Paleolit táplálkozás pro és kontra

Miközben a csapból is az folyik, hogy az egészséges élethez mindenből szükségünk van egy kicsire, vannak, akik azt állítják, az összes gabonafélét felejtsük el a tejtermékekkel együtt, állati eredetű zsírt viszont együnk nyugodtan. De vajon mit szól ehhez a dietetikus és a belgyógyász?
Ugrás az eredeti cikkre: Paleolit táplálkozás pro és kontra

A fórumban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság- és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal. Orvos szakértőinknek szánt kérdését ne itt, hanem az Orvos válaszol rovatban tegye fel!

Kedves Péter!A paleolit étrenddel senki

Hozzászóló: Klári, 2014-10-01 22:54
Kedves Péter!A paleolit étrenddel senki nem lesz rákos. A mondata így hangzana helyesen: A paleo étrend ideje alatt diagnosztizálták a vastagbél daganatot. A vastagbél rák egy évtized alatt fejlődik ki, a paleo életmód pedig még csak 6 éve jelent meg Magyarországon.

A Paleo például a mogyorófélékre allergiásoknál

Hozzászóló: Zelda, 2014-10-01 20:38
A Paleo például a mogyorófélékre allergiásoknál nem valami jó ötlet. Az jobb, ha az ember inkább a finomított lisztet és cukrot teljes kiörlésűre, tönkölyre, nádcukorra cseréli. Én ezzel az étrenddel 10kg-t fogytam, és minden gond nélkül tartom.

Az újságíró hölgy elég korrektül összefoglalta

Hozzászóló: GTamás, 2014-10-01 13:38
Az újságíró hölgy elég korrektül összefoglalta a paleo lényegét.Tekintsünk el attól, hogy az alcímben hivatkozott "a csapból is az folyik"vajon mennyire tekinthető érvnek amellett, hogy "mindenből szükségünk van egykicsire"?Vajon a *minden*-ben a gyilkos galóca és a csattanó maszlag is benne van?Na ugye.Nem mindenből egy kicsire, hanem megfelelő mennyiségben és arányban vanszükségünk az alapvető tápanyagokra, vitaminokra és mikrotápanyagokra és olyanforrásokból amelyek ezek mellett lehetőleg nem tartalmaznak egészségre károsanyagokat. (Nem véletlen írtam a gyilkos galócát. Abban is vannak vitaminok megásványi anyagok, de mivel mellettük ott a méreg is, ezért nem jó fogyasztani.)A "szakértők" viszont eléggé gyengén teljesítettek."Az ember igenis mindenevő!" - Miért, ki mondott mást?A paleo elmélete biztos nem.A mindenevő azt jelenti, hogy eszik növényi és állati eredetű táplálékot is ésnem azt, hogy minden sz*rt megeszik. Már elnézést.A paleo maximálisan mindenevés.Mit jelent az, hogy "nem szabad élelmiszereket teljesen kiiktatni azétkezésünkből"?Miért? Ugyanazok a tápanyagok számos különböző forrásból is biztosíthatók.Az ember rengeteg féle dolgot megevett már a paleo korszakban is, értelemszerűen mindenhol azt, amihez hozzájutott az adott területen. Soha nem evett mindenki mindent, mégsempusztultunk ki.És mi az, hogy "élelmiszer"? Vannak dolgok, amik ma annak számítanak, de mégpár száz évvel ezelőtt sem voltak azok, vagy nem mindenhol.Pl. burgonya, kukorica. Akkor, hogy is van ez?

Az a gond, hogy ugyanannyi betegséget okozhat

Hozzászóló: Péter, 2014-10-01 12:24
Az a gond, hogy ugyanannyi betegséget okozhat is egy szélsőséges étrend, mint amennyit meggyógyít. Én elhiszem, hogy az allergiát meggyógyította, csak ismerek olyat is, akinek a paleo étrend ideje alatt alakult ki vastagbéldaganata...

A cikkhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni,

Hozzászóló: Csaba, 2014-10-01 12:14
A cikkhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy az esetemben másfél év paleo étrend eredményeként a ++++-es parlagfű, fekete üröm és még néhány növényre 15 évvel előtte kialakult allergia elmúlt és a magas vérnyomásom is rendeződött oly mértékben, hogy elhagyhattam a gyógyszert.Előtte többféle diétát kipróbáltam évekig, de alig volt javulás.A szakértők néha beszélhetnének olyan emberekkel is, aki a paleo étrenddel gyógyult meg.Esetleg konzultálhatnának paleoorvossal. Már Magyarországon is több orvos gyógyít ezen kutatások alapján.