A szájban lévő baktériumok tesznek bizonyos ételeket ízletessé

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.11.24.

Svájci tudósok szerint a szájban lévő baktériumok játszanak szerepet abban, hogy bizonyos ételeket ízletesnek érzünk. Ezek a baktériumok illatokat állítanak elő az étel illatmentes alkotóelemeiből, így segítve elő a zöldségek és gyümölcsök teljes élvezetét.

Christian Starkenmann és kollegái rámutattak, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök csak azután bocsátják ki karakteres illatukat, miután lenyeltük őket. Noha a kutatók már korábban is rámutattak, hogy az ételekben található illóanyagok a felelősek ezért az úgynevezett "retroaromatikus" hatásért, ennek részletei nem voltak ismertek.

Annak érdekében, hogy erre fényt derítsenek, a kutatók egy érzékeléses tesztet végeztek 30 képzett résztvevővel, hogy kiértékeljék a thiolok, az olyan illóanyagok illatintenzitását, melyeket azok az illatmentes kénalkotórészek bocsátanak ki, melyek megtalálhatóak például a szőlőben, hagymában, és a borsban.

A hosszú ízhatásért felelősek

Miután az illatmentes anyagból kaptak, a résztvevőknek átlagosan 20-30 másodpercbe került, hogy érzékeljék a thiolok aromáját, melyek ezután körülbelül további 3 percig éreztették hatásukat. A kutatók azt is megállapították, hogy az illatmentes anyagokat a szájban található anaerob (levegőben nem tenyésző) baktériumok alakítják át thiolokká, melyek az "utóaromatikus" hatást okozzák.

A száj mint egyfajta reaktor, új dimenziót ad az illatérzékelésnek, állítják a kutatók, ám azt is hozzáteszik, hogy a zsályával vigyázzunk, mivel megköti azokat a szabad thiolokat, melyeknek a hosszú ízhatást köszönhetjük.

(WEBBeteg - Cs. K.; Forrás: Science Daily)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Izomsérülések Izomsérülések

Közte a zúzódás, izomszakadás, vérömleny. Mennyire súlyosak?

Sportszív Sportszív

Mit jelent, ha valakinek sportszíve van? Veszélyt jelenthet?

Erre is érdemes figyelni az ünnepi készülődés során

Az ünnepi hangulat megteremtéséhez gyakran választunk különböző illatokat, mint a fahéj és a vanília. Ezeket ételek, sütemények ízesítéséhez...

A fémes szájíz okai és megszüntetése

Számos oka lehet annak, ha a szánkban fémes ízt érzünk. A rossz szájhigiéniától kezdve a gyógyszerek mellékhatásán át egészen a terhességig...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.