A túl sok PlayStation fájdalmas dudorokat okozhat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A kontroller túl szoros markolása, és a gombok erőteljes nyomogatása egy újfajta bőrbetegséget okoz, melyet a tenyéren keletkező fájdalmas kinövések, dudorok jellemeznek – állítják svájci tudósok.

A tudósok által csak „PlayStation tenyéri hidradentitis”-nek nevezett rendellenesség fájdalmas sérüléseket okoz a tenyéren. Vincent Piguet, a Genfi Orvosi Egyetem orvosa szerint a kontroller folyamatos markolása a gombok erőteljes nyomogatásával egyidejűleg enyhe, ám folyamatos traumás sérülést okoz a tenyér felszínén.

A gyártó cég képviselője, David Wilson szerint a PlayStation 1995-ös piacra dobása óta több százmillió konzolt adtak el, anélkül, hogy panasz lett volna a termékre. Úgy vélik, mint minden más szabadidős terméknél, itt is előfordulhat, hogy a játék hevében a felhasználók nem tartanak be bizonyos előírásokat, egészségügyi javaslatokat, melyekről a használati utasításban bővebben lehet olvasni.

„Természetesen nem szeretnénk a kutatás eredményét kisebbíteni vagy kétségbe vonni, sőt, érdeklődéssel olvastunk arról, ám ez az első eset, hogy termékünkkel kapcsolatban ilyen mellékhatásról hallunk” - jegyezte meg Wilson.

Egyre gyakrabban előforduló probléma

A túlzásba vitt PlayStation játék mára már népegészségügyi probléma, mivel számos olyan viselkedés szikrája, melyek később pszichológiai betegségek egész sorához vezethetnek – állítják a kutatók.

Más kutatók az akut tendonitist a Nintendo-val való túlzott játékkal azonosították, s most a PlayStation is felkerült a betegséget kiváltó okok listájára.

A kutatás alapjául egy 12 éves kislány esete szolgált, aki fájdalmas tenyérdudorokkal jelentkezett a genfi kórházban. Kiderült, hogy a panaszok jelentkezését megelőzően pár nappal kezdett új játékba a PlayStation-on, napi több órán át. A tudósok gyanították, hogy a konzol hosszú ideig tartó szorítása az ismételt gombnyomásokkal egyidejűleg váltották ki a panaszokat, melyet a tenyér ez idő alatt történő izzadása tovább rontott. A játék abbahagyása után 10 nappal a lány panaszai megszűntek.

A szakértők azt javasolják minden Play Station rajongónak, hogy ha úgy érzi, játék közben érzékenyebbnek érzi a tenyerét, mindenképpen tartson egy kis szünetet, és ne játsszon mértéktelenül, ha a tenyere izzadékony.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Reuters)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.