Február 11. - A betegek világnapja

DRportal
frissítve:

1992 óta ez a nap a Betegek Világnapja, a megemlékezéssel az Egyház kívánja háláját és elismerését kifejezni mindazoknak, akik életüket szentelték annak, hogy a betegekkel, szenvedőkkel foglalkozzanak.

1858. február 11-én Lourdes-ban, a 14 éves, hosszú ideje beteges Soubirous Bernadettnek megjelent a Szűzanya. A szegény sorsú francia lányt Szűz Mária közvetítőnek szánta és arra kérte, továbbítsa üzeneteit. Mária a betegek és a szenvedők iránti különleges szeretetét akarta megmutatni.

Lourdesban a jelenések helyén ma már hatalmas templom áll, amelyhez évente több mint félmillióan zarándokolnak. Az itt történt, természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma több ezerre tehető.

II. János Pál pápa 1992-ben rendelte el, hogy február 11-e a Betegek Világnapja legyen. A pápa az ellene elkövetett merényletet követően egyre inkább megtapasztalta a betegség keresztjét, s különös együttérzéssel, a keresztény tanítás teljességének szellemében fordult a betegekhez.

Részletek a pápa üzenetéből

„…Jézus halálával és feltámadásGalambával visszaállította a teljes harmóniát Isten és ember között... Ha Jézus az élet forrása, aki győzedelmeskedik a halálon, Mária a figyelmes édesanya, aki ismeri gyermekei vágyakozásait, megszerezve számukra a test és a lélek egészségét. Ezt az üzenetet képviseli Lourdes mindazoknak, akik imádkozni és zarándokolni mennek oda…

…Korunk nagy haladást ért el az élet tudományos megismerésében, melyet Isten ajándékul adott nekünk, és ránk bízta e kincset. Az életet befogadni, tisztelni és védeni kell fogantatásától egészen a természetes halálig. Ugyanakkor a családot is védelmezni kell, mert az minden születő élet bölcsője. Manapság gyakran beszélnek "genetikai tervezésről", utalva azokra a rendkívüli beavatkozási lehetőségekre, melyeket napjainkban a tudomány az élet kezdeti szakaszaiban felkínál.

Minden hiteles haladás ezen a területen csakis bátorítást érdemel, azzal a feltétellel, hogy fogantatásától kezdve mindig tiszteletben tartja az emberi személy jogait és méltóságát. Senki nem tulajdoníthatja magának a jogot, hogy megkülönböztetés nélkül manipuláljon vagy elpusztítson emberi életeket. Az egészségügyi lelkipásztorkodás területén dolgozók sajátos feladata, hogy felhívják az élet feltétlen szolgálatára minden érintett ember figyelmét…”

Részlet Pázmány Péter: A betegekért című írásából

„… Hatalmas Isten, emberi gyarlóságnak erős gyámola és oltalmazója, ki kezében vannak életünk határi: könyörgünk felségednek a te beteg szolgáidért: vigasztald őket, bátorítsad és erősítsed, hogy jó néven vegyék és csendesen szenvedjék látogatásidat. Gyógyítsd meg őket, szent nevedért, a reájok bocsátott csapásból, hogy megismérvén hozzájok való jóvoltodat, méltó hálát adjanak irgalmasságodért, és atyai ostorozásod által öregbüljenek szerelmedben és félelmedben…”

A világnap célja tehát, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését.”

(DRportal.hu - Forrás: ujember.katolikus.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.