Gyomorfekély

Tud valaki speciális diétát ajánlani? Kinek, mi vált be?

A fórumban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság- és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal. Orvos szakértőinknek szánt kérdését ne itt, hanem az Orvos válaszol rovatban tegye fel!

dettó

Hozzászóló: vazaibolya, 2011-07-28 15:19
én is a Noacidot használom, és nekem is bevált. mellette teljesen áttértem az egészséges életmódra, no cigi, no pia, no túl füszeres ételek. Persze néha elcsábulok, de ki nem? De örülök, hogy végre nem gyötörnek minden nap a savas problémák. Volt olyan, hogy azt hittem soha nem leszek már normális, böfögtem ha kellett ha nem, és a legcikibb mikor a munkahelyen voltam, és 5 percenként szaladgáltam ki a wc-be, hogy azért még se hallja mindenki. Nagyon kellemetlen volt, de szerencsére ma már sokkal jobb a helyzet. Nekem ez vált be, ki kell próbálni mindent, mert mindekinek már a szervezete, és nem vagyunk egyformák. :)

reflux

Hozzászóló: piroskaneni, 2011-07-25 16:31
nekem is refluxom van már évek óta, nagyon sok gyógyszert kipróbáltam eddig, de igazából ami bevált az a nekem a Noacid. Szóval csak ajánlani tudom. A relfuxot igazából nem nagyon nagyon lehet megelőzni, én soha nem cigiztam, rendszeresen táplálkoztam és öreg koromra refluxos lettem. Lehet előtt is az voltam, csak még nem volt ennyire ismeret ez a betegség. Igen a stressz az sokat nyom a lantba, ezért jobb kerülni, de persze ez is olyan, hogy ha tudná az ember kerülné, de sajnos ez egy olyan dolog ami jön és kész.

gyomorfekély

Hozzászóló: banika, 2011-02-02 17:06
A gyomorfekély is, mint a legtöbb betegség, eléd durva, szerencsére személyesen nem tapasztaltam. Környezetemben azonban már előfordult sajnos. A legrosszabb az, hogy egyetemista koromban az egyik barátnőmnek volt, huszonévesen! Vizsgaidőszakban jött ki neki, az immunrendszere egyébként is nagyon tropán volt. Nem is gondoltam volna, hogy a stressz ennyire hatással van erre a betegségre. Igazából hogyan lehet ellene védekezni? Rengeteg gyógyszer van már az enyhítésére, gyógyítására. A Noacid-ról nagyon jókat hallottam például. De megelőzni hogyan lehet?

familiáris előfodulás

Hozzászóló: sziatizmus., 2009-04-05 20:04
Gyomorfekélynél meghatározó a családi hajlam?

műtét

Hozzászóló: szicilia, 2009-04-05 19:59
Válasz erre: sziatizmus., 2009-04-05 20:04
Többnyire a szövődmények kialakulásakor van szükség MŰTÉT-e.A műtét lehet absolut és relativ indikált: l/Amennyiben gyomorfekély konzervativ( gyógyszeres) thra nem gyógyul, és 12 hét után is fennáll , műtét javasolt(rosszindulatu elfajulás?) 2./A műtét többnyire csonkoló( a gyomor egy részének eltávolitását jelenti-de van un Plasztikai műtét is -de a gyomor kimeneti részének a (pylorus) fekélyokozta jóindulatú szüklülete esetén alkalmazzák a gyomorürülési zavar megoldására. Ennek különbözó fokozatai vannak, és ennek megfelelő súlyosságúak a klinikai tünetek is.A III-IV foku szükület mindenképpen műtéti megoldást igényel. (A gyomor nem ürül rendesen,nagymértékben kitágul, a beteg előző napi ételmaradékot is hány. leromlik az állapota stb) ezért kell a passage helyreállitása céljából a műtét. 3 Keringést megingató- és endoscoposan nem uralható vérzés esetén ABSOLUT INDIKÁLT a műtét. Ma már a fekélyekből származó vérzés endoscoposan (un endoscopos interventioval) jól uralható.Ez a gyomortükrözés kapcsán(urgens= sürgősségi endoscopia)azeszköz munkacsatornáján keresztül végrehajtott eljárás.Előtte gyomorszondával A gyomor ürterében lévő bennéket( vért eltávolitják)a jobb láthatósági viszonyok miatt.A beteg keringési paramétereit stabilizálják( vérkép stb vizsgálatok infusio transfusio bekötése. Az eljárás lényege:a vérzésforrás csillapitása a./electrocoagulatio b./elektro-thermo-hydroszonda c./laeser.coagulatio d./ clip felhelyezés e./ Kémiai_ ez a leggyakrabban alkalmazott módszer:un sclerotizátios injectios eljárás,melynek lényege:A vérző pont környékének lokális helyi infiltratiója, vasocontriktiv(érszükitő) vagy sclerotizáló anyagokkal(higitott Tonogen(adrenalin) Az endoscopos vérzéscsillapitástGastroenterológus specialista végzi,lehetőleg sebész jelenlétében-hogy a sebész is felkészüljön a beteg fogadására-amennyiben massziv vérzésről van szó. A gyomor,ill duodenumból származó vérzésforrásoknak több tipusa ill formája van mely szintén determinálja( meghatározza) a műtéti indikatiót és a szoros megfigyelést. A beavatkozás után másnap ellenőrző endoscopia( secound look) szükséges. Amennyiben a keringési paraméterek romlanak: RR loo alatt pulsus loo felett ne késlekedjünk a műtéttel(ITO osztály:ra helyezés ahol shocktalanitása megtörténik a műtétre való előkészitése a betegnek.

válasz

Hozzászóló: szicilia, 2009-04-05 19:55
Válasz erre: szicilia, 2009-04-05 19:59
Szövődmények: VÉRZÉS,ÁTFÚRÓDÁS,(acut hasi katasztrófa=műtét) OBSTRUCTIO (gyomor kimeneti részének elzáródása un.pylorus szűkület esete, valamint késői szövődmény a ROSSZINDULATÚ ELFAJULÁS (főleg a gyomorfekélyeknél)

Szövődmény

Hozzászóló: sziatizmus., 2009-04-05 19:48
Válasz erre: szicilia, 2009-04-05 19:55
Mik a szövődmények?

fekély tünetei

Hozzászóló: szicilia, 2009-04-03 20:39
Válasz erre: sziatizmus., 2009-04-05 19:48
FÁJDALOM(gyomorégés).Mind nyombélfekélynél, mind gyomorfekélynél más a kisugárzása. Étkezéssel összefügg,étkezésre enyhül nyombélfekélyben, rosszabb gyomorfekélyben a beteg nem is mer enni. HÁNYINGER,HÁNYÁS inkább a gyomorfekélyben gyakoribb,nyombélfekélyben ritkább.Gyomorfekélyben gyakori a BÖFÖGÉS, melyre a beteg megkönnyebbül, jelentős súlycsökkenés,anorexia ,FOGYÁS léphet fel. Legsúlyosabb tünet a gyomorVÉRZÉS (vérhányás vagy szurokszéklet megjelenése.

Tünetek

Hozzászóló: sziatizmus., 2009-04-03 20:29
Válasz erre: szicilia, 2009-04-03 20:39
Mik a fekélybetegség tünetei?

Gyomorfekély, nyombélfekély keletkezése

Hozzászóló: szicilia, 2009-04-03 16:57
Válasz erre: sziatizmus., 2009-04-03 20:29
Válasz: nem egyszerű, hanem bonyolult(összetett probléma, mely egyetlen okkal nem magyarázható. Igaz a mondás:"No acid, no ulcer"." Ha nincs sav, nincs fekély", tehát ez alapvető tényező, de továbbra sem tudunk válaszolni: miért akkor és miért ott keletkezik a nyálkahártya defectusa. Teoriák vannak, de a lényeg az AGRESSZíV (támadó) és a DEFENZíV (védő) tényezők egyensúlyának megbomlása. Agresszív tényező pl.a gyomorsav. Védő tényező a nyálkahártyát bevonó nyákréteg mucosa egységének megbontása. Pl. Minden olyan tényező, mely károsítja azt, elősegíti a fekély kialakulását. Ilyen lehet pl.több gyógyszer(Aspirin, thr.aggregatio gátló szerek,rheumatológiai szerek,, steroid és nonsteroid készítmények. Ez utóbbiak külön kórképet képeznek, mert gastropathiát okoznak. Ennek lényege: egy jellegzetetsen sérülékeny, laesiókat mutató nyálkahártyakép, mely endoscoposan is igen jellegzetes.-mondja a gasztroenterológus szakember.