertárban a gyógyszerészek - írja a Népszabadság. Ez akkor lehetséges, ha az Országgyűlés a jövő héten elfogadja az egészségügyi salátatörvényt.

Gyógyszerészek: állítsák le a patikaalapításokat

Független Hírügynökség - 2008-10-29 10:16
Nem kellenek új patikák, a kormány állítsa le a patikaalapításokat - többek között ezt követelte a legtöbb gyógyszerész azon a kedd esti nagygyűlésen, amelyen körülbelül 1000 patikus vett részt, és amelyen Székely Tamás egészségügyi miniszter is megjelent.

Népszerű az Internet a patikusok körében

WEBBeteg - Kiss Katalin - 2008-05-07 10:42
Az Internet elterjedtsége és használata magas a patikusok körében - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb, 200 gyógyszerkiadó és 50 patikavezető megkérdezésével végzett kérdőíves felméréséből.